Madrid, Spanien: Världen som marknadsplats
Tips

Världen som marknadsplats

Att bryta bröd med lokalbefolkningen är ett ypperligt sätt att lära känna lokala traditioner, seder och smaker. För att tillfredsställa din inre foodie har RES sökt upp fem sprillans nya matmarknader som med all säkerhet får snålvattnet att rinna till.

Var?
Green Matmarknad, Malmö

Vad?
Den före detta Ikeamannen Daniel Waidzunas tröttnade på att springa runt halva stan för att handla ekologiska livsmedel, och startade den 2 600 kvadratmeter stora saluhallen i Västra Hamnen. Med på ekotåget är kocken Paul Svensson, som motverkar svinn genom att förädla grödor som närmar sig bäst före datum i den intilliggande restaurangen.

Varför?
Tryter middagsinspirationen så är Pauls matkassar fulla av godsaker klara att snabbt svängas ihop i det egna köket på en halvtimme. Lagar du från grunden så är Herbarias ekologiska kryddmixer en perfekt sista touche.

greenmatmarknad.se

Var?
Mercado de San Antón, Madrid

Vad?
Många ser Chueca som mer än en stadsdel – Chueca är ett sätt att leva som genomsyras av tolerans och mångfald. Dagtid myllrar kvarteren av hippa människor som besöker de olika krogarna och butikerna. Den nyöppnade saluhallen San Antón fungerar som lite av ett nav och energipåfyllningsställe innan shoppingturen fortsätter.

Varför?
Tapaskulturen undgår ingen som reser till Spanien, och på tredje våningen samlas folket för en öl, en munsbit och lite skvaller. Prova gärna barhänget vid Delítaca.

mercadosananton.com

Var?
The Old Biscuit Mill, Kapstaden

Vad?
Kapstaden har länge varit utan någon riktigt bra matmarknad, men den sydafrikanska huvudstaden har under kort tid gått från noll till 180 på området. Främst av alla de nya matmarknaderna är The Old Biscuit Mill, inhyst i en gammal kvarn.

Varför?
Varje lördag mellan 9.00 och 14.00 intar de lokala odlarna platsen med stånd fyllda till brädden av bröd, ostar, charkuterivaror och viner. Missa inte det lilla kafferosteriet Espresso Lab.

theoldbiscuitmill.co.za

Var?
Torvehallerne, Köpenhamn

Vad?
Doften av färsk fisk, frukt, blommor och bröd möter shoppingsugna vid den nyöppnade saluhallen precis intill tågstationen Nørreport i Köpenhamn. Torvehallerna kallas för stadens första ”riktiga” saluhall med temat enkelt, nära och fräscht, och håller öppet alla dagar med undantag av måndag.

Varför?
Bland de 80 butikerna återfinns Cofoco Supermarché, lillasyster till den populära restaurangen Cofoco, som säljer sina rätter att ta med.

torvehallernekbh.dk

Var?
Tsvetnoy Central Market, Moskva

Vad?
I Moskva blev inhandlandet av ingredienserna till en pelmeni just riktigt glamoröst i och med öppnandet av den lyxiga gourmetsaluhallen Tsvetnoy. Det rika utbudet av råvaror och designen av Lifschutz Davidson Sandiland placerar saluhallen på listan över världens bästa.

Varför?
Handla hem ryska råvaror som honung från Altai, kyckling från Krasnodar och de ryska syltade grönsakerna.

tsvetnoy.com

Publicerad: 2012-05-09