Barcelona, Spanien: Mästerkockens Marcus Samuelssons matvärld
Spanien

Mästerkockens Marcus Samuelssons matvärld

Från hemliga källarhak till lyxiga stjärnkrogar. Från giftiga fiskar till pannkakor. RES bad mästerkocken Marcus Samuelsson lista fem av sina mest minnesvärda matupplevelser.

marus.jpg
Vad gör ett restaurangbesök minnesvärt? En snabb­ lunch på en enkel krog i Chinatown kan vara en lika stark upplevelse som en lyxig sittning på flerstjärnig gourmet­ restaurang. Allt handlar om i vilket syfte man besöker restaurangen och vilka förväntningar man har. — För mig är de bästa restaurangerna förknippade med mina bästa minnen. Alltifrån resan dit till omgivningen och maten, säger stjärnkocken Marcus Samuelsson, som här bjuder på sina bästa mattips från olika delar av världen. Samtliga bilder är från spanska topprestaurangen El Bulli, förutom bilden längst till vänster (huset) som är från French Laundry.

Flerstjärnigt spanskt
Världsberömda El Bulli i Cala Montjoi (norr om Barcelona) är en restaurang som kräver sin planering inför ett ­besök. Med tre stjärnor i Guide ­Michelin är den omåttligt ­populär och borden bokas ett år i förväg. — Första gången jag ­besökte El Bulli var mycket speciell. Allt började med resan dit från Barcelona ­genom det vackra land­skapet. Tillsammans med maten, drycken och miljön blev hela resan en otrolig upplevelse.

El Bulli
Adress: Cala Montjoi, Roses Girona
Tel. +34-972 150 457
www.elbulli.com

Farligt japanskt
Fugu (japansk blåsfisk) är en delikatessernas delikatess i Japan. Och något av det ­farligaste man kan äta. Fel tillagad är den dödligt giftig. — Det här är restauranger som ligger på ”källarkällarplan”. De är endast öppna under en viss säsong och bara att ta sig dit är som att vara med i en film. Som kock är det otroligt spännande att se. Det krävs flera års lärlings­skap och examensprov för att man ska få jobba som fugukock. Att avnjuta denna spännande rätt ­tillagad av en äkta fugumästare i sin udda restaurangmiljö är därför inte så farligt som det låter. De vet vad de gör.

Kinesisk snabblyx
Fräscha råvaror och fantastiskt god mat till nästan inga pengar alls. Vad mer kan man begära? På populära ­Dumpling House i China Town, New York, serveras just dumplings och andra ­kinesiska rätter, för några få ­dollar. Här trängs gästerna vid disken i väntan på maten som lagas till i det öppna köket. Hit går Marcus inte bara för ­maten utan för hela miljön.— Att kineserna själva går hit, det snabba tempot, att man äter på stående fot med liv och rörelse hela tiden gör ett besök här till något ­utöver det vanliga.
Dumpling House
Adress: 118 Eldrige Street, New York
Tel. +1-212-625 80 08

Afrikanska rytmer
I Etiopiens huvudstad Addis Abeba ligger Habesha. Här serveras bland annat injera, en sorts pannkaka som även fungerar som tallrik och bestick, med en vida känd grönsaksröra. Av tradition äts maten med händerna. Innan den serveras erbjuds gästerna därför ett handbad. Sedan tänds rökelse som sprider en behaglig doft blandad med ljuvligt os från köket. — Rökelse, genuina rätter och musiker som spelar traditionell musik. En favorit jag gärna återvänder till för alltid lika minnesvärda besök.
Habesha
Adress: Bole Road,
Addis Abeba
Tel. +251-1-51 83 58

Amerikansk fransos
Lyxig middag i ett ­gammalt tvätteri? Fullt möjligt i Yountville där restaurangen French Laundry ligger.— Man reser från San Francisco genom ­underbara Napa Valley. Här är alltid ­perfekt säsong och de lokala råvarorna alltid bra. French Laundry är en klassisk fransk restaurang med amerikanska influ­enser. Här jobbar man med säsongens råvaror och ­samarbetar med lokala ­odlare. Dagligen kompo­neras nya menyer för sensationella smakupplevelser.
French Laundry
Adress: 6640 Washington Street, Yountville, Kalifornien
Tel. +1-707-944 23 80

www.frenchlaundry.com

marcus2.jpg


Publicerad: 2008-02-25