Köpenhamn, Danmark: 17 000 gäster står i kö till Köpenhamns nya lyxkrog
Nyhet

17 000 gäster står i kö till Köpenhamns nya lyxkrog

Foodisar från hela världen pratar just nu om Alchemist (2.0) – Köpenhamns nya lyxrestaurang – som har 17 000 personer på väntelistan innan den ens har öppnat. 

Text: Elin Fellman 

Den fjärde juli är det äntligen dags för Alchemist (2.0) att slå upp dörrarna i Köpenhamn. Föregångaren Alchemist stängde under hösten 2017 och har sedan dess genomgått en renovering som har kostat 100 miljoner danska kronor. I lördags började restaurangen ta emot bokningar och intresset visade sig vara skyhögt. Enligt den danska tidningen Berlingske var det redan då 17 000 personer som stod på väntelistan. 

Hur kommer det sig att så många vill äta på den nya restaurangen innan någon varit där? Jo, på förhand vet vi att det kommer bli en restaurangupplevelse utöver det vanliga. Uppåt 50 maträtter kommer att serveras i sju olika rum. Kocken bakom restaurangen, Rasmus Munk, vill skapa en helupplevelse, med inspiration från konst och teater där gästerna först får ta sig igenom den fyra meter höga och tre ton tunga bronsdörren – designad av den danska konstnären Maria Rubinke – som leder in till restaurangen.

Kocken vill också att maträtterna ska leda till diskussion. Bland annat ska ska en sjöhästformad efterrätt locka till samtal om HBTQ-frågor eftersom sjöhästar bryter mot den vanliga normen då det är hanen som ruvar äggen och inte honan. 

Om man vill besöka restaurangen måste man vara beredd att punga ut. Det billigaste vinpaketet kostar 4000 danska kronor motsvarande 5655 svenska kronor. 

Publicerad: 2019-06-25