Grekland: Grekland välkomnar dig igen: 5 originella tips

Grekland välkomnar dig igen: 5 originella tips

Ser du också vita stränder, turkost vatten, mysiga öar och vita stenhus med blåa detaljer framför dig när du tänker på Grekland? Men faktum är att landet erbjuder så mycket mer än så, som till exempel fågelskådning, skidåkning och spa-vistelser. Här kommer några tips för dig som vill lära känna en annan sida av Grekland!

1. Hälsa, wellnes, spa och termalbad

Anamma Aristoteles motto: "Sinnets energi är livets väsen". 

Han menade att välbefinnande inte bara handlar om fysisk hälsa, det är en övergripande känsla och innefattar inre välbefinnande, kraft och skönhet. Med ett av världens bästa klimat, en unik variation av natur, samt en av de hälsosammaste dieterna i världen, är Grekland det idealiska resmålet för psykisk och fysisk hälsa. Naturliga, termiska källor finns på inte mindre än 850 platser över hela Grekland och dess positiva effekter för hud och hälsa är väl dokumenterade.

Evia

En plats med många naturliga källor är Evia eller "Euboia" som ön ibland kallas. Evia är Greklands näst största ö och den tredje största i östra Medelhavet. Staden Aidipsos på Evia är förmodligen den mest kända spa-orten i Grekland. Denna söta lilla stad ligger på norra Evia och nås via fastlandet med färja från Arkitsa i Fthiotida-regionen i centrala Grekland, bara 152 kilometer från Aten, eller 1,4 timmars bil- eller bussfärd på motorväg E75 från Aten.

Läs mer: Evia

De helande egenskaperna hos Aidipsos varma källor är kända sedan antiken och nämns faktiskt i en skrift av Aristoteles från 300-talet f.Kr. En annan ort som är känd för sina naturliga källor är Kamena Vourla som ligger 178 kilometer från Aten, vars exceptionellt höga radonkoncentrationen i vattnet anses ha en positiv inverkan på hälsan. 

Läs mer: Termalbad

Korinth

Korinth är ett av de mest attraktiva turistmålen, både under sommaren och vintern. De små byarna med magnifika stränder lockar turister men även grekerna själva. I området kombineras vacker natur med flera turistattraktioner och intressanta arkeologiska turer. Här kan du bland annat besöka antika Korinth, Nemea som är känd för sina vingårdar, Heraion, Isthmia, Epidaurus, Mycenae. I norra Korinth kan du njuta av vyn över oändliga kustlinjer, bara 85 kilometer från Aten.

Vid foten av berget Geraneia i den norra delen av Korintiska viken ligger kuststaden Loutraki, som är internationellt känd för sina termiska källor och span.

Läs mer: Loutraki, Korinth

Foto: GNTO / Loutraki

Vrachati

Cirka 12 kilomteter från Korint ligger Vrachati, som har lockat allt fler turister de senaste åren. Det lummiga området nära havet har många mysiga tavernor och kaféer, och är ett perfekt resmål för familjesemestrar.

2. Cykling

Cykling är utan tvekan väldigt populärt i Grekland, vilket inte är så konstigt. Känslan av frihet som en cykelsemester ger lockar många. Här finns en lång tradition av cykling, och här finns runt 80 klubbar inom cyklel- och banracing, BMX och mountainbike.

Det finns flera leder att cykla på. Vissa sträckor är väldigt krävande på grund av den kuperade terrängen, medan andra är mindre ansträngande men minst lika vackra. Det gör att landet passar både tävlingscyklister och glada motionärer. Här tipsar vi om var du kan få de bästa cykelupplevelselserna. 

Aten
Greklands huvudstad bjuder på höga berg och närhet till havet, vilket lockar många cykelentusiaster. Hoppa upp på sadeln och åk ut på en förtrollande tur bland Atens historiska platser och vackra natur. Tack var den varierande miljön med natur, parker och cykelbanor, passar Aten utmärkt för vuxna och barn i alla åldrar.

Läs mer: Cykla i Aten 

Foto: GNTO / Y.Skoulas ateniska rivieran Faliro

Thessaloniki

Thessaloniki, som har en lång tradition av cykling, har nyligen lanserat ett cykeluthyrningsprogram till en marginell avgift så att besökare och boende kan njuta av färdmedlet som en form av rekreation och även använda den som ett praktiskt alternativ för att transportera sig runt staden.

Läs mer

Foto: GNTO / K.Kouzouni-White Tower Thessaloniki

Thessaly

Vissa städer är särskilt lämpade för cykling. Som Volos och Trikala. I Trikala är cykelkulturen utbredd och invånarna använder cykeln både som sitt dagliga transportmedel, i idrottssammanhang och som en naturlig del i det sociala livet. I Karditsa finns ett omfattande nätverk av cykelvägar med en total längd på 14 kilometer som gör det enkelt för boende och besökare att ta sig runt i staden med cykel. 

Thessalien
Vissa städer, som till exempel Volos, är perfekta för cyklister tack vare sin jämna mark och sitt urbana vägnät. I staden Trikala cyklar många för att ta sig fram, och cyklingen är en del av stadens kultur såväl i sportsammanhang som i det dagliga livet.

Karditsa
Här finns ett 14 km utbrett närverk av cykelvägar som gör det enkelt att ta sig runt på cykel.

Läs mer: Cykla mellan grekiska städer

Larissa
Larissa ligger omgiven av frodiga dalar och några av landets ståtligaste berg. Staden bär på en forntida historia med lång tradition inom jordbruket, men är samtidigt en modern stad. Larissa är även centrum för den ekonomiska aktiviteten i Thessaly med en pågående utveckling inom industrin. Staden ligger bara 45 minuter med bil från de vackra stränderna Agiokampos, Koutsoupia Beach eller Nea Mesangala Beach vid Olympic Riviera.

Läs mer: Larissa

3. Mountainbike

Epirus är en region i Grekland med en brant natur som korsas av berg och floder, vilket gör landskapet perfekt för dig som vill cykla mountainbike. Från norr till söder varvas bergen med djupa dalar och stora slätter. Här finns även skogar och högländer som bjuder in till terrängcykling.

Läs mer: Epirus

Foto: GNTO/Y.Skoulas-Acheron River

4. Vandring

Utforska Greklands vackra natur, avskilda vikar och ruinerna av gamla städer genom att vandra. Greklands landskap är optimalt för dig som vill vandra, eftersom det finns många utmarkerade rutter och välorganiserade system av stigar. Vandringen ger dig möjlighet att upptäcka "det orörda Grekland" för att lära känna lokalbefolkningen i mindre orter längst vandringsstråken. 

Läs mer: Vandring 

Olympus
Området kring berget Olympus är perfekt för dig som gillar omväxlande aktiviteter. Här kan du, förutom att vandra, testa på forsränning, jeepsafari eller mountainbike. Självklart är det även möjligt att prova på klättring, och bergets olika sluttningar gör att det passar både för den vana klättraren och för nybörjaren. 

Alonnisos
Landskapet i Alonnisos är vackert, och omges av små öar, vilket är utmärkt för dig som vill njuta av en frilufsvandring bland olivlundar, tallar och fruktträdgårdar. Ön är den mest avlägsna i ögruppen Northern Sporades, och hit kommer många sällsynta sjöfåglar, delfiner och Medelhavets munksäl.

Läs mer: Alonnisos

Eptálofos (Delphi)
Vandringsleden i Eptálofos ingår i ett internationellt system av rekommenderade leder. Den utgår från byn Eptálofos och tar dig sedan hela vägen till fornlämningen Delphi, där oraklet en gång sägs funnits.

Karpenisi
Är du en naturälskare som söker adrenalinkickar? Karpenisi är en idealisk destination för dig eftersom stader erbjuder en mängd aktiviteter under hela året. Ta en tur till hjärtat av den grekiska naturen och upplev raviner med imponerande vattenfall, täta skogsområden och snabba flodvatten!

Läs mer: Karpenisi

Aráchova
Aráchova är en bergig by som ligger vid foten av Mt. Parnassus i Viotia, i södra Grekland. Under vintern kommer människor hit från världen över, då det är en stor favoritdestination bland skidåkare. Staden passar även dig som bara vill koppla av i en drömlik bergsomgivning med moderna turistfaciliteter. 

Läs mer: Arachova

Athosberget (Chalkidiki)
I Mount Athos-området i Chalkidiki, bara 500 meter från kuststaden Olympiadas, möter du en gedigen blandning av fantastisk kultur, historia och mat.  Aristotelianberget, som är skyddat av Europeiska Konventionen Natura 2000, kantas tusentals träd och över 400 arter av växter och örter. Här finns även hundratals vandringsleder som mynnar ut i Aristotelian Walk, den viktigaste vandringsleden i Europa. En perfekt destination för den som är ute efter vandring i hög klass!

Läs mer: Athosberget

5. Klättring

Under antiken var höga bergstoppar symboler för skydd och frihet, men även för utmaningar för de människor som alltid ville utforska jordens gränser. Klättrandet har fortsatt vara en tradition i landet, som har många berg att klättra i.

Kalymnos (Ö i Egeiska havet)
Under 1990-talet började ryktet om Kalymnos jätteklippor sprida sig bland klättrare och sedan dess har människor från hela världen kommit hit. Idag finns cirka 80 klättringsleder, som alla är väl utmarkerade. Vill du få bäst klättringsförutsättningar bör du åka hit i september!

Läs mer: Klättring i Kalymnos

Foto: GNTO/N. Smalios-Kalymnos

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sist men inte minst, här kommer en video som visar hur härligt Grekland kan vara – året om!