14 spapärlor i Centraleuropa – ett eldorado för livsnjutare

14 spapärlor i Centraleuropa – ett eldorado för livsnjutare

För alla älskare av spa och wellness är Centraleuropa ett eldorado. I Budapest värms stadens berömda span upp av 100 varma källor under mark. Slovakiska Tatrabergen erbjuder exklusiva behandlingar med medicinalväxter och ädelstenar (!). Tjeckiens unika kurorter hälsar dig med svårslagen historisk charm. Och vad kan toppa att sova 135 meter under jorden i hälsosam luft på i en saltgruva utanför Krakow?

Ungern – termalbadens mekka i Europa
Hela 80 procent av Ungerns yta döljer någon form av termalvatten under jord. Dess unika sammansättning och exceptionellt hälsobringande egenskaper har gjort Ungern till det ultimata wellness-resmålet. Över hela landet finns 34 certifierade hälsoresorter som vänder sig både till den som söker lindring för smärta eller bara avkoppling och skönhetsbehandlingar. Budapests mer än 100 varma underjordiska källor värmer upp deras världsberömda badsanläggningar. Széchenyi är kronjuvelen i stadsparken dit ung som gammal söker sig: Den stora utomhusbassängen, elva medicinska pooler, massagebehandlingar av alla slag, ånghytter och solstolar i naturligt ljus tack vare de stora fönstren som låter solljuset flöda in. För en fullständig upplevelse, glöm inte att spela schack i bassängen! Vill du uppleva den historiska badanläggningen som skapades för överklassen i jugendstil för 100 år sedan, bege dig till Gellért Spa.

Tatrabergens luft och natur – en dröm för spafantasten
Den krispiga bergsluften i Tatrabergen i Slovakien, som är hem till flera luftkurorter, ger hjälp till människor med kämpar med luftvägsprobem. Men Tatrabergen har även utvecklats till ett wellness-paradis. Spakonceptet bygger på hälsofördelarna bergen erbjuder: barrskog, rhododendron, bergsväxande medicinalväxter, honung, men också underjordiska gåvor, som salt och ädelstenar. På Grand Hotel Praha vid Tatrabergens fot erbjuds traditionellt spa med de läkande effekterna från naturen i bergen. Några mil västerut i Podbanské hittar du Permon´s Paradise, Slovakiens största hotellwellness-anläggning med en unik variation av bastu, vatten- och ångbad med exklusiva naturingredienser. Zion Spa Luxury, intill glaciärsjön Strbske Pleso, är ett lyxigt spaalternativ som erbjuder enskildhet med europeisk elegans.

Hälsosam sömn i saltgruva 135 meter under jorden
Att bo på en hälsoresort i Polen kan bli en oförglömlig upplevelse. Sanatorier och spacenter använder sig av naturens och kulturens skatter: turistattraktioner, vackra landskap, hälsosamt mikroklimat och naturtillgångar. Exempelvis kan du tillbringa en natt utöver det vanliga djupt i underjorden. På Wieliczka Salt Mine Health Resort, långt borta från stadens störande ljud, sover du i en specialkammare, placerad 135 meter ner i marken, som garanterar en vilsam sömn i den saltrika luften. Hälsoanläggningen är en del av den världsarvsklassade saltgruvan i Wieliczka, strax utanför Krakow. Hemligheten bakom resortens framgång är det välgörande mikroklimatet i saltgruvorna som använts inom hälsovården sedan 1800-talet. Det karaktäriseras av hög luftfuktighet och höga halter av natriumklorid, magnesium, mangan och kalk som har en positiv hälsoeffekt. En underjordisk vistelse ger lindring för dem med luftvägssjukdomar, astma och allergier – och samtidigt en unik nattlig upplevelse.

Spalyx med charm bland Tjeckiens spapärlor
Tjeckiens spakultur vilar på månghundraåriga traditioner. Det har resulterat i unika spaorter, kända långt utanför landets gränser. Dessa små städer har bevarat sin fantastiska charm. Själva essensen av spalyx hittar vi i städerna i den välkända ”spatriangeln” – Karlovy Vary, Mariánské Lázně och Frantiskovy Lázně – och i Mährens största spa, Luhacoviče. Om du föredrar avkoppling i vackra bergstrakter är Karlova Studánka ett bra val. Här omges du av den vackra landsbygden runt Jeseníkbergen; skogsklädda sluttningar, vattenfall, branta klippor och panoramautsikt. Wellness-magi uppstår när djup kunskap om människans hälsa blandas med avkoppling, matupplevelser av högsta klass tillsammans med ståtliga slott, lantliga gårdar och spahotell i vacker natur. Var hittar du denna magi Jo, till exempel på Chateau Mcely, det första gröna femstjärniga hotellet i Tjeckien, Miura Hotel, som vann Czech Hotel Awards 2019 och den äkta ayurvedaresorten Sv. Kateřina.