Köpenhamn, Danmark: Köpenhamn – närmaste känslan av kontinenten
Danmark

Köpenhamn – närmaste känslan av kontinenten

Hotell i Köpenhamn

Den stora revolutionen i Köpenhamn de senaste åren har främst pågått inom restaurangvärlden, men också utanför de trendiga matsalarna finns nya äventyr att upptäcka. Från cykelsadeln tipsar RES Fredrik Randau om några av Köpenhamns just nu härligaste ställen.

Vill du känna Köpenhamnpulsen på riktigt så måste du fixa en cykel. Alla cyklar här och de blåmarkerade cykelvägarna tar dig precis överallt. Den danska huvudstaden blomstrar av ny arkitektur, vackra människor och inte minst av gastronomi i toppklass. Världens bästa restaurang Noma ligger här, och stadens krogar är välsignade med inte färre än 14 stjärnor i Guide Michelin. Det gör Köpenhamn till norra Europas mest självklara restaurangstad.

Om Strøget och Nyhavn är hjärtat av staden, så är de olika stadsdelarna runt om andra vitala organ som man inte får missa. Gör som Köpenhamnborna gör – köp en flaska vin eller ett sexpack öl i matbutiken, och cykla till Assistens kyrkogård mitt på det trendiga och färgstarka Nørrebro. Här är det picknick vid sidan av de gamla gravstenarna. Innan du trampar vidare – leta upp H.C. Andersens grav, och få samtidigt en historielektion. Styr sedan hojen söderut till Enghave plads vid änden av Istedgade på det vibrerande och kontinentala Vesterbro, där det är fart och fest under hela dagen och långt in på småtimmarna.

Köpenhamnarna är snygga och skönt avslappnade – totalt medvetna om omvärlden, men samtidigt så där lagom bekymmersfria. De vet att de bor i en av Europas coolaste städer och delar stolt med sig av sin stad. Välkommen till Köpenhamn!

BOENDE

Bara ett stenkast från klubbarna i Kødbyen och ytterligare ett till butikerna runt Strøget ligger ett av Köpenhamns just nu mest omtyckta boutiquehotell. Mysiga rum, schyst personal och ekologisk frukost – som vi vill ha det när vi reser.

Bertrams Hotel Guldsmeden
Vesterbrogade 107

Lediga rum & priser

Mitt i smeten ligger hotellet som tar dansk möbeldesign på fullaste allvar – här får du definitivt mest retrodesign för pengarna. Lägg till en slant för ett designerrum, men hoppa över frukosten och ta en brunch ute på stan istället.

Hotel Alexandra
H. C. Andersens Boulevard 8

Lediga rum & priser

Fler hotell i Köpenhamn hittar du HÄR

 

SHOPPING

Här samsas åtta krispiga designer på två våningar. Smycken, pryttlar och möbler – men också kläder och keramik. Skandinavisk form i sin renaste form. Klarar du av att lämna butiken tomhänt?

Designer Zoo
Vesterbrogade 137
dzoo.dk

Underground och street blandat med konstnärliga teman och high-end fashion skapar Wood Woods knasiga och självklara mix för både män och kvinnor. Mycket denim och t-shirts med uddatryck i en av Köpenhamns absolut coolaste modebutiker.

Wood Wood Copenhagen
Grønnegade 1
woodwood.dk

MAT & DRYCK

Belönades i mars med en skinande ny stjärna i Guide Michelin. Rasmus Grønbech komponerar fantasifulla menyer med passionen i det nordiska köket. Prisvärt – en lunch går på 95 danska kronor och det är klokt att försöka boka bord.

Grønbech & Churchill
Esplanaden 48
gronbech-churchill.dk

I trendiga Kødbyen ligger en populär italienare som attraherar det snygga och hippa folket i Köpenhamn. Packat på helgkvällar och det går inte att boka bord. Pröva pizzan på surdegsbotten – du kommer inte att ångra dig.

Mother
Høkerboderne 9-15
mother.dk

En up and coming restaurang som med kreativitet och hemodlade råvaror har hjärtat i den nordiska mattraditionen. Svenske sommelieren Fredrik Nilsson skapar tillsammans med kocken Fred Hvidt fantastiska kombinationer. En trerätters går på 315 danska kronor.

Marv & Ben
Snaregade 4
marvogben.dk

NATTLIV

Köpenhamns härligaste cocktailhäng med hemmafestkänsla ligger i en lägenhet med källarvåning mitt i stan. Slå dig ner i en av läderfåtöljerna och prova en Meadow Mist med smak av fläder och maskros.

Ruby Cocktail Bar
Nybrogade 10
rby.dk

En nattklubb som inte är som alla andra. Teveserien Mad Men var inspiration när The Jane fick sitt utseende – mörka träpaneler och chesterfieldfåtöljer. Cocktails i sann Köpenhamnsanda – inget annat än första klass för under 85 danska kronor.

The Jane
Gråbrødretorv 8
thejane.dk

Publicerad: 2012-04-10