TÅG

Ta tåget till skidbacken – klimatsmart sportlov

Jan 17, 2020

Ta skidorna på tåget istället för i takboxen och låt fjällresan bli en miljömedveten semester i år. Här är 10 skidbackar eller längdspår som du lätt kan ta dig till med tåg. Du slipper dryga timmar bakom ratten samtidigt som skillnaden i klimatpåverkan är stor. Du kan åka tåg nästan 8 000 gånger till Åre för samma koldioxidutsläpp som en enda bilresa. Att resa till fjällen på vintern är populärt bland svenskarna. Var femte svensk planerar en skid- eller fjällresa i vinter, enligt en Sifo-undersökning som SJ beställt. Och intresset ökar. 14 procent av de svenskar som uppger att de förändrat sitt resande de senaste tre åren säger att de reser mer på skid- eller fjällsemester än tidigare.  

 

Tåg är ett klimatsmart sätt att ta dig till skidorten och ger betydligt mindre koldioxidutsläpp än bil och flyg. Det finns skidorter för alla smaker och typer av skidåkare.  På vissa orter, som till exempel Åre och Duved, öppnar liftarna redan i mitten av november, medan Riksgränsen öppnar i slutet av februari.

 

10 skidorter – nära järnvägsstationen

Foto: Destination Järvsö

1.     Järvsö

Järvsö är en genuin och levande ort som lockar barnfamiljer året om. Här anländer tåget mitt i byn och du kan enkelt promenera direkt till södra skidområdet, en knapp kilometer bort. Många som hyr boende i byn lämnar bagaget på vägen och promenerar sista biten till liften. Väl framme vid backen hämtar du din förbokade skidutrustning och ger dig direkt ut i någon av de 20 välpreparerade nedfarterna.  Järvsö satsar på ett brett utbud av unik och närproducerad mat i backarna och här kan du till exempel äta på Creperiet, i den stora träkåtan på toppen eller testa den varma Järvsöklämman. För den med stor packning testar Järvsö i vinter boendetransfer mellan tåg och boende.

 

2.     Åre

I Åre finns skidåkning för alla smaker - allt från rullband till världsmästerskapsbackar och utmanande off pist.  Järnvägsstationen ligger mitt i Åre by och härifrån är det promenadavstånd till det mesta, inklusive Åres hela skidsystem med 46 liftar, 89 nedfarter och 890 fallhöjdsmeter. Men Åre är så mycket mer än skidbackar. Här hittar du restauranger, mysiga cafeer, nattklubbar, shopping och äventyrsbad.  Ta nattåget och anländ till byn lagom till liftarna öppnar, redo för en härlig dag i skidbacken, eller ta tåget som kommer fram på kvällen och kasta dig direkt ut i Åres nattliv.  

Foto: Lapland Resorts

3.      Björkliden

Björkliden är fjällen på riktigt. De långa pisterna bjuder på magisk utsikt över Torne Träsk och Lapporten, med topparna Tjuonatjåkka och Nissuntjårro.  Från järnvägsstationen till pisterna är det bara några hundra meter.  Lugna Björkliden är ett härligt alternativ för barnfamiljer, men med Sveriges tredje högsta fallhöjd och natursnö i massor finns även utmaningar och off pistmöjligheter för de mer avancerade åkarna.  Här finns 23 pister i olika svårighetsgrad.  

 

4.     Duved

Duved, som ligger tio kilometer från Åre, har en egen järnvägsstation som ligger nära både skidbacke och stugområde. I Duved råder en lugnare atmosfär och tempo än i storasyster Åre och skidbackarna är mestadels röda eller blå. En sittlift tar dig upp till toppen och sedan är det bara att ge sig ut i de långa och breda backarna. Om det snöar eller blåser är Duveds backar ofta ett bra alternativ, då större delen av systemet ligger nedanför trädgränsen. Från Duved tar du dig lätt med ankarlift över till Tegefjäll eller bussen bort till Åre. I Duved finns också fina längdspår, 2,5 km, 5 km, 7 km (eljus), 10 km och 15 km.

5.     Storlien

Var du än bor i Storlien har du nära till liften och det är bara 500 meter från järnvägsstationen till det alpina skidområdet. Här är kalfjället alltid närvarande och du blickar ut över fjälltoppar som Blåhammaren och Sylarna. Längsta nedfarten ”Hotellöpan” har behaglig lutning hela vägen, medan de svarta backarna Ravinen, Kortsvängen och Långsvängen är en större utmaning.  Den som åker skidor på Skurdalshöjden kan välja mellan 9 liftar och 23 nedfarter.  Vill du hellre åka längdskidor finns längdspår på 2,5 km, 4,5 km (elljus), 6 km, 7 km, 10 km och 12,5 km i den genuina fjällmiljön.

6.     Abisko

Nulja Offpist i Abisko nationalpark kallas för Sveriges kanske bäst bevarade skidhemlighet. Från järnvägsstationen Abisko Turiststation är det bara en halv kilometer till liften som tar dig upp till Aurora Sky Station. Den två kilometer långa linbanan är öppen från slutet av februari till början av maj.  För den som gillar offpist i orörd fjällterräng är fjället ett eldorado. I det markerade offpistområdet, med 500 fallhöjdsmeter, kan du välja väg ner och samtidigt njuta av den magiska utsikten över Abiskofjällen.  Här finns flera rekommenderade nedfarter att välja mellan.  Vill du hellre åka längd finns tre olika spår i nationalparken, 4,5 km, 9 km och 13,5 km.

 

7.     Katterjåkk

Järnvägsstationen Katterjåkk ligger längs Malmbanan mellan Kiruna och Narvik, som är en av Sveriges vackraste tågresor. Katterjåkk, som har en turiststation, är en bra bas för fjälläventyr i världsklass. Bara 50 meter från den röda lilla stationen finns en knapplift som tar dig rakt ut i Riksgränsens skidsystem. För den som hellre åker på längden finns möjligheter både till toppturer och turåkning. Du kan till exempel ge dig till Vassivagge, som fått smeknamnet Soldalen, tack vare att den vindskyddade dalgången anses solsäker.

Foto: Lapland Resorts

8.     Riksgränsen

Riksgränsen är ett riktigt paradis för skidåkare. Det är mindre än hundra meter från järnvägsstationen till skidbackarna, där du välja mellan allt från vindlande pister till off pist med hög kvalitet. Den som vill ha en riktig utmaning väljer till exempel att åka i Nordalsfjäll, där NM i extremskidåkning hålls varje år. Den rikliga nederbörden bidrar till att Riksgränsens blivit en unik skidort med skidåkning i världsklass och det är inte för inte som orten har utsetts till Sveriges bästa off pist två år i rad i en omröstning på nätet bland skidåkare. I Riksgränsen kan man åka skidor på midsommarhelgen och då är fortfarande rikligt med snö.

 

9.     Narvik

Narvikfjellet bjuder på spektakulär skidåkning. Att åka nedför de branta pisterna med utsikt över fjällmassivet ger en känsla av att åka skidor rakt ner i Ofotfjorden, som breder ut sig nedanför fjället.  Vid foten av fjället ligger Narviks by och runt en kilometer från backarna ligger järnvägsstationen, där tågen från Sverige kommer in. Här finns sex liftar, varav en är den nya 10-sitsiga gondolliften som öppnade i februari 2019.  I Narvik finns några av Skandinaviens längsta backar och högsta fallhöjd och här finns allt från barnvänliga backar till l avancerad off pist i områden som Mørkholla, Five Fingers och Tredjetoppen.  

 

10. Oslo  

Norges huvudstad bjuder på ett fantastiskt längdparadis. I skogarna runt Oslo finns 260 mil preparerade längdspår. Ett av de mest klassiska områdena nås lätt genom att ta tåget till Oslo sentralstation och byta till Holmenkollbanan mot Frognerseteren. Det finns ett stort antal hytter med servering och/eller övernattning längs spåren.

 

 

FAKTA TÅGRESOR TILL FJÄLLEN

 

Jämtland: Den som vill åka tåg till exempelvis Åre eller Duved kan välja SJs nattåg från Göteborg och Stockholm till Jämtland (slutstation Duved). Till Jämtlandsfjällen kör SJ även dagtåg. Den som ska till Storlien åker med SJ antingen till Duved eller Sundsvall och byter till Vy Norrtåg, som också kan bokas på SJ.se.   

 

Lappland:  Med SJs nattåg från Göteborg och Stockholm åker du till orter som Abisko, Björkliden, Riksgränsen, Katterjåkk, Låktatjåkka och Narvik.

 

Järvsö. Det går flera dagliga avgångar från Linköping och Stockholm till Järvsö och tåget stannar mitt i byn.

 

Oslo. Det går dagtåg från Stockholm och Göteborg direkt till Oslo.

 

 

 

Mer från RES

Foto: Fabió Alves.

Handplockade tips

7 favoriter bland Europas ölhak

Från en Londonpub med 295 år på nacken och Berlins äldsta ”biergarten” till ett kroatiskt hantverksbryggeri. Det här är sju hak runtom i Europa som RES-redaktionen gärna dricker öl på.

Foto: Redaktion93 / Shutterstock.

Topplista

Topp 20: Bäst ölstäder i Europa

Vad definierar en bra ölstad? Bland annat utbud, kvalitet, pris och hur mycket det snackas om det på sociala medier. Det här är 20 europeiska städer som är särskilt kul för öldrickare.

Tre nycklar har Four Seasons George V i Paris fått. Foto: Pressbild.

Nyhet

Michelinguiden delar ut sina första nycklar till hotell

I 124 år har Guide Michelin rekommenderat restauranger åt matintresserade resenärer. Nu har de gett sig in i hotellens värld – som får nycklar i stället för stjärnor. Först ut är guidens hemland Frankrike.

Rado Restoran. Foto: Rado Restoran Facebook.

Handplockade tips

Vårweekend: 5 krogar du inte får missa i Tallinn

I fjol listade Michelinguiden i Estland 34 krogar. Inklusive landets första tvåstjärna, i Tallinn. Innan årets regn faller i maj passar vi på att lista fem matupplevelser i den estniska huvudstaden som inte bör missas – från finkrogar och ramenhak till marknadshallar med gatumat.

Bertmans. Foto: Bertmans Facebook.

Handplockade tips

Vårweekend: 5 favoriter i Rotterdam

De senaste tio åren har nederländska Rotterdam gått från bortglömd industristad till lockande weekenddestination med gott om kul upplevelser. RES listar fem favoriter just nu, häng med!