PROMOTION

Grekland - En livsförändrande upplevelse

Oct 01, 2023

Unika reseupplevelser i Grekland

I hjärtat av naturen

Greklands morfologiska mångfald och dess oändliga naturresurser i kombination med dess unika kultur och tradition utgör en sällsynt blandning av intryck och upplevelser där den som älskar det autentiska kan njuta av naturens välsignelser.

Ta del av den kreativa processen i ett lantbruksliv, som sträcker sig bortom den traditionella reseupplevelsen. Upplev de grekiska sederna på landsbygden. Bli ett med landet och Greklands traditionella agrikulturella levnadssätt.

 

Foto: GNTO / P. Merakos.

Se mer här: Visitgreece-Agriturism

Skörd av oliver

Den grekiska landsbygden avslöjar sina hemligheter för både nyfikna besökare och kunniga naturälskare. 

Skördeaktiviteterna sätter tonen, och besökarna är välkomna att delta i detta firande av landet. 

 

Oliver, Foto: GNTO / Tsafos.

Hjälp till att plocka oliver med någon av de många gamla skördeteknikerna och att lägga dem i en traditionell olivpress. Lär dig mer om den traditionella konsten att utvinna den dyrbara oljan genom att hälsa på i en olivkvarn!

Numera finns det särskilda boenden för agroturism på Evia, Lesbos, Kreta, Kalymnos, Paros, Kefalonia, Kalamata, Kythira med flera. Här kan gästerna hjälpa till med olivskörden som en del av en resa där de också får uppleva regionens sevärdheter och levnadssätt.

Se mer här: Visitgreece-Traditionell skördeaktivitet

Olivträdsmuseer i Grekland

Besök olivmuseerna runt om i landet och bekanta dig med olivträdets historia och dess omfattande odling i Medelhavsområdet, lär dig om olivoljans avgörande betydelse för en hälsosam kost och dess koppling till den grekiska kulturen. Museets utställningar handlar om odling, skörd och olivoljeproduktion, plockning av matoliver, och det finns också en utställning med olivbaserade kosmetiska produkter.

I hjärtat av Laconia-distriktet, ett av de viktigaste olivoljeproducerande områdena i landet, kan du besöka Museum of the Olive and Greek Olive Oil i Sparta, inrymt i det gamla elbolagets lokaler. Här kan man ta del av kultur, historia och teknik kring olivodling och olivoljeproduktion i de grekiska områdena, från förhistorisk tid till början av 1900-talet.

 

Museet för oliver och grekisk olivolja, Sparta, Foto: GNTO / Arkiv.

Se mer här: Visitgreece-Olivoljemuseer

Traditionell skörd av vindruvor

September är traditionellt skördemånaden för vindruvor i Grekland och det har länge varit en familjeangelägenhet, eftersom alla familjemedlemmar, grannar och vänner arbetar hårt för att slutföra det krävande jordbruksarbetet. Nästa gång du besöker Grekland kan du passa på att uppleva den urgamla traditionen och hjälpa till med druvskörden för att göra vin eller tsipouro.

Naousa, Foto: GNTO / Dalamaras, Merakos.

Se mer här: Visitgreece-Traditionell druvskörd

De viktigaste grekiska druvsorterna

Greklands vinproduktion har varit - och fortsätter att vara - en av de största, viktigaste och mest imponerande vinproduktionerna i världen. De grekiska vinsorterna avnjuts inte bara av lokalbefolkningen, utan exporteras också till internationella marknader, når avlägsna civilisationer och har fått beröm, erkännande och flera utmärkelser. Förutom de nya grekiska druvsorterna och deras flaggskepp (Assyrtiko, Moschofilero, Agiorgitiko och Xinomavro) finns det också praktiskt taget hundratals andra grekiska druvsorter.

Naousa Wines, Photo: GNTO/P. Merakos

Se mer:  Visitgreece-main-greek-grape-varieties

Dionysos gåvor

Traditionen med vinframställning är lång och rik i Grekland, liksom i alla Medelhavsländer.Vin - guden Dionysos gåva - förknippas inte bara med grekernas matvanor, utan också med religiösa och folkliga traditioner som är kopplade till deras kulturarv.

Lakonia, Foto: GNTO / P. Merakos.

Precis som med silket förr i tiden följer även vinframställningen särskilda rutter som går genom de stora vinodlingsområdena och vingårdarna. Längs dessa rutter kommer du att bli inbjuden att prova lokala ekologiskt odlade viner som produceras i begränsade kvantiteter, varav några har vunnit priser i internationella tävlingar. 

Besök lokala vingårdar för att bekanta dig med vinframställningsprocessen som gör att du förstår vilken värdefull vara detta är.

Naousa Wines. Foto: GNTO / P. Merakos.

Se mer här: Visitgreece-De grekiska vinvägarna

Tsipouro & tsikoudia

Tsipouro, tsikoudia och raki är alla samma sprit och till skillnad från ouzo är de druvdestillat. Tsipouro tros ha sitt ursprung från 1300-talet på berget Athos och spreds sedan till resten av Grekland.

Tsipouro kan också innehålla anis, vilket gör den sötare - den är vanligare i norra Grekland, särskilt i regionerna Thessalien och Epirus.

Missa inte att besöka en äkta tsipouradiko (vilket är de små restaurangerna som serverar tsipouro och meze-rätter). De bästa finns i Volos, där du kan beställa en 200 ml flaska tsipouro och få en gratis tallrik med läckra mezedes.

 

Foto: GNTO / Arkiv.

Se mer här: Visitgreece-tsipouro-tsikoudia-raki

Skörd av krokus

Krokusen (saffran) odlas systematiskt under den grekiska solen i ett speciellt område som omfattar flera små byar i prefekturen Kozáni, som kallas Krokohória (= krokusbyarna).

Hösten är den perfekta årstiden för att tillbringa några dagar i Krokohória och prova på den unika upplevelsen att skörda den dyrbara kryddan, vilket egentligen innebär att man drar ut stjälkarna från de nyskördade blommorna och sedan lägger ut dem för att torka. Skörden äger rum mellan slutet av oktober och början av november.

Skörd av krokus, Kozani. Foto: GNTO / Arkiv.

Se mer här: Visitgreece-Skörd av krokus

Kozanis röda saffran (Krokos Kozanis PDO) är exklusiv för regionen och har sedan 1999 erkänts som en produkt med skyddad ursprungsbeteckning (SUB) av Europeiska unionen. Saffran är en av de dyraste kryddorna i världen och används i ett antal rätter, vid osttillverkning och pastaproduktion.

 

Krokus. Foto: GNTO / P. Merakos.

Se mer här: Visitgreece-Traditionella produkter

Byar av mastix

Byar gjorda av mastix?

Upptäck den vackra miljön i Mastic Villages på Chios (Mastihohória), ett befäst bykomplex med fantastisk vacker miljö. Byarnas existens är nära förknippad med den värdefulla kristall "tår" som mastixträden fäller och som bara växer på den södra delen av ön. Genovesarna byggde detta komplex för att ge skydd åt de familjer som bodde där och odlade mastix.

 

Chios, Mesta. Foto: GNTO / Filippini.

I dag är det bara 24 mastixbyar som har överlevt tidens prövningar, eftersom många av dem förstördes av den katastrofala jordbävningen som ägde rum 1881. Vissa fästningsstäder är fortfarande intakta, till exempel Mestá, Pirgí, Olýmpi, Kalamotí, Véssa, Patriká, Vounó, Eláta och Kiní som utgör imponerande medeltida bosättningar. 

Mastix. Foto GNTO / Baltatzis.

Njut av en kopp kaffe på torget och träffa den vänliga lokalbefolkningen, som gärna vill lära dig hur mastix framställs enligt en gammal metod som troget har följts under de senaste 2 500 åren!

Se mer här: Besökgreece-mastikträdgårdar

Visitgreece-Traditionella produkter-mastix

Njut av traditionella godsaker och lokala specialiteter

Vintersolen i Grekland är det perfekta tillfället att fly till vinterorter eller andra drömska platser på fastlandet. Utomhusaktiviteter, frisk luft och romantiska promenader i städer och byar kommer definitivt att väcka din aptit för en vällagad lokal maträtt vart du än väljer att resa.

Slå dig ner på den lokala tavernan och gör dig redo att njuta av traditionella godsaker och lokala specialiteter vid den sprakande eldstaden!

 

Foto: GNTO / S. Antimanto.

Kozanicuisine, ostpaj kixi. Foto GNTO / Arkiv.

Se mer här: Visitgreece-Traditionella vinterrätter

Visitgreece-Gastronomi

Mer från RES

Foto: Fabió Alves.

Handplockade tips

7 favoriter bland Europas ölhak

Från en Londonpub med 295 år på nacken och Berlins äldsta ”biergarten” till ett kroatiskt hantverksbryggeri. Det här är sju hak runtom i Europa som RES-redaktionen gärna dricker öl på.

Foto: Redaktion93 / Shutterstock.

Topplista

Topp 20: Bäst ölstäder i Europa

Vad definierar en bra ölstad? Bland annat utbud, kvalitet, pris och hur mycket det snackas om det på sociala medier. Det här är 20 europeiska städer som är särskilt kul för öldrickare.

Tre nycklar har Four Seasons George V i Paris fått. Foto: Pressbild.

Nyhet

Michelinguiden delar ut sina första nycklar till hotell

I 124 år har Guide Michelin rekommenderat restauranger åt matintresserade resenärer. Nu har de gett sig in i hotellens värld – som får nycklar i stället för stjärnor. Först ut är guidens hemland Frankrike.

Rado Restoran. Foto: Rado Restoran Facebook.

Handplockade tips

Vårweekend: 5 krogar du inte får missa i Tallinn

I fjol listade Michelinguiden i Estland 34 krogar. Inklusive landets första tvåstjärna, i Tallinn. Innan årets regn faller i maj passar vi på att lista fem matupplevelser i den estniska huvudstaden som inte bör missas – från finkrogar och ramenhak till marknadshallar med gatumat.

Bertmans. Foto: Bertmans Facebook.

Handplockade tips

Vårweekend: 5 favoriter i Rotterdam

De senaste tio åren har nederländska Rotterdam gått från bortglömd industristad till lockande weekenddestination med gott om kul upplevelser. RES listar fem favoriter just nu, häng med!