HANDPLOCKADE TIPS

Viggos topplista hösten 2023: 5 x mat och dryck i Stockholm

Oct 25, 2023

Några gånger per årstid rankar RES:s chefredaktör Viggo Cavling ett gäng aktuella platser, barer, restauranger, hotell, destinationer, böcker, tv-serier och fenomen. Denna gång är det handplockade restaurangtips till Stockholm under den iskalla hösten 2023.

 

1. Gondolen 

Slussen är fortfarande ett helvete. Men vi som bor söder om staden och varje dag tvingas cykla genom en gigantisk byggarbetsplats med risk för livet börjar ana ljuset. Katarinahissen återinvigdes efter 13 års stiltje.

Och samma vecka öppnade restaurang Gondolen efter tre års tystnad. Det är ny regi efter Erik Lallerstedt-eran. PG Nilssons restaurangkoncern Svenska Brasserier har tagit över hyreskontraktet. De lär ha betalat runt 60 miljoner kronor för övertaget. Så mycket kostar det att ta över en av Stockholms mest legendariska restauranger. (På Gondolen vill alla servitörer jobba eftersom dricksen är stans bästa.)

Det mesta är sig likt 38 meter över vattnet. Men festvåningen är borta, liksom bakfickan. Det innebär att runt 150 personer kan äta samtidigt i den stora matsalen och glasgondolen. Gästerna kan njuta av en magisk utsikt över stad och vatten.

Logistiken i matsalen sitter ännu inte som hand i handske, men köket levererar klassiker som Wallenbergare med potatispuré som smakar precis som de ska.

På plats i matsalen är “projektägaren” Matilda Jackson, även känd som ägaren PG Nilssons dotter. Hon har koll på det mesta. Precis som hennes föregångare Erik Lallerstedt hade på sin tid. Det bådar gott inför framtiden.  

2. Pontus La Tour 

Det går en linje från Gondolen till den nya lyxrestaurangen La Tour högst upp i DN-skrapan. Den heter Erik Lallerstedt. Han drev länge Nordens främsta lyxrestaurang i Jan Stenbecks fastighet i Gamla stan.

Detta var på 1900-talet. Alltså länge sedan. När Erik lämnade Österlånggatan och flyttade in i Gondolen 1994 tog den unga kocken Pontus Frithiof över restaurangen som döptes om till Pontus In the Greenhouse. Restaurangen blev en plantskola för några av vår tids bästa kockar.

Drygt 25 år senare återfinns en variant av denna lyxrestaurang högst upp i DN-skrapan. Den gastronomiska revolutionen med rök, skum och molekyler som utgår från (numera permanent stängda) El Bulli norr om Barcelona, som präglar de flesta stjärnkrogar i landet, har inte fått fäste på La Tour. I stället för gastronomiska saltomortaler serverar Pontus klassisk fransk mat med bas i overkligt fina råvaror.

Just nu har man en hummermeny som är magisk. Och maffig. Jag förstår att målet är stjärnor i Guide Michelin. Dessa är lynniga, men i min bok blir det förstås en stjärna.

Snart börjar Pontus La Tour även med afternoon tea på lördagarna under ledning av te-experten Mario E. Moroni. Han har förstås varit med sedan Pontus huserade i Gamla stan.

 

3. Erth i Hötorgshallen

Trots att Hötorgshallen är några år äldre än Östermalmshallen är den fortfarande en välbärgad hemlighet för många stockholmare. Men detta är matparadiset för de äkta finsmakarna, inte bara de med en tjock plånbok. Följaktligen är det mysigt i denna hall på ett sätt som det aldrig blir på Östermalm.

För några år sedan gjorde man en uppfräschning och vände på rulltrapporna ner i underjorden. Men flera handlare har varit här sedan den senaste stora renoveringen 1958.

Ett nytillskott sedan 2022 är kötthandlaren Erth som både säljer råvaror och lagad mat. Behöver jag säga att två av kockarna, Fredrik Rickardsson och Johan Fors, har ett förflutet på Erik Lallerstedts restauranger. Det är som ni har förstått nu, en äkta kvalitetsstämpel.

Ägaren Marcus Josberg tillhandahåller exklusivt kött från olika delar av världen. Men även kött från de får som anses vara kungens, och som betar på Kungliga Djurgården på sommaren.

Nyligen fick restaurangen ett tjugotal platser till i den lilla matsalen. Hit ska du gå för att njuta av mat som bara vill vara ljuvligt god utan att vara det minsta krånglig. Ingen servitör behöver förklara vad som finns på tallriken för det ser du utmärkt själv. 

 

4. Röda Huset 

Gänget bakom denna restaurang fick nyligen pris i Singapore. Röda Huset är nämligen världens 31 bästa bar enligt en internationell topplista. Man fick också pris för att man är bland de bästa i världen på hållbarhet.

Bakom baren finns Hampus Thunholm. Han har bland annat vunnit Sveriges bästa bartender två gånger och rankats som den 60:e bästa bartendern av Bar World 100. Han jobbade tidigare på stjärnkrogen Fäviken i Jämtland som drevs av kocken Magnus Nilsson. Och var tror ni att Nilssons karriär började? Förstås på Pontus in the Greenhouse. Kvalitet är något som man lär sig, det är inte medfött. 

Till Röda Huset ska man gå för fantastiska drinkar, ett vackert rum och en enastående utsikt över Sergels torg. Jag gillar även pizzorna, men det svenska vinet från skånska Arild kan ni skippa.

Listan World's 50 Best Bars - som rankar världens bästa barer faktiskt hela vägen till 100 - tas fram av bartenders och experter runt hela världen. Deras urval är lika nyckfulla som Guide Michelins stjärnor. Man kan hävda att man inte borde bry sig, men det gör man och alla andra i restaurangvärlden. Följaktligen blir det ett stort grattis!

 

Mikael Einarsson är både kock och krögare på restaurang Chez Jolie.

5. Chez Jolie nya vinbar La Petite Soeur

När detta skrivs har vinbaren inte slagit upp portarna ännu, men jag är inte orolig för denna öppning. Området runt Nybrogatan på Östermalm är stadens bar- och restaurangtätaste, och håller man inte högsta klass får verksamheten stänga direkt.

Det finns nämligen ett litet utrymme i dessa kvarter bredvid Niklas Ekstedts naturvinsbar Tyge & Sessil. Vi snackar målgruppen som tycker att advokaten Robert Parker fortfarande är världens främsta orakel när det kommer till vin.

Det är denna gästgrupp som jag är övertygad om att La Petite Soeur vill nå med sitt lilla hål i väggen på Ingmar Bergmans gata. Här huserade en urmakare tidigare. 

Mer från RES

Foto: Fabió Alves.

Handplockade tips

7 favoriter bland Europas ölhak

Från en Londonpub med 295 år på nacken och Berlins äldsta ”biergarten” till ett kroatiskt hantverksbryggeri. Det här är sju hak runtom i Europa som RES-redaktionen gärna dricker öl på.

Foto: Redaktion93 / Shutterstock.

Topplista

Topp 20: Bäst ölstäder i Europa

Vad definierar en bra ölstad? Bland annat utbud, kvalitet, pris och hur mycket det snackas om det på sociala medier. Det här är 20 europeiska städer som är särskilt kul för öldrickare.

Tre nycklar har Four Seasons George V i Paris fått. Foto: Pressbild.

Nyhet

Michelinguiden delar ut sina första nycklar till hotell

I 124 år har Guide Michelin rekommenderat restauranger åt matintresserade resenärer. Nu har de gett sig in i hotellens värld – som får nycklar i stället för stjärnor. Först ut är guidens hemland Frankrike.

Rado Restoran. Foto: Rado Restoran Facebook.

Handplockade tips

Vårweekend: 5 krogar du inte får missa i Tallinn

I fjol listade Michelinguiden i Estland 34 krogar. Inklusive landets första tvåstjärna, i Tallinn. Innan årets regn faller i maj passar vi på att lista fem matupplevelser i den estniska huvudstaden som inte bör missas – från finkrogar och ramenhak till marknadshallar med gatumat.

Bertmans. Foto: Bertmans Facebook.

Handplockade tips

Vårweekend: 5 favoriter i Rotterdam

De senaste tio åren har nederländska Rotterdam gått från bortglömd industristad till lockande weekenddestination med gott om kul upplevelser. RES listar fem favoriter just nu, häng med!