Greece a 365 day destination
PROMOTION

Greece a 365 day destination

Grekland är för många synonymt med öarna och sommaren. Men Grekland har så mycket mer att erbjuda.

Photo: GNTO/Y.Skoulas -Aidipsos

Hälsa, wellness, spa och termalbad

Anamma Aristoteles motto: "Sinnets energi är livets väsen". Han menade att välbefinnande inte bara handlar om fysisk hälsa, det är en övergripande känsla och innefattar inre välbefinnande, kraft och skönhet. Med ett av världens bästa klimat, en unik variation av natur, samt en av de hälsosammaste dieterna i världen, är Grekland det idealiska resmålet för psykisk och fysisk hälsa. Naturliga, termiska källor finns på inte mindre än 850 platser över hela Grekland och dess positiva effekter för hud och hälsa är väl dokumenterade.

Photo: GNTO/M.Mandreka –Kammena Vourla

En plats med många naturliga källor är Evia eller "Euboia" som ön ibland kallas. Evia är Greklands näst största ön och den tredje största i östra Medelhavet. Staden Aidipsos på Evia är förmodligen den mest kända spa-orten i Grekland. Denna söta lilla stad ligger på norra Evia och nås via fastlandet med färja från Arkitsa i Fthiotida-regionen i centrala Grekland, bara 152 kilometer från Aten, eller 1,4 timmars bil- eller bussfärd på motorväg E75 från Aten.

Läs mer: Evia

De helande egenskaperna hos Aidipsos varma källor är kända sedan antiken och nämns faktiskt i en skrift av Aristoteles från 300-talet f.Kr. En annan ort som är känd för sina naturliga källor är Kamena Vourla som ligger 178 kilometer från Aten, vars exceptionellt höga radonkoncentrationen i vattnet anses ha en positiv inverkan på hälsan.

Läs mer: Thermal Springs

 

Cykling

Att cykla i Grekland är ett nöje. Känslan av frihet som en cykelsemester kan ge har skapat en egen resekultur. Grekland har en lång tradition av cykling. Det finns cirka 80 cykelklubbar runt om i landet som är involverade i cykling, inklusive BMX och mountainbike.

Det finns flera cykelleder att åka på. Vissa sträckor är mycket krävande på grund av den kuperade terrängen, andra mindre ansträngande, men minst lika vackra. Cyklister, oavsett nivå, kommer att upptäcka att Grekland har en underbar landsbygd.

Photo: GNTO/Y.Skoulas Athenian Riviera Faliro

Attica

Greklands huvudstad Aten erbjuder närhet till såväl berg som hav. Hoppa upp på cykeln och följ med på en förtrollande tur i Atens omnejd. Hela familjen kan vara med, här finns även säkra cykelvägar i fina parker att fara fram i.

Läs mer: Biking in Athens

 

Photo: GNTO/K.Kouzouni-White Tower Thessaloniki

Thessaloniki

Thessaloniki, som har en lång tradition av cykling, har nyligen lanserat ett cykeluthyrningsprogram till en marginell avgift så att besökare och boende kan njuta av färdmedlet som en form av rekreation och även använda den som ett praktiskt alternativ för att transportera sig runt staden.

Läs mer: Touring Greek towns and cities by bike

 

Photo: GNTO/Y.Skoulas-Volos

Thessaly

Vissa städer är särskilt lämpade för cykling. Som Volos och Trikala. I Trikala är cykelkulturen utbredd och invånarna använder cykeln både som sitt dagliga transportmedel, i idrottssammanhang och som en naturlig del i det sociala livet. I Karditsa finns ett omfattande nätverk av cykelvägar med en total längd på 14 kilometer som gör det enkelt för boende och besökare att ta sig runt i staden med cykel.

Läs mer: Touring Greek towns and cities by bike

Photo: GNTO/Y.Skoulas-Karditsa

Vandring

Det är härligt att utforska Greklands olika landskap till fots, man kan upptäcka vikar och ruiner av gamla städer. Grekland är helt enkelt optimalt för dem som vill vandra. Det finns såväl omärkta rutter som välorganiserade system av vandringsleder. Upptäck "det orörda Grekland" och ta chansen att lära känna lokalbefolkningen på mindre orter längs vägen.

Läs mer: Hiking

Photo: GNTO/Y.Skoulas –Alonisos-Patitiri

Alonnisos

Alonnisos är välsignat med ett vackert landskap och små öar utspridda i skärgården. Alonnisos är en ö som är perfekt för den som vill slappna av och njuta av promenader i tallskogar, olivlundar och fruktträdgårdar. Alonnisos är den mest avlägsna av öarna i ö-gruppen norra Sporaderna och är värd för National Marine Park i norra Sporaderna, en tillflyktsort för sällsynta sjöfåglar, delfiner och Medelhavets munksäl, monachus monachus.

Läs mer: Alonnisos

Photo: GNTO/H.Kakarouhas-Mount Olympus

Berget Olympos

Med närhet till både Aten och Thessaloniki, Greklands näst största stad, är området perfekt för den som gillar utöva olika typer av aktiviteter. Förutom vandring kan man prova forsränning, jeepsafari eller mountainbike. Även klättring är ett bra alternativ eftersom berget erbjuder variation av både svårighetsgrad och uthållighet.

Photo: GNTO/C.Moustafelou-Central Greece Delphi

Eptálofos (Delphi)

Denna vandringsled är en del av ett internationellt system av leder. Utgå från byn Eptálofos och vandra hela vägen till det antika Delphi, där oraklet en gång i tiden lär ha huserat.

Photo: GNTO/K.Vergas-Central Greece-Arachova

Aráchova

Aráchova är en bergsby som ligger vid foten av berget Parnassus i Viotia, i södra Grekland. Det är den mest kosmopolitiska vinterdestinationen i Grekland, en stor favorit för passionerade skidåkare och kändisar, eller för förstagångsbesökare som vill koppla av i ett drömlikt bergslandskap med moderna turistfaciliteter.

Läs merArachova

Photo: GNTO/Compliments of P.Mourmas- Karpenisi

Är du en naturälskare? Söker du spänning som kommer att pumpa upp ditt adrenalin? Karpenisi är det perfekta resmålet för en mängd aktiviteter under hela året. Ta en tur till hjärtat av den grekiska naturen och se raviner med imponerande vattenfall, täta skogsområden och snabba flodvatten.

Läs mer: Karpenisi

'

Photo: GNTO Archive-Aristotelian Wall

Berget Athos, Khalkidiki

Berget Athos med omnejd i Khalkidiki, bara 500 meter från kuststaden Olympiadas. Här möter besökare en fantastisk naturlig, kulturell, historisk och kulinarisk blandning av landskap och fenomen. Området kring berget, som är skyddat av European Convention Natura 2000, är hemvist åt tusentals träd av familjen Fagaceae och 404 arter av växter och örter, samma som en gång hjälpte Alexander den stora att känna igen asiatisk flora. I dess backar finns hundratals vandringsleder som sammanstrålar i Aristotelian Walking Trail.

 

Klättring

Under antiken var höga bergstoppar symboler för skydd och frihet, men också för utmaningar för människan som alltid skulle utforska jordens gränser. Klättring är en tradition i Grekland, som erbjuder många höga berg att ta sig an.

 

Photo: GNTO/N. Smalios-Kalymnos

Kalymnos (Tolvöarna)

Redan på 1990-talet började ryktet om Kalymnos gigantiska klippor att spridas bland klättrare och sedan dess har människor från hela världen kommit hit. Det finns cirka 80 klättringsleder, alla väl märkta. Potentialen för nya vägar och områden att klättra upp för är också stor. Åk hit i september för de bästa förutsättningarna.

Läs mer: Rock Climbing Kalymnos

Photo: GNTO/A. Bonetti- Taygetos

Peloponnes (södra Grekland)

När man pratar om att klättra i Grekland bör man även nämna det utmanande Taygetos-berget. Man kan ta sig till toppen genom både klättrings- och vandringsleder. Om man väljer att klättra kan det till exempel göras via en ravin. I genomsnitt tar det två till tre dagar att nå toppen.

Läs mer: Taygetos

Photo: GNTO/H.Kakarouhas-Thrace, Evros River Delta

Fågelskådning

Det finns fågelskådartorn och gömställen utplacerade i alla viktiga fågelområden i Grekland. I alla grekiska våtmarker av internationell betydelse finns informationscentraler som kan informera om vilka fåglar man kan förväntas se för tilflället. Elva stora grekiska våtmarker har fått utmärkelsen "internationell betydelse" för att bevara utrotningshotade arter, och då särskilt fåglar.

Läs mer: Evros Delta

Photo: GNTO/H.Kakarouhas-Thrace, Dadia Forest