Bästa tipsen för aktiv semester i Centraleuropa

Bästa tipsen för aktiv semester i Centraleuropa

Centraleuropas vattendrag, böljande landskap och respektingivande berg ger den perfekta inramningen för en aktiv semester. Utforska Tjeckiens mer än 100 golfbanor, paddla kanot på Slovakiens floder, upptäck Polens vackra natur på cykel och vandra i Ungerns största nationalpark.

Adrenalinkickar och cykeläventyr i Slovakien

Visste du att mannen som uppfann fallskärmen var slovak och hette Stefan Banic? Kanske finns det en koppling till att Slovakien kan erbjuda massor för dem som gillar adrenalinstinna aktiviteter, till exempel klättring, glidflygning, skytte, rope parks (äventyrsparker med rep) och fallskärmshoppning. Sommartid kan du njuta av kanotpaddling, forsränning, segling, vattenskidåkning och windsurfing på landets vackra floder. Cykling är också ett utmärkt val för en aktiv semester i Slovakien med sina bergstoppar i Karpaterna, slättland längs den mäktiga floden Donau och sitt vackra historiska arv. På en cykelsemester upptäcker du häpnadsväckande natur, medeltida småstäder, romantiska slott och ruiner, pampiga herrgårdar och arkeologiska lämningar.

Balatonsjön – paradis för vatten- och cykelfantaster

Du kan upptäcka Ungerns natur till fots, på cykel eller till häst, med båt… och det finns mycket att se. Landet rymmer 19 national- och naturparker, 22 skyddade skogsområden och tusentals kilometer vandrings- och cykelleder. I Bükks nationalpark i bergskedjan Karpaterna finns Ungerns längsta grotta och ett exotiskt djurliv samt utmärkta vandringsleder där du kan utforska sjöar, raviner, antika lämningar och skogar. Balatonsjön – Centraleuropas största sjö – är en turistmagnet med sitt silkeslena vatten, den vulkaniska bergskedjan (utdöd sedan miljontals år) vars sluttningar täcks av vinodlingar och med sina gamla slott och palats. Vattenentusiaster ägnar sig åt båtturer, segling, fiske, vattenparker och skridskoåkning vintertid. Men cykelälskarna går inte lottlösa. 20 mil cykelleder omger Balatonsjön och bara i dess nordliga och östra del är det backigt, i övrigt flackt, så de passar utmärkt för både familjer och seniorer.

Ge järnet i Tjeckien – med golf och MTB-cykling

 För 30 år sedan fanns endast tre golfbanor med 18 hål i hela Tjeckien. I dag har landet mer än 100 inklusive toppklassanläggningar som PGA National Czech Republic, Albatross Golf Resort, Greensgate Golf and Leisure Resort och Prosper Golf Resort Celadná. En av de äldsta golfbanorna, Royal Golf Club Mariánské Lázne, öppnades 1905 i Karlovy Vary-regionen. Här andas du golfhistoria. Med alla fullvuxna träd som kantar banan och det historiska klubbhuset har man återskapat känslan från gamla skottiska och irländska golfbanor. Söker du större adrenalinkickar, testa MTB-cykling på några av landets många cykelparker och single tracks, som Rychleby Trails Stezky, Trutnov Trails och Trails Park Klínovec. Semestrar du hellre till fots, ta dig till södra Böhmen och utforska den första tjeckiska vandringsleden som tagit sig in på listan Best of Europe trails. Här vandrar du längs floden Luznice genom ett vackert flodlandskap och dalar, förbi ruiner och gamla kvarnar och utforskar små historiska småstäder längs vägen.

Upptäck Polens okända pärlor på cykel

Polen lockar med spektakulära berg, djupa skogar, sandstränder och lockande sjöar. Vandring och skidåkning i Tatrabergen, kajaktur på Masuriska sjöarna eller kite surfing på Helspit vid Östersjön? Alternativen för en aktiv semester är närmast oändliga.  Men bästa sättet att njuta av Polens vackra natur är kanske på cykel. Den längsta sammanhängande cykelleden är den nästan 200 mil långa Green Velo Cycling Trail, som leder dig genom pittoreska regioner i östra Polen längs tysta asfalterade vägar. En tredjedel av leden går genom nationalparker och andra naturskyddade områden och passerar turistattraktioner som är en viktig del av Polens kulturarv. För den som hellre utforskar kusten med havsbris i håret rekommenderas EuroVelo10-Trail, den polska delen av den internationella cyklingsleden Hansa Circuit som sträcker sig genom nio länder med kustlinje längs Östersjön.