Många av oss känner säkert till den söta massan från Lübeck – Niedereggermarsipanen. Men lika välbekanta är vi kanske inte med Rotsponvinet, ett vin som passar förträffligt ihop med just marsipan. Något som Lübeckborna har upptäckt för länge sedan!

Rött Rotsponvin och marsipan från Lübeck – två specialiteter som är djupt rotade i stadens kulinariska historia. Båda delikatesserna omnämndes första gången 1530 och har sedan dess etablerat sig och blivit välkända varumärken. De viktigaste ingredienserna i marsipan är socker och mandel samt ett stänk av rosvatten, vilket upphöjer smaken i den söta delikatessen. I dag produceras marsipan i stora kvantiteter och skeppas över hela världen, men hemligheten med en riktigt bra marsipan ligger i tillverkningen. Kvaliteten beror nämligen på blandningstakten av de individuella ingredienserna och varje tillverkare håller sina knep hemliga.

Högkvalitetsvinet Rotspon kan numera stoltsera med samma goda rykte som marsipanen. Varumärket ”Lübecker Rostpon” syftar till röda viner från Frankrike som exporteras till staden i träfat. Genom att vinet förvaras i en av Lübecks många vinkällare förbättras kvalitén och smaken raffineras, en tradition som har anor från Medeltiden. Varför inte prova dessa två kulinariska läckerheter tillsammans? En del vinhandelsföretag i Lübeck erbjuder provsmakningsevent med just Rotsponvin och marsipan.

LÄS MER:

Kolla här vad bloggare från hela världen har postat om traditioner och lifestyle i Tyskland.

Mer om tyska traditioner hittar du här.

Lübeck – Nordens skönhet och geniernas stad.

Lübecks officiella webbplats.