Köpenhamn, Danmark: Miniguide: Köpenhamn
Tips

Miniguide: Köpenhamn

Erik Eje Almqvist är journalist och har bott i Köpenhamn på deltid i sju år. Hans guidebok Köpenhamn för foodisar, som gavs ut i fjol, är det ultimata resesällskapet för mat- och vinintresserade. Här är Eriks bästa tips i Köpenhamn just nu. 

Text: Erik Eje Almqvist

Lediga rum & priser i Köpenhamn

MAT & DRYCK

Intim vermouthbar på Nørrebro

Rudo

Ovanför pizzapalatset Bæst driver kocken Christian Puglisi och sommeliererna från naturvinsbistron Manfreds en vermouthbar. Här kan man utforska andra sidor av det örtiga starkvinet än de du finner i en vanlig flaska martini. I sortimentet finns egengjord hantverksvermouth, årgångsvermouth, naturvinsvermouth… 

Guldbergsgade 29

rudo.dk

Hemlig stjärnkrog i gammal fabrik

Alouette

Köpenhamns nyaste Michelinstjärnkrog ligger i den gamla pennfabriken ovanför Københavns Møbelsnedkeri på Islands brygge. På väg upp genom en nedklottrad hiss hör man growlandet från metalbanden som repar i huset. Så kommer man upp och kliver in i en handbyggd art deco-dröm. Lokalen har tidigare fungerat som möbelsnickeriets showroom, men har nu omvandlats till en stjärnkrog. Den amerikanska krögarens mat har mer pang för papillerna än de flesta likvärdiga Köpenhamnskrogar.

Sturlasgade 14

restaurant-alouette.dk

Stadens bästa korvgubbe

Johns Hot Dog Deli

John Michael Jensen är en gråskäggad anarkist i Köpenhamns konforma korv- bransch. I hans vagn, som ofta står utanför Hovedbanegården, toppas korvarna med ölmarinerade pickles, misomajonnäs och senap med imperial stout från Mikkeller. Häromåret öppnade han också en permanent snabbmatsrestaurang i en gammal slakthuslokal i Kødbyen. Här kan du, utöver pølser, få rätter som fläskfrikadeller i bröd. Den maffiga bøfsandwichen är en ultradansk sevärdhet i paritet med Den lille havfrue: En rejäl nötfärsbiff som lagts mellan briochebröd tillsammans med hemgjord gurkrelish, picklade betor, remoulad och senap för att sen dränkas i en brunsås på kalvsky och strösslas med rostad lök och färsk salladslök. 

Flæsketorvet 39

Kinesisk San Francisco-filial

Vesterbro Chinese Food

Efter flera års tjat fick Mikkel Borg Bjergsø, mannen bakom bryggeriet Mikkeller, tillåtelse att öppna en Köpenhamnsfilial till den hajpade restaurangen Mission Chinese Food i San Francisco. Här, under pappdrakar och kitschiga tavlor av kommunistledare, serveras fördanskningar av Missionkocken Danny Bowiens oortodoxa tolkningar av det kryddstarka Sichuanköket. En smakmässig berg-och-dalbana som passar utmärkt till Mikkellers grumliga NEIPA-öler.

Viktoriagade 11

vesterbrochinesefood.dk

Smaskig bryggpub med hållbara ideal

Broaden & Build

På sin restaurang Amass har kocken Matt Orlando länge gjort gastronomiska trollkonster med stjälkar, kaffesump, torkat bröd, gammal potatis, överbliven mjölk och annat matavfall. Samma hållbarhetsambition präglar den här jättelika bryggpuben som öppnades tidigare i år. Sittandes på långbänkar under blänkande jästankar befinner du dig mitt i Orlandos egna ekosystem: Ölen i de 22 tapparna bryggs på råvaror från Amass grönsaksodlingar och avfall från köket. Bryggningens restprodukter används i sin tur i barmenyns ljuvliga smårätter. 

Refshalevej 175A

broadenbuildcph.com

SHOPPING

Vino do tavola

Köpenhamn kryllar av naturvinsbutiker, men det här är en av de allra trevligaste. Den sympatiske innehavaren Christopher Melin driver en egen importfirma och ägnar stora delar av året åt att resa runt bland odlingar och källare för att hitta nya viner att ta hem till Danmark. I snävare naturvinskretsar är han även känd för den tillsatsfria cider som han tillverkar under namnet Æblerov.

Vesterbrogade 204

vinodotavola.dk

Danska fiskarkläder och antikviteter

Maritime Antiques &

Den här märkvärdiga lilla källarbutiken har en ovanlig inriktning: nautiska antikviteter och sjömanskläder i högkvalitativt ull. Bland fernissade roder, blänkande mässingskikare och saltpatinerade galjonsfigurer hänger rader av stickade plagg från Andersen & Andersen, SNS Herning och andra producenter av kläder som är gjorda för det kalla och fuktiga klimatet kring Nordsjön.

Toldbodgade 15

maritime-antiques.dk

Läs den stora reseguiden till Köpenhamn HÄR.

Publicerad: 2020-01-14