KRÖNIKA

Världens mest väderfixerade folk? 

Jun 10, 2019

”Sommaren är kort, det mesta regnar bort”. Jag har aldrig gillat den låttexten av Tomas Ledin. Sen piggar låten onekligen på sig och Tomas får både en glass i sin mun, ta ett hopp i de blå och läsa gårdagens blad, allt under en strålande sol. Anledningen till att jag inte gillar titeln är kanske för att det ligger en hel del sanning i den för oss nordbors del. Men i fjol gick knappast Tomas dänga varm i sommarhettan – rekordsommaren 2018 lär gå till historien och frågan är om den inte är ännu hetare i våra minnen än vad den verkligen var. Solen sken och sken och sken, klimatdebatten fick ordentligt fotfäste och svenskarna avbokade rekordmånga utlandsresor.  

Text: Kajsa Beausang

Många hoppas förstås på en lika strålande sol och blå himmel även denna sommar, (gärna varvat med regnskurar om nätterna för skogsbrändernas skull, vi kan väl både ha kakan och äta den) för det går inte att ta miste på hur stort och viktigt vädret är för oss svenskar. Nio av tio svenskar tycker att vädret på semestern är viktigt, enligt en Sifoundersökning. Förstås. Det är väl inget att yvas över, vi bor i ett mörkt land med fyra årstider – vädret är en ombytlig och intressant faktor att prata om. Finns det något folk som är lika besatt av vädret som vi svenskar? Enligt en snabb sökning på nätet får jag svaret att svenskarna är det tredje mest väderfixerade folkslaget i världen (dock oklart vilka som innehar första- och andraplaceringen) och vi lägger ner stor möda på att sia om nästa gång solen kan tänkas titta fram. Vädret har egna inslag i alla nyhetssändningar och i alla tidningar av nyhetskaraktär. Enligt en seglivad myt kommer vädret på midsommarafton att avgöra hur resten av sommaren blir. Inför sommaren fullkomligt exploderar väderintresset och vädret hamnar så gott som varje vecka på löpsedlarna.  

Det värsta som kan hända en svensk på semester hände oss för ett par somrar sen: det var bättre väder hemma än på resmålet. Vi hade hyrt ett hus i Portugal med några vänner och såg fram emot en veckas sol vid pool och strand, men när vi anlände var det kallt och blåsigt. Vi fick till och med äta middag inomhus! Detta inträffade sommaren 2014 och i juli månad var det varmare i Skandinavien än i Sydeuropa. En av vännerna i sällskapet plågade sig regelbundet med att titta på den svenska väderleksrapporten av idel solar och +20 grader på hemorten. Vi pratar inte om den semesterveckan mer. 

För en tid sedan fick jag ett pressmeddelande från en pr-byrå som gjort en undersökning som visar att ”majoriteten av svenskarna reser för sol och bad”. Någon timme senare blev jag uppringd av en representant på byrån som undrade om jag tänkte plocka upp nyheten och skriva om den. Med risk för att låta arrogant kunde jag ändå inte låta bli att svara: ”Ursäkta, men vad är nyheten?” 

Mer från RES

Kivotos Hotel & Villas på Mykonos. Foto: Pressbild.

Handplockade tips

Bildspecial: 7 av världens vackraste hotellpooler

Att utnämna de vackraste hotellpoolerna i världen är ett omöjligt uppdrag. Att inspireras av vad som finns där ute gör vi däremot nära nog dagligen. När solen och värmen nu står för dörren börjar vi på allvar drömma om alla kommande bad. Det här är RES-redaktionens sju poolfavoriter just nu.

Foto: Unsplash.

Intervju

Intervjun: Det här får du inte missa i Japan

För två veckor sedan öppnade Japans nationella turistorganisation, JNTO, sitt första kontor i Norden – i Stockholm. RES passade på att fråga direktören Kana Wakabayashi om hennes bästa tips i hemlandet.

Artikel

Poängnyheter: Därför finns SAS Eurobonus

För alla som flyger finns mängder av lojalitetsprogram på marknaden. Som i sin tur är allianser mellan olika flygbolag och erbjuder olika typer av nivåer och förmåner. Vi bad plattformen Chatflights poängexpert Jonas El Said förklara mer – och vi börjar med SAS Eurobonus.