Danmark: Solskensön Bornholm – 5 tips för en lyckad semester
Getty Images
Tips

Solskensön Bornholm – 5 tips för en lyckad semester

Bornholm är det närmaste Medelhavet du kan komma, utan att åka dit. Den lilla danska ön är mest känd för sina härliga cykelvägar, vita sandstränder och goda mat. Här kommer 5 tips på ön utanför Skånes kust. 

Text: Elin Fellman 

Lediga rum & priser på Bornholm

Se & göra

Lille Gadegård

På Danmarks största vingård, Lille Gadegård, odlar bonden Jesper Poulsen vin, brygger öl, tillverkar maltwhisky och producerar calva, grappa, smultron- och krusbärsvin. Att åka hit är ett perfekt utflyktsmål. Att provsmaka alla dessa drycker kostar endast 20 kronor glaset. På gården finns även en restaurang som serverar enklare mat och under sommarkvällarna brukar också ett liveband spela musik. 

http://a7.dk/

Dueodde

Bornholm är ingen stor ö. Drygt tio mil i omkrets och alla orter på ön är inte längre än en halvtimmes bilresa bort. På den sydliga spetsen ligger stranden Dueodde, Bornholms mest kända strand. Trots att den är populär är den inte överbefolkad. Stranden är hundra meter bred och drygt en mil lång. Sanden är kritvit och liknar mer Karabien än Norden. 

Äta & dricka

Kadeau

På Dueodde strand ligger också en av Bornholms mest uppskattade Michelinbelönade restaurangerna Kadeau. På den säsongsbetonade menyn finns bland annat ostron med svartvinbärsblad och sparris och tomater med ugnsrostad lök och torkad lammhjärta. Restaurangen har öppet både lunch och middagstid och har även en systerrestaurang i Köpenhamn. 

https://www.kadeau.dk/bornholm/

Svaneke Bryghus Restaurant

Svaneke Bryghus är ett av de första mikrobryggerierna i Danmark och tillverkar idag 100 procent ekologisk öl. Här kan du ta en guidad tur och titta på tillverkningen, ta en öl eller äta middag på restaurangen som har mycket kött på grillat på menyn. 

https://svanekebryghus.dk/en

Hotell

Hotel Fredensborg

Lediga rum & priser

Fredensborg är ett modernt hotell beläget intill havet i Rønne, 5 minuters bilresa från Bornholms flygplats. Här finns en stor trädgård, jacuzzi och bryggor till havet om man inte känner för att lämna hotellet för dagen. Det finns också en fransk-inspirerad restaurang med havsutsikt som är specialiserade på fisk- och skaldjur. 

Publicerad: 2019-06-24