Aruba: Aruba – semester för kropp och själ
Reportage

Aruba – semester för kropp och själ

Aruba bjuder på vita stränder, kristallklart vatten – såväl i hav som i kran – och en ständigt skinande sol. Men det är inte den enda anledningen till att ön befinner sig i strålkastarljuset just nu – ön har profilerat sig som en ö för turister med välbefinnande i fokus. Hit vallfärdar chica yogaentusiaster, snygga surfare and andra wellnessintresserade resenärer. 

Text och foto: Kajsa Beausang

Aruba har tydligen världens näst renaste vatten. Här går det finfint att dricka vattnet direkt ur kranen, det är filtrerat havsvatten som rinner i rören. Det är bland det första jag får lära mig om mitt resmål, information som jag får av arubanen i stolen bredvid mig på flygresan. När planet går in för landning är det nästan svårt att se var havet slutar och landet börjar, vattnet ser onekligen genomskinligt och friskt ut, så jag betvivlar inte uppgiftslämnarens påstående.

Min andra kunskap om ön är en ren visuell sådan – vad liten den är! Det är inga problem att se var Aruba börjar och slutar enbart genom att titta på ön från luften. Ön är nämligen bara 19 kilometer lång mätt från de ytterligaste punkterna. Nästa bestående intryck från ön får jag så snart jag kliver ner för flygplanstrappan. Det är hett! Och blåsigt. Medeltemperaturen ligger på mellan 28 och 32 grader året om.

Vi har fyra årstider här. Varmt, väldigt varmt, väldigt, väldigt varmt och hett utan vind. Men för det mesta blåser det ju, så man känner inte hur stark solen är. Använd solkräm, säger stolsgrannen och viftar med handen i luften som ett kombinerat avsked och en vinddemonstration.

Aruba ligger innanför det karibiska orkanbältet och är därmed en destination som det passar fint att resa till året om. Det enda som kan ske i den så kallade orkansäsongen är att det blir mindre vind än vanligt, ibland helt vindstilla, på grund av att orkanerna längre ut till havs suger åt sig vinden.

Aruba är inte för alla, det bör sägas direkt. Är du typen som älskar djupa djungler och utmanande, tropisk terräng bör du söka dig till en annan ö. Aruba har inte många regndagar på ett år – ibland inte en enda – och de träd och växter som trivs på ön är av det slaget som gillar mycket sol och väldigt lite vatten. Som kaktusar och aloe vera. Den senare är en av öns stoltheter och man tillverkar många produkter av den läkande plantan – alltifrån hudprodukter till cocktails. Ett tips är att besökta Aruba Aloe Factory & Museum, där man bland annat kan göra sin egen kroppsskrubb. Aruba Aloe har dessutom ett antal butiker utspridda över hela ön.

Så för vem är då Aruba lämpad? Jo, de allra flesta som gillar sol, bad, god mat och att aktivera sig. Suktar du dessutom efter att få komma hem med lite extra välmående i bagaget så är Aruba perfekt. Ön satsar stort på wellness och har bland annat vigt juni månad varje år till just detta, Aloe wellness month. Därmed inte sagt att hälsan är ett frånvarande inslag resterande månader av året. Tvärtom, här kan man lätt skräddarsy hela vistelsen kring sköna aktiviteter för såväl kropp som själ. Faktum är att ön har blivit lite av en vallfärdsplats för chica yogies och stilsäkra fitnessprofiler, såväl som för helt vanliga motionärer. Trenden är särskilt stor bland oss svenskar. En bidragande faktor är svenska yogaikonen Rachel Brathen, mer känd som Yoga Girl, som är bosatt på ön varifrån hon driver sitt yogaimperium både lokalt och med gästklasser världen över. Hon har över två miljoner följare på Instagram, för övrigt 1,93 miljoner fler än Aruba Tourism. Det är måhända en orättvis jämförelse mot den nationella turistbyrån som arbetar bredare än så, men det säger en hel del om vilken dragningskraft Yoga Girl har. Just nu håller hon och hennes team för fullt på att starta öns första yogacenter.

– Vi håller på att bygga om och renovera lokalen. Förhoppningsvis kommer vi att kunna öppna i november eller december. Det här blir helt och hållet vårt eget, vår helt fristående verksamhet. Det blir öns första yogacenter och vi kommer även att ha ett holistiskt kafé och restaurang samt en butik med fina saker och kläder, som bohemiska klänningar och annat härligt. Det är redan väldigt många från Sverige som kommer till Aruba på yogaresor, så vi ser fram emot att kunna välkomna ännu fler, säger Rachel Brathen när RES träffar henne på Aruba.

Att prata är inte det enda jag gör med Rachel, jag har även anmält mig till en av hennes specialklasser – SUP yoga. SUP står för Standing Up Paddleboard, och ja, det betyder att jag ska utföra yogaposerna samtidigt som jag balanserar på en flytande bräda. Det ska sägas direkt att jag inte är någon särskilt erfaren yogautövare och jag är beredd på att tillbringa mer tid i vattnet än på brädan. Om jag får till någon av yogapositionerna nedåtgående hund eller krigaren får det vara en bonus. Döm om min förvåning när jag efter en darrande klättringsmanöver befinner mig ovanpå brädan och faktiskt känner att jag kan slappna av sittande.

Brädan har ett koppel med en lina till ett fäste i marken, så jag behöver tacksamt nog inte bekymra mig över att flyta iväg till havs. Faktum är att det inte tar lång tid innan jag känner mig oväntat bekväm med det flytande underlaget och jag får faktiskt ut en hel massa mer fysisk träning av passet än jag någonsin hade kunnat föreställa mig. Jag inser också varför Rachel Brathen är en sådan omtyckt ledare – hon är full av peppande tillrop och berömmer oss för att vi ens tagit oss upp i ottan för att delta i passet. Just det här passet hålls på Flamingo Beach på Renaissance Island – den privata ö som tillhör hotellet Renaissance. Här strosar sex flitigt fotograferade flamingor omkring i vattenbrynet och sneglar ointresserat på oss.

Om man bildgooglar Aruba är det lätt att tro att flamingor är en vanlig fågel på ön, men faktum är att den egentligen inte finns här. De sex exemplaren som bor på den här lilla privata stranden är planterade där av hotellet som en fin utsmyckning. De är garanterat öns flitigaste arbetande fotomodeller, men de verkar inte direkt lida av sin tillvaro, tvärtom verkar livet som inflyttad flamingo på en paradisstrand ganska behagligt. Även om de får ställa upp på en och annan bild – samt ett tvångsäktenskap.

– Förra året höll vi bröllop för två av dem på stranden, berättar Zugheila Lindeborg, pr-ansvarig på hotellet. Det var en uppmärksammad del i en satsning på bröllopsresor. Vi vet väl inte om de är kära direkt, men de verkar trivas tillsammans.  

Att det är viktigt att satsa på turismen är en underdrift på Aruba, hela 85 procent av öns befolkning lever på turism. Just nu pågår en stor politisk debatt kring huruvida man ska öppna Arubas nedlagda oljeraffinaderi på nytt. Anläggningen ligger vid orten San Nicolas, öns arbetarstad och har inte varit i bruk sedan 2010. Förespråkarna ser till de ekonomiska vinningarna och arbetsmöjligheterna som oljan kan ge, medan belackarna anser att det kommer att skada Arubas profil som en klimatvänlig destination och potentiellt får turisterna att välja en annan semesterdestination. Vilken sida som går segrande ut tvisten återstår att se.

Aruba tillhör Nederländerna, även om dess självständighet är väldigt stor. Holländarna ockuperade ön 1636 och tog då över styret efter spanjorerna som lagt beslag på den 1531. Sedan dess har ön tillhört Nederländerna – förutom en kort sejour av brittiskt styre under tidigt 1800-tal. Det nederländska arvet är väldigt tydligt på ön, dels via språket – ön har två officiella språk, holländska och papiamento, men även i stor utsträckning i arkitekturen. I huvudstaden Oranjestads stadskärna finns många exempel på byggnader som snuddar på Disneylandlika karikatyrer på Amsterdams kanalhus i bjärta färger och generös utsmyckning. Oranjestad är inte stor men för den som vill sprätta pengar i välkonditionerade lyxbutiker som Gucci, Cartier och Ermenegildo Zegna är alternativen många. Här finns även butiker som Zara, Mango och annan plånboksvänligare shopping. Ett tips är att besöka Korteweg som är en satsning där lokala konstnärer har gått samman för att sälja sina målningar och annat hantverk.

Trots att Aruba inte är någon stor ö så gäller det att veta vart man hittar öns guldkorn om man inte vill fastna på de mest uppenbara turistfällorna. Det är sällan som den bästa maten och den skönaste stämningen står att finna på restaurangerna med de största skyltarna och de starkaste strålkastarna. På Aruba finns till exempel många sköna småkrogar byggda av drivved och lite plank där man serverar pinfärsk fisk och svalkande drinkar i gamla glasburkar till sköna, karibiska toner. Söker man efter ett matetablissemang med höga ambitioner så finns de också representerade.

Efter sju intensiva, men stärkande dagar på Aruba reser jag hem med ny energi i både kropp och själ. Jag hamnar återigen bredvid en aruban på planet över Atlanten som försäkrar sig om att jag har haft en ypperlig vistelse på ön.

Visste du förresten att Aruba har världens näst renaste vatten?

Ja, jo, det har jag fått lära mig. Men jag undrar en sak, säger jag.  Var finns världens renaste vatten då?

Då skrattar min stolsgranne gott och rycker på axlarna.

Vad spelar det för roll?

Snabbfakta

Invånare: Drygt 100 000 av omkring 90 nationaliteter.

Valuta: Den officiella valutan arubanska floriner är avhängig den amerikanska dollarn och båda valutorna kan användas överallt på Aruba.

Språk: Nederländska och papiamento är de officiella språken, men de flesta arubaner talar även engelska och spanska.

Köra bil: Högertrafik och EU-körkort gäller.

Elektricitet: Amerikansk standard, dvs 127 V och annorlunda stickkontakt. 

Vatten: Aruba lär ha världens näst renaste vatten och det går fint att dricka kranvattnet. Var det allra renaste vattnet finns råder det delade meningar om, men mycket pekar på att det finns i Saudiarabien.

Restauranger

Screaming Eagle
Ett kulinariskt måste på ön. Restaurangen är uppdelad i två delar, en del där du ligger likt en pascha och äter dina delikata smårätter på en loungebädd och en med en mer traditionell, sittande restaurangavdelning. Vit inredning, skira tyger som böljar i brisen och en konstfull matupplevelse.
J.E. Irausquin Blvd 228, Eagle Beach
screaming-eagle.net

Papiamento
Här dinerar du utomhus på en lummig innergård. Restaurangen ägs och drivs av familjen Ellis, som är inne på tredje generationen, och är väldigt populär bland invånarna själva. Här finns även en enorm vinkällare, så är du en vinfantast är det bara att boka bord på en gång. Lokala smaker, bland annat grillar man fisk på heta stenar vid bordet.
Washington 61, Noord
papiamentoaruba.com

Elements, Bucuti
Öns bästa boutiquehotell, Bucuti, har givetvis en galant restaurang väl värd ett besök, oavsett om du bor på hotellet eller ej. Här äter du suverän mat med fantastiskt läge på en terrass med utsikt över solnedgången i havet.
L.G. Smith Blvd 55B, Eagle Beach
bucuti.com

The Flying Fishbone
Hit går du kanske inte i första hand för smakupplevelsen, utan för den läckra, men avslappnade miljön. Här står flera av borden bokstavligen i vattnet och du äter med tårna i havet – eller sanden, om du valt ett bord på torra land. Fisk och skaldjur står givetvis på menyn.   
Savaneta 344, Savaneta
flyingfishbone.com

Hostaria da Vittorio
Blir du sugen på italiensk mat är detta ett anständigt alternativ. Stor lokal där det känns som om personalen när som helst kan stämma upp i en Happy birthday-stämsång om någon i sällskapet fyller år. Om det är bra eller dåligt får du själv avgöra.
L.G. Smith Blvd 380, Noord
hostariavittorio.com

Zeerovers
Namnet betyder sjörövare på holländska, vilket givetvis skvallrar om menyns innehåll. Eller rättare sagt – här finns ingen meny, utan man serverar det man fiskar upp för dagen. All fisk friteras och du beställer helt enkelt din mat efter hur mycket den väger. Till detta serveras lokalt bröd med lokala såser. Serveringen ligger på en brygga och fisken dras upp precis bredvid dig. Avslappnad stämning till sydamerikanska toner och måsarnas skönsång.
Savaneta 270A, Savaneta
facebook.com/zeerovers

Wilhelmina
Wilhelmina har knappt ett år på nacken och är döpt efter den holländska drottningen och ligger passande nog på gatan som fått sitt namn av densamma. Här serveras internationell meny, där samtliga rätter presenteras med små flaggor i marginalen som indikerar varifrån den har sitt ursprung. Man har bara öppet för middagar och barn under tolv år är inte välkomna.
Wilhelminastraat 74, Oranjestad
wilhelminaaruba.com

Yemanja Woodfire Grill
En populär, glad och livlig restaurang i Oranjestad. Här tillagar man rätterna över vedeldad grill, men allt på menyn behöver inte ha svetts av lågorna, det finns goda sallader och soppor också. Samtliga rätter på menyn markeras med symboler som meddelar huruvida rätten innehåller gluten, laktos, nötter, är vegetarisk eller vegansk, så samtliga i sällskapet kommer att kunna hitta ett lämpligt alternativ oavsett kosthållning. Enorma portioner.     
Wilhelminastraat 2, Oranjestad
yemanja-aruba.com

Passion Restaurant on the Beach
Restaurangen ligger på stranden och det är också dess främsta fördel. Maten är bra men inget att jubla över, men det är inget snack om att det är härligt att äta på vita dukar med fötterna i sanden med utsikt över en segelbåt som korsar solnedgången i öst.
J.E. Irausquin Blvd 252, Noord
passions-restaurant-aruba.com

Pinchos Grill & Bar
Härlig krog med karibisk känsla, belägen på en pir. Vattnet kluckar under fötterna på dig samtidigt som den välbehövliga brisen svalkar genom den vägglösa restaurangen.
L.G. Smith Blvd 7, Aruba Surfside Marina, Oranjestad
pinchosaruba.com

Charlie’s Bar
Öns äldsta bar öppnade 1941 och har inte förändrats sedan dess. Inredningen består av hundratusentals souvenirer, pryttlar och krimskrams från världens alla hörn. Här dricker du med fördel en Balachi, öns lokala öl, och pratar med bordsgrannen om den tid som flytt. Baren ligger i arbetarstaden San Nicolas och är dess främsta dragplåster.
Bernard van de Veen Zeppenfeldstraat 56, San Nicolas
facebook.com/charliesbararuba

West Deck
West Deck är en avslappnad restaurang och bar på ett trädäck vid Governors Bay och drivs av sköna lokalinvånare, vilket gör stället till en storfavorit även bland öns bofasta. Fem minuters färd från flygplatsen, tio minuters promenad från Oranjestads centrum.  
L.G. Smith Blvd, Governor's Bay, Linear Park
thewestdeck.com/

Moomba Beach
Vill du uppleva lite hålligång under semestern så är Moomba Beach ett bra alternativ. Här beställer du drinkar i en mysig hydda med halmtak och sippar på din iskalla mojito i en enkel stol under bar himmel på stranden. Vildare fester arrangeras också, se hemsidan för exakta datum. På söndagar kommer lokalinvånarna för att dansa.   
J.E. Irausquin Blvd 230, Eagle Beach
moombabeach.com

Hadicurari
En trevlig fiskrestaurang på Palm Beach. Det finns visserligen bord inomhus, men det är givetvis på stranden som du vill sitta. Dagens fångst är att rekommendera.
Palm Beach, mellan Marriot Beach Club och Moomba Beach.
hadicurari.com

Local store
En skön liten bar byggd av återvunnet trä som har sitt eget mikrobryggeri och kan skryta med utmärkelsen Arubas bästa kycklingvingar. Hit går du för en öl, drink eller enklare måltid, på menyn står – förutom kycklingvingar – hamburgare, sallader, smörgåsar och wraps.
Palm Beach 13A, Oranjestad
localstorearuba.com

Boende

Bucuti & Tara Beach Resort
Bucuti har blivit framröstat till inte bara Arubas bästa hotell, utan även hela Karibiens. Men förvänta dig inte marmorpelare och guldpaneler – här är det äkta barfotalyx som gäller, med ekologiskt tänk, avskildhet, bästa strandläget på hela ön och möjligheten till att bara få finnas till utan att tänka på en enda detalj själv. Detta är ett vuxenhotell, barn är inte välkomna eftersom man värnar om lugn och ro. Dubbelrum från cirka 4 300 kronor natten under högsäsong.
L.G. Smith Blvd 55B, Eagle Beach

Lediga rum & priser

Boardwalk
Ett litet, personligt familjeägt hotell som ägs och drivs av tvillingsystrarna Stephanie och Kimberly. Här finns 14 nyrenoverade småvillor med kök och privat veranda med grill och hängmatta. Husen är utspridda i en tropisk trädgård bland hundratals palmer. Det är en treminuterspromenad till stranden och hotellet har avtal med Moomba Beach Club där man får gratis solstol och handduk. Dubbelrum från cirka 2 500 kronor natten under högsäsong.
Bakval 20, Palm Beach, Noord

Lediga rum & priser

Manchebo
Manchebo har ett stort fokus på wellness och har ett superbt spa. Här börjar du dagen med ett träningspass – man erbjuder yoga- och pilatesklasser flera gånger per dag. Se veckoschema på hemsidan. Manchebo ligger bredvid Bucuti och har också en vacker strand och bästa solnedgångsutsikten. Byggnaderna är inte de roligaste i världen att titta på, men läget och det hotellet har att erbjuda är värt att skriva hem om. Här är även barn välkomna. Dubbelrum från cirka 2 500 kronor natten under högsäsong.
J.E. Irausquin Blvd 55

Lediga rum & priser

Renaissance
Den största och viktigaste anledningen till att boka rum här är att man får gratis tillgång till dess privata ö, Renaissance Island. Inga andra hotell har en privat ö att erbjuda sina gäster och väl på ön finns två avdelningar – Iguana Beach där barn är välkomna och Flamingo Beach som är en vuxenstrand. På den senare huserar även de sex världsberömda flamingorna som gärna tar selfies tillsammans med besökarna. Renaissance har två hotell under sin flagg som ligger på vardera sida om J.E. Irausquin Boulevard – ett vuxenhotell och en familjeresort. Dubbelrum från cirka 3 000 kronor natten under högsäsong.
L.G. Smith Blvd 82, Oranjestad

Lediga rum & priser

Amsterdam Manor
Det här boutiquehotellet har en holländsk Disneykänsla över sig med sin övertydliga flirt med kolonial byggnadsstil. Men inget ont i det. Här hyr man med fördel en studio eller lägenhet, perfekt för familjer som vill rå om sig själva lite mer. Mitt framför hotellet, på andra sidan gatan, växer Arubas mest kända symbol och mest fotograferade objekt – det kända Fofotiträdet, på vackra Eagle Beach. Vill du hellre ligga vid poolen går det bra – sådan finns också. Dubbelrum från cirka 3 000 kronor natten under högsäsong.
J.E. Irausquin Blvd. 252, Oranjestad
Lediga rum & priser

Divi All Inclusive
Är det ett all inclusivehotell du är ute efter är Divi All Inclusive ditt bästa alternativ. Här finns tio restauranger att välja mellan, så du behöver inte äta på samma ställe två gånger om du inte vill. Hotellet ligger på Druif Beach och är ett familjehotell med två poolområden. Som gäst här har du även tillgång till systerhotellet och grannen Divi Tamarijns anläggning och aktiviteter. Rum för fyra från 4 700 kronor natten under högsäsong.
J.E. Irausquin Blvd 45, Oranjestad
diviaruba.com

Se & Göra

Båtturer
Det finns många båtbolag på ön, Palican Aruba är en av dem. Kreativiteten i seglingspaketen vet inga gränser, här kan du hitta alltifrån snorklingsturer, champagneseglingar och solnedgångsvarianter till seglingar med Havanatema där du kryssar till latinamerikanska toner, och lär dig salsa med en mojito nära till hand. Vill du slå på stort så boka den lyxiga segelbåten Monforte III privat.
pelican-aruba.com

Aruba Aloe
Aloe vera är en planta som trivs fint på Aruba och det har man lagt sig vinn om att dra nytta av. Aruba Aloe är ett lokalt märke som producerar riktigt bra aloe vera-produkter för kropp och hår. Besök gärna fabriken som inhyser ett litet museum och en butik. Här hålls gratis guidade turer var 15:e minut. Du kan även boka en workshop där du kan tillverka din egen aloe vera-skrubb. Förutom fabriken finns butiker över hela ön där du kan köpa produkterna – ja, det finns även en i Amsterdam som säljer inom EU på nätet om du blir helt beroende.   arubaaloe.com

Nuts Nuts
Nuts Nuts är ett slags lokal hälsokostbutik med ett genomgående hållbart tänk utan flumflum. Här säljs nötter, fröer, flingor, bakmixar, kaffe, teer och andra torrvaror som faktiskt är ganska smidigt att köpa med hem som souvenirer. Allt sobert och snyggt paketerat. 
Engelandstraat 2. Oranjestad
nuts-nuts.com

Island Yoga
Den svenska entreprenören Rachel Brathen, mer känds som Yoga Girl, startade sitt yogaimperium online från en strand på Aruba där hon är bosatt sedan många år tillbaka. Sedan dess håller hon yogaklasser över hela världen, men basen är här på ön och nu håller hon på att bygga öns första yogacenter. Se hemsidan för aktuella kurser och klasser.  
islandyoga.com

Mountainbike
Aruba är ingen stor ö och det gör sightseeing från cykelsadeln till en god och enkel idé. Guidade mountainbiketurer finns över hela ön, men allra läckrast är att utforska den karga och klippiga nordöstkusten. Här får även benmusklerna lite av en utmaning, till skillnad från den i övrigt relativt platta ön.
aruba-active-vacations.com 

Arikok
Nationalparken Arikok täcker nästan 20 procent av öns yta och är hem till flera endemiska växter och djur. Parkens natur varierar från karga kustklippor och sanddyner till höga kaktusfält och klippiga berg. Inom Arikoks gränser ligger bland annat den populära naturliga poolen Conchi, som enbart kan nås med en jeep eller annat terränggående fordon, och öns tre grottor, Guadirikiri, Fontein och Huliba som var hem åt öns urinvånare Caquetio-indianerna för 4 000 år sedan. I dag är de bostad åt en större fladdermusfamilj och kan för övrigt skryta med magnifika stalaktiter och stalagmiter samt hundra år gammal graffitti som åsamkats av europeiska resenärer.
arubanationalpark.org

Havsfiske
Det finns många arrangörer som specialiserat sig på havsfiske på Aruba. Vattnen kring ön har mycket att erbjuda, såsom guldmakrill, guldsparid, seriola, svart och gul tonfisk, barracuda, segelfisk, blå marlin och haj. Bottenfiske sker i grundare vatten med avstängd motor där man driver över fläckar kända för att ha koncentrationer av fisk som snapper, havsabborre, trigger och squirrelfish.
aruba.com

Cas Ayo
Gör ett hembesök! Strunta i restaurangmiddagen en kväll för att i stället äta vid köksbordet hos konstnärsparet Alydia Wever och Ryan Oduber. Värdarna erbjuder möjlighet att boka hemlagad lunch eller middag i kombination med dansklasser i bland annat arubisk vals i deras fantastiska hus.
cas-ayo.com

Taoist Tai Chi
Börja dagen med ett tai chi-pass på stranden med havets kluckande i bakgrunden. Aruba har sitt eget tai chi-sällskap, Taoist Tai Chi Society Aruba, som gärna tar emot besök på sina pass. Se hemsidan för schema. Att delta är gratis, vill man lämna ett bidrag till verksamheten är det välkommet, men det är inget tvång.
ttcsaruba.wordpress.com
taoist.org

Publicerad: 2016-11-09