Grekland: Grekland – ett kulturellt världsarv

Grekland – ett kulturellt världsarv

Grekland beskrivs ofta som civilisationens vagga. Det märks inte minst på UNESCO:s världsarvslista: Hela 18 grekiska monument och plaster återfinns på listan.

Grekland strategiska läge i Medelhavet har gjort landet till en genomfart för olika civilisationer genom tiderna och det har lämnat spår i såväl arkitektur som mat, konst och i det dagliga livet.

Enligt UNESCOs officiella hemsida:

”The monuments included on the World Heritage List are selected and approved on the basis of their value as the best examples of human creative genius. They exhibit an important interchange of human values and bear a unique or at least exceptional testimony to a cultural tradition or to a civilization which is living or has disappeared. They are directly linked to important stages in human history and for this reason they have outstanding universal significance and are a part of mankind’s common heritage.”

Läs mer: World Heritage Sites

Foto: GNTO/Athens, Acropolis/ Y. Skoulas

Monument

Utöver monument och arkeologiska utgrävningar från såväl antiken som det Bysantinska riket och senare, finns det förstås andra byggnader som är väl värda att besöka, byggnader som använts för olika ändamål: Broar, väderkvarnar, fontäner, krigsmonument och statyer och även offentliga byggnader och palats – som ibland används ännu idag. Listan över spännande besöksmål kan göras lång.

Läs mer: Monuments

Foto: GNTO/Peloponnese, Ancient Olympia / P. Matsouka

Arkeologiska utgrävningar

Grekland är som en enda stor, spännande arkeologisk utgrävning. Här har människor bott sedan förhistorisk tid och de har lämnat spår efter sig överallt. De största arkeologiska utgrävningarna i Grekland lockar hundratusentals besökare från hela världen varje år. På nära håll kan de uppleva den västerländska civilisationens vagga, känna historiens mäktiga vingslag och fantisera om svunna tider. Hög standard på service och information vid utgrävningarna förhöjer varje upplevelse.

Lär mer: Archaeological Sites

Photo: GNTO Archive, Heraklion, Knossos

Festivaler och evenemang

Grekland är ett paradis för den kulturellt intresserade besökaren, det är en storslagen resa in i historien och konsten. Utbildningsresor, teaterbesök, festivaler, pilgrimsresor, besök vid arkeologiska utgrävningar, monument och museer eller utflykter in i natur och grekiska traditioner – det är bara några av de många upplevelser som Grekland har att erbjuda.

Läs merEvents

Foto: GNTO/Peloponnese, Epidaurus / K. Vergas

Museer

Grekisk kultur är en av världens mest symboliska. Bosättningarna från förhistorisk tid, den kulturella betydelsen, arvet från det Bysantinska riket och Greklands moderna historia  – alla sätter de igång fantasin.

Grekland är som en enda stor utställning, där då och nu pågår samtidigt. Besöker du en liten grekisk ö, kan du på nära håll se hur kulturen lever vidare; redskap och verktyg som används i vardagen är identiska med de du kan se på ett museum.

Läs mer: Museums

Foto: GNTO Archive, Athens, Acropolis Museum

Slott och borgar

Myt, tradition, historia och kultur spelar en betydande roll i Grekland. För varje land är det viktigt att visa sin historia för omvärlden och få människor att vilja veta mer. Liksom sina grannar runt Medelhavet har Grekland påverkats av andra kulturer under historiens gång och som har lämnat spår över hela landet – något för varje besökare att uppleva!

Läs mer: Castles

Foto: GNTO/Kos, Castle of Neratzia /Y.Skoulas

Möten och konferenser

Kultur, konst och vetenskap – det är Grekland i ett nötskal. I kombination med fantastiska naturupplevelser och utmärkt infrastruktur är Grekland perfekt för konferenser. De senaste åren har Grekland också välkomnat allt fler författare, vetenskapsmän och kulturpersoner till symposier, konferenser och utställningar – mycket tack vara Atens internationella flygplats, Eleftherios Venizelos. Den byggdes 2001 och är en av världens mest moderna.

Grekland ligger hjärtat av Medelhavet, nära andra många andra länder. Betydande internationella handelsmässor, som Thessaloniki International Fair, är evenemang vars höga kvalitet har gett dem en given plats på den internationella marknaden. Specialevenemang på teman som arkitektur, bygg, högteknologi, hållbar ekonomi och utveckling med mera hålls året om i många delar av landet, något som lockar yrkesverksamma från hela världen.

Läs mer: Meetings