Grekland: City break i Grekland

City break i Grekland

City break, weekendresa, långhelg… kärt barn har många namn, men fenomenet är en trend på framväxt, särskilt bland erfarna resenärer. Främst handlar det om besökare som inte vill se turistfällorna och de stereotypa sevärdheterna, utan söker djupare kännedom om kultur, stadens faktiska livsstil och sanna karaktär.

Athenian Trilogy (Academy – University – Lycabetus hill). Photo: GNTO, Y. Skoulas

Grekiska städer kombinerar alla de element som behövs för att locka den kräsne besökaren. Varje grekisk stad har sin egen speciella färg och sin helt egen urbana karaktär. Även städer som ligger nära varandra rent geografiskt har ofta helt olika egenskaper. Varje grekisk stad har sin egen historia och egna lokala traditioner som tillsammans har skapat en rik stadskultur. 

Oväntade kombinationer 

Många grekiska städer erbjuder en intressant blandning av kultur, historia och geografi som gör dem mycket lockande. De flesta kuststäder ligger ofta bara ett stenkast från bergsdestinationerna. Besökaren kan njuta av oräkneliga upplevelser på en liten yta och bli bekant med den ena magiska platsen efter den andra.

Aten – så gammal ändå så modern

Aten är Europas historiska huvudstad och daterar tillbaka till den första bosättningen efter att jägar- och samlarsamhället övergick till jordbruk. Under det 5:e århundradet f.Kr. ("Pericles gyllene era") – kulmen av Atens långa och fascinerande historia – intog stadens civilisation en universell betydelse. Under åren ockuperade en mängd olika erövrare Aten och alla uppförde de imponerande monument som kan ses än i dag. År 1834 blev Aten huvudstad i den moderna grekiska staten och två århundraden senare har staden blivit en attraktiv, modern storstad med oöverträffad charm. 

Läs mer: Athens

Athens, Acropolis. Photo: GNTO, Y. Skoulas

Inspirera dig själv: The country with the world's most film-friendly light in its DNA

Nå de flesta destinationer med stadens moderna tunnelbana, spårvagn och tågsystem. För att ta sig till berömda Akropolis är det bara att gå den promenadvänliga stigen upp på toppen. Passa på att besöka museum, traditionella stadsdelar, forntida platser och monument när du är här. Glöm inte att avsätta lite tid för Atens förorter också. 

Athens, Dromeas. Photo: GNTO, Y. Skoulas.

Athens. Stavros Niarchos Foundation. Photo: GNTO, Y.Skoulas

Check upcoming events

De norra förorterna är mer gröna och rymliga än andra områden i Aten. Här hittar du bland annat fantastiska restauranger, gallerior, nattklubbar och sportanläggningar. Kör du istället söderut och följer kustlinjen, längs Atens riviera, kan du upptäcka de soliga stränderna i södra Attika och koppla av vid havet eller ta en uppfriskande simtur. 

Athens. Faliro. Photo: GNTO, Y.Skoulas

Upptäck mer: romantic spots in Athens

Aten är inte bara huvudstad i Grekland, det är också landets kulturella huvudstad. Besök internationella spelningar, klassisk eller modern musik, på någon av alla storslagna arenor i staden. Dansa hela natten lång på någon av alla olika klubbar. Eller vad sägs som en sen middag vid tolvsnåret?  

Athens, Psirri. Photo: GNTO, Y. Skoulas

Amazing night life in Greece

Oavsett om du reser för nöje eller arbete är Aten den perfekta staden med en härlig mix av saker att göra!

Läs mer: Athens

Thessaloniki

Thessaloniki (520 km norr om Aten) är Greklands näst största stad och områdets viktigaste centrum. Staden ligger nära havet (på baksidan av Thermaïkos-viken) är det en modern metropol som fortfarande bär märkena av sin stormiga historia och dess kosmopolitiska karaktär, vilket ger den en speciell skönhet och charm. Ta en rundtur i centrala Thessaloniki och planera att besöka dess närliggande destinationer. Staden är perfekt för en weekend eller en kortare tredagars resa. 

Läs mer: Thessaloniki

Macedonia, Thessaloniki. Agios Panteleimonas. Photo: GNTO, H. Kakarouhas

Lokalbefolkningens och turisternas favoritpromenadstråk ligger precis intill vattnet mot Thermaikosbukten. Numera sträcker sig promenaden längs New Beachfront (Nea Paralia) förbi Makedoniens palats upp till Thessaloniki konserthus och är en sträcka på omkring 4 kilometer.

Macedonia, Thessaloniki. Port. Photo: GNTO, H. Kakarouhas

Macedonia, Thessaloniki. Port. Photo: GNTO, H. Kakarouhas

Thessaloniki har hela 35 museum och tolv gallerier. Samtida konst har funnits här sedan 1979, när Alexandros Iolas, en känd grekisk samlare, donerade sin samling av Andy Warhol, Max Ernst, Max Beckmann, Fluxus och andra konstverk till det makedonska museet för samtida konst.

Macedonia, Thessaloniki. Concert Hall. Photo: GNTO, H. Kakarouhas

Läs mer: Culture life in Thessaloniki

Macedonia, Thessaloniki. Walls. Photo: GNTO, H.Kakarouhas

Det gamla Ladadika-distriktet ligger vid stadens västra port, en plats som brukade vara hjärtat i grossisthandeln för 40 år sedan. Idag är distriktet känt för de kulinariska läckerheterna som erbjuds på restaurangerna och barerna. Några av dem har även livemusik.

Photo: GNTO, P. Merakos

Tasty energy bites: Greek snacks everywhere you go

Macedonia, Thessaloniki. Nightlife. Photo: GNTO, H.Kakarouhas

Mer om city break i Thessaloniki here

En anledning att resa till Thessaloniki är för att ta del av stora evenemang. Som bland annat Thessaloniki International Fair i september, Thessaloniki International Film Festival i november och Thessaloniki Book Fair i maj.

 

Läs mer: Thessaloniki