RESMÅL

Sommarens mest populära länder

Apr 10, 2015

Snart är sommaren här och det innebär för många en utlandsresa. Spanien och Grekland är i ropet för svenskarnas val av turistland. Två andra uppstickare är USA och Kuba som lockar med sina upplevelser. Det visar Ticket Collections årliga undersökning för sommaren 2015.

Text: Sandra Forsvik Foto: Balint Földesi

Spanien och Grekland håller ställningarna

Spanien är det land som toppar Ticket Collections lista över det mest populära landet att åka till i sommar. Nästan var femte svensk vill åka hit på semestern. På en stadig andraplats kommer Grekland. I år går USA om Turkiet och knycker tredjeplatsen vilket gör att Turkiet halkar ner på en fjärdeplats. Istanbul och de turkiska badorterna är fortfarande väldigt poppis. Undersökningen omfattar både charterflyg och reguljärflyg.

USA är sommarens komet

Det är framför allt tre länder som ökar starkt i år. Den främsta kometen är USA, följt av Italien och Spanien. Att dollarn har ökat tycks inte påverka svenskarnas resplaner. USA är för många en dröm och i sommar är det många som gör verklighet av drömmen. Enligt Tickets undersökning är det 23 procent fler resenärer som åker till det stora landet i väst, jämfört med förra året. Trenden av upplevelser lockar många till USA, där det finns mycket att se och göra. Det är vanligt att hyra bil och kombinera strandliv i Florida med en kortare Karibienkryssning. Faktumet att fler flygbolag flyger till USA, gör att biljetterna blir billigare.

Kuba – sommarens bubblare

Kuba är ingen typisk sommardestination, men i år är Kuba sommarens största bubblare. Antalet resenärer har dubblats, jämfört med i fjol. Kuba ligger i dag på plats 40 över mest bokade resmål i sommar, och har klättrat från plats 67.

Ticket ser ett samband mellan det ökade intresset och det senaste årets politiska händelser i landet, då Kuba och USA har närmat sig varandra efter mer än 50 år av handelsbojkott. Många vill ta chansen att uppleva landet innan alltför stora förändringar sker. Havannas slitna charm, färgglada kolonialhus, amerikanska 50-talsbilar och Varaderos milslånga stränder frestar.

 

Undersökningen har tagits fram av Ticket Collection i samarbete med Novus. Syftet är att belysa information kring svenska folkets resvanor och favoritresmål. Den genomförs två gånger per år och den här undersökningen bygger på svar från cirka 1 100 respondenter.

 

Mer från RES

Hillcrest Farmers Market i San Diego. Foto: Pressbild.

Handplockade tips

Matlust: 8 av världens bästa matmarknader

Torghandel har varit en del av europeiska, asiatiska och afrikanska kulturer i århundraden. Från historiska klassiker i Budapest till moderna ”gastroupplevelsekoncept” i Madrid, detta är åtta fantastiska matmarknader du inte får missa ute i världen.

Zazpi STM i konstmuseet Museo San Telmo. Foto: Zazpi STM Facebook.

Handplockade tips

5 skäl att boka bord i San Sebastián

Europas mathuvudstad brukar den kallas, San Sebastián. Inte så konstigt, den baskiska maten är världsberömd – och vällagad. Det här är fem platser där du borde boka bord nästa gång du är på besök i den spanska kuststaden.

Riad El Fenn. Foto: Kasia Gatkowska.

Handplockade tips

Sov på riad – 5 favoriter i Marrakech

Med snirklande gränder, tusenårig torghandel och chica designbutiker fascinerar Marrakech som få andra platser. Ännu bättre blir det om du också övernattar på en riad. Det här är RES:s fem favoriter just nu.

COMO Shambhala Urban Escape. Foto: COMO Hotels and Resorts.

Handplockade tips

Wellnesshelg i London – 8 spa att besöka

Det finns många trender att testa under en spahelg i London. Från Guerlains första intåg på brittisk mark till hyperbar oxygenbehandling och kända hudspecialisters signaturkurer. RES tipsar om åtta anledningar att åka på modern hälsohelg i London.

Auriga Wellness på Capella Bangkok. Foto: Capella Hotels.

Handplockade tips

Bäst spahotell i Thailand – 5 tips

Typisk thailändsk massage i Bangkok, tropiska påhitt i Chiang Mai eller hälsoprogram hos wellnesspionjär i Hua Hin? Vi listar fem favoriter bland Thailands bästa spahotell.