Köpenhamn, Danmark: Köpenhamn – bästa restaurangstaden
Reseguide

Köpenhamn – bästa restaurangstaden

Köpenhamn är ett av svenskarnas absoluta favoritresmål. En sprudlande promenadvänlig stad med vacker arkitektur, många gröna parker och alltid nära till vatten. Här bubblar också restaurangscenen. Anledningen stavas Noma.

Text: Anna Norström

Lediga rum & priser i Köpenhamn

Det som förr bara var hem åt röd pölse, smörrebröd och stor stark är numer en gastrodestination av rang. Kanske mest känt på grund av restaurang Noma som slog an tonen för det nynordiska köket redan i mitten av 2000-talet. Något som gett ringar på vattnet. Många kockar som tidigare jobbat med dess matguru René Redzepi har sedan öppnat eget och adderat till Köpenhamns växande krogflora. Här finns Europas enda thairestaurang med stjärna i Guide Michelin, Skandinaviens mest populära taco och en galen barfota karibisk tiki-bar. För med maten kommer också drycken, såklart. Allt fler vinbarer har blivit självklara stopp i utekvällen för köpenhamnarna. Gärna naturvin. Ett ekologiskt tänk i stort är en självklarhet på dagens krogar i Köpenhamn. Och under sommarmånaderna flyttar livet ut på gatan precis som därhemma. Picknick i parken eller ett stopp på Kødbyens matmarknad kräver sitt dopp i havet efteråt – så glöm inte packa baddräkten.

Köpenhamn har gjort sig känt som ett gastronomiskt mekka. Foodies reser hit från världen över. Anledningen stavas Noma. Fyra gånger har den nynordiska restaurangen röstats fram som världens bästa. Kocken René Redzepi har under det senaste året rest på en popup-turné med sin personal medan nya lokaler byggts i ordning. I mitten av februari öppnade man på Refshalevej 96. Världens restaurangkritiker höll andan. Och snart kom en strid ström av lovord. Noma har återigen lyckats återuppfinna sig själv. I restaurangens gamla domäner finns fortfarande kvar det labb där man experimenterar fram nya rätter. Och i Nomas gamla matsal har samma koncern öppnat nya restaurangen Barr. Här tar man fast på vårt nordiska matarv och serverar enklare rätter med råvaror från "öl- och akvavitbältet". Runt hörnet ligger också lillasysterkrogen 108 med tillhörande kafé som öppnade redan 2016. Här har man redan fått en stjärna i krogbibeln Guide Michelin. På Noma börjar man om från noll eftersom restaurangen hållit stängt. Den stora frågan är om René Redzepi lyckas överträffa de två stjärnor som hans finkrog tidigare haft i guiden. Det återstår att se.

Noma

Refshalevej 96

noma.dk

Barr

Strandgade 93

restaurantbarr.com

108

Strandgade 108

108.dk

HELA RESEGUIDEN TILL KÖPENHAMN HITTAR DU HÄR. 

Lediga rum & priser i Köpenhamn

Publicerad: 2018-04-13