Köpenhamn, Danmark: Typiskt danskt i Köpenhamn
Foto: iStock.
Mat & Dryck

Typiskt danskt i Köpenhamn

Pölse istället för köttbullar. Rågbröd istället för limpa. Wienerbröd istället för kanelbullar. Dansk matkultur skiljer sig från svensk. Hit går du i Köpenhamn för att äta och dricka typiskt danskt:

Lediga rum & priser i Köpenhamn

Pølse Kompagniet

Pølse Kompagniet

Vad kan vara mer känt som Köpenhamns gatumat nummer ett än en röd pölse? Men glöm det stereotypa lite halvsunkiga korvståndet, det här är en kedja som jobbar helt ekologiskt och hemlagat – till och med när det kommer till ketchup och senap. Gourmetkorv står på menyn som är kort men rymmer en handfull val av korvar på lokalproducerat kött, till exempel en ”Klassisk dansk” eller en tokmättande ”Super Dog”. Ett stånd som är lätt att hitta till utanför Torvehallerne.

Frederiksborggade, 1360

GRØD

GRØD är himmelriket för alla grötälskare. Hit går du för både frukost, lunch och för en enklare middag. Det enda som serveras här är gröt, i olika former och varianter och med olika tillbehör. Ett briljant koncept enligt alla grötälskare. Asiatisk risgröt eller klassisk havregrynsgröt – eller varför inte en glutenfri trekornsgröt med mandelmjölk? GRØD finns på flera adresser.

Finns på flera adresser men en hittar du på:
50 Jægersborggade
+45 50 58 55 79
 
Lagkagehuset

Lagkagehuset

En dansk bagerikedja som du hittar lite överallt i hela Köpenhamn. Hit går du för att köpa med dig riktigt smarriga danska wienerbröd och danskt rågbröd. Testa rågbrödsbullarna med mörk choklad – perfekta till kaffet!

Finns på flera adresser men en hittar du på:
Vesterbrogade 4 A
+45 33 11 36 07
http://lagkagehuset.dk/

Nørrebro Bryghus

Nørrebro Bryghus

Hembryggt öl i ett mycket litet bryggeri som också är restaurang. Det hembryggda ölet tillagas med många smakvarianter och du får en detaljerad beskrivning på köpet. Till maten föreslås naturligtvis en ölmeny. Och eftersom du gillar öl är det glädjande att bryggeriet även syns från restaurangborden.

Ryesgade 3
+45 35 30 05 30
Mikkeller & Friends

Mikkeller & Friends

Det prisade, danska mikrobryggeriet Mikkeller har två barer i Köpenhamn där man serverar en uppsjö av egna öler. På Vesterbro hittar man det lilla originalet, baren som slog upp portarna 2010. Nyligen öppnade man en större ölbar på Nørrebro, med fler sittplatser och 40 olika ölsorter av det egna märket. Goda men ganska dyra ölsorter, för både nördar och för dem som bara vill unna sig ett gott glas.

Stefansgade 35
 
Torvehallerne

Torvehallerne

På Israels Plads, vid infarten mot Nørrebro strax bortom shoppingkvarteren i centrum, ligger Torvehallerne. Två saluhallar fyllda med allt som man normalt finner i en saluhall. Här finns något för de flesta – ost, vin, kaffe, choklad, bröd, charkuterier, blommor, frukt, grönsaker… Varför inte sätta sig ner och dricka en öl?

Frederiksborggade 21
Publicerad: 2018-07-18