5 tips för att få ner priset på semestern
Getty Images
Tips

5 tips för att få ner priset på semestern

Att boka en semester långt före avresan eller att köpa en sista minuten kan vara fördelaktigt om man vill få ner priset. Men viktigast av allt är timing, visar en ny studie. 

Text: Elin Fellman 

 Airlines Reporting Corporation (ARC) och Expedia har i en ny studie analyserat mängder av data för att ta reda på hur man ska göra för att få en billigare semester. 

1. Boka minst tre veckor i förväg

 Ju närmare avresan man är desto dyrare blir resan. En tumregel att förhålla sig till är att boka minst tre veckor innan man ska åka. Sista minuten kan ibland vara billigare, men då gäller det det att ha rejält med is i magen och vara beredd på att det också kan bli en dyr chansning. 

2. Boka resan på rätt veckodag

Många vet kanske inte att veckodagar spelar in när man bokar en resa. Bokar du en söndag kan man spara uppemot 35 procent. Dyrast är det om du bokar en torsdag eller fredag. 

3. Boka hotellrum på fredagar

När man ska boka hotellrum är det nästan tvärtom. Fredagar är billigast, enligt Expedia, som har gått igenom 895 000 hotellrum, vandrarhem och B&B. Söndagar, som det är billigast att boka flyg på, är däremot dyrast att boka hotell på. 

4. Starta resan en torsdag eller fredag

Att påbörja sin resa en torsdag eller fredag är faktiskt 10 procent billigare än att starta den en annan veckodag. Perfekt om du ska åka på en weekend alltså. Dyrast är att åka iväg en söndag då det är den dagen som det i genomsnitt är dyrast att flyga på. 

5. Stanna en extranatt

Genom att stanna lite längre på resmålet kan göra att totalkostnaden för flyget blir lite lägre. Om en resa bara äger rum på vardagar kan man spara 25 procent på priset på returresan genom att förlänga resan och övernatta en lördag eller söndag. Detta gäller framförallt affärsdestinationer. 

Publicerad: 2019-10-14