Grekland: Geoparker i Grekland
Ioannina, Vikos George. Photo: GNTO, H. Kakarouhas

Geoparker i Grekland

Vart du än befinner dig i Grekland kommer du att kunna beundra flera miljoner år gamla naturfenomen. Dessa områden har ett rikt geologiskt arv där jordens naturkrafter har skapat vackra och konstnärliga vyer.

Crete, Sitia, ViaBeach. Photo: GNTO, Y.Soulas

Naturens under

Greklands natur skiljer sig kraftigt beroende på var du befinner dig i landet. Miljoner år av evolution har bildat fantastiska naturfenomen. Det kryllar av både urskog, höga berg, kanjoner, sjöar, floder, laguner och nationalparker i landet. Det är inte svårt att förstå att upptäcktsresande och naturälskare hittar hit med alla höga berg, raviner, grottor, dalar och bergsplatåer. På Kreta förekommer också den sällsynta cederträdsskogen. 

Crete, Samaria. Photo: GNTO, archive

Läs mer: Andra anledningar att förälska dig i Kreta

Geoparken Siteia

Geoparken Siteia på östra Kreta är sedan fyra år tillbaka med i det internationella nätverket för geoparker GGN (Global Geoparks Network). Anledningen till beslutet är att Siteias är ett territorium som har däggdjursfossiler från den sista delen av den kvartära perioden, omkring 2,6 miljoner till 11 700 år sedan. Man har bland annat hittat en elefantliknande fossil (Deinotherium giganteum) och omfattande grottsystem, som är unika för just Kreta. Utöver detta är all kalksten i geoparken karaktäristiskt för området. Över 170 grottor med kalksten har hittats i området. 

Crete, Sitia, ViaBeach. Photo: GNTO, Y.Soulas

Crete, Sitia, ViaBeach. Photo: GNTO, Y.Soulas

Geoparken sträcker sig från östra Kreta och inkluderar områdena Siteia, Itanou and Lefkis. De mest kända områdena i parken är  Zakros, Palaiokastro, Ziros, Xerokampos, Sitanou and Karydiou. Att parken nu är en del av det internationella nätverket för geoparker väntas bidra avsevärt till att förbättra Siteias miljö, turism, lokala ekonomi och främja dess rika kulturarv.

Läs mer: Visit Siteia

UNESCO/Siteia Global Geopark/The Miocene period in the park area is represented by one of the most impressive and important fossils, the Deinotherium - Sitia (Greece)
Find detailed information about the Siteia’s Geopark here www.sitia-geopark.gr.

Mt. Psiloreitis Natural Park – en orörd skönhet

Mt. Psiloreitis Natural Park ligger också på Kreta och har ett fantastiskt landskap med både raviner, grottor, täta skogar och charmiga vandringsleder. Den biologiska mångfalden sammansatt av unik flora och fauna gör nästan området till ett naturhistoriskt museum utomhus. 

Stigarna uppe i bergen är idealistiska för vandring. Mygia-leden, stigen från Doxaro till Ptyches Vossakou och leden nedför Platania Gorge är både välskyltade och väl underhållna. Perfekt om man vill komma ifrån storstadens höga puls. 

Crete, Psiloritis Mountain. Photo: GNTO, Y.Soulas

Crete, Psiloritis Mountain. Photo: GNTO, Y.Soulas

Läs mer: Kretas heliga berg

Lesvos Petrified skogen – där tiden står still

Skogen Lesvos Petrified skapades för omkring 20 miljoner år sedan under Miocen-perioden. Det speciella området är resultatet av en intensiv vulkanisk aktivitet i Egeiska regionen. Parken utsågs till ett naturminne 1985 och en till en europeisk geopark mellan åren 2011-2014.

Skogens skönhet är svår att förklara. Parken ligger på den västra sidan av ön Lesbos, där de förstenade trädstammarna sträcker sig i ett 150 kvadratkilometer stort område, omgivet av byarna Sigri, Eresos och Antissa. 

I byn Sigri, i hjärtat av skogen, öppnade ett naturhistoriskt museum 1994. Syftet med museet är att skydda skogen och visa upp regionens geologiska rikedom.

Lesvos, Petrified Forest. Photo: The Natural History Museum of the Lesvos Petrified Forest

Läs mer: Ett unikt naturmonument

Lesvos, Petrified Forest. Photo: The Natural History Museum of the Lesvos Petrified Forest

Explore The National History Museum of the Lesvos Petrifeld Forest www.lesvosmuseum.gr

Vikos – Aoos National Park – på jakt efter förhistorien 

Vikos – Aoos nationalpark ligger i Zagori-regionen Epirus, norr om staden Ioannina. Spår av mänskliga bosättningar från 40000 f.Kr. har hittats i kraterna och grottorna i Vikos nationalpark. Områdets geologiska formation är skapat av vatten som har bildat ett landskap med en otrolig skönhet. Parken har kallats "Towering Peak Park" på grund av de stigande bergen här. 

Det är en av de mest imponerande geologiska formationerna i landet. Totalt finns fem grottor, den djupaste är Provatina, och når hela 407 meter ner i marken. Det är den näst djupaste grottan i världen. 

Området är hett just nu och lockar till sig turister året runt. Utöver grottorna finns en mängd förtrollande vandringsleder och olika aktiviteter som bergsklättring och bad. 

Ioannina, Vikos George. Photo: GNTO, A. Bonetti

Ioannina, Vikos George. Photo: GNTO, H. Kakarouhas

Läs mer: Vikos National Park