De bästa länderna för resor och distansarbete 2022
Tips

De bästa länderna för resor och distansarbete 2022

I takt med att allt fler välkomnar flexibla arbetsmiljöer och siktar in sig på en ”workation”, det vill säga en semester som kombinerar fritid och distansarbete, listar resesökmotorn Momondo vilka länder i världen som bäst lämpar sig för distansarbete. Listan toppas av Portugal, medan Sverige tar hem 53:e platsen i den stora jämförelsen mellan 111 länder globalt, och en 27:e plats i den europeiska rankingen.

momondos första rese- och arbetsindex är en bra utgångspunkt för den som söker att arbeta från ett nytt kontor hemifrån – tillfälligt eller under en längre tid. För att utveckla indexet analyserade momondo 111 länder ingående och rankade vart och ett av dem mot 22 faktorer i sex kategorier; resekostnader och tillgänglighet, lokala priser, hälsa och säkerhet, distansarbete, socialt liv samt väder. Detta resulterar i en lista på de länder som levererar bäst gällande möjligheter till distansarbete, men även till underhållning och äventyr efter arbetsdagens slut.

– På momondo omfamnar vi möjligheten för människor att arbeta från nästan var som helst i världen, och vi förväntar oss att detta kommer att bli en ökande trend bland resenärer under 2022 och framåt. Det är därför vi har skapat vårt rese- och arbetsindex som verktyg för att hjälpa resenärer hitta destinationer lämpliga för detta nya hybridsätt att arbeta, säger Per Christiansen, talesperson på momondo.

Sverige hamnade på 53:e plats i det globala indexet och tog en 27:e plats på listan över europeiska destinationer. Sverige fick högt betyg i kategorin hälsa och säkerhet och rankas som ett av de mest HBTQ+-vänliga länderna i världen. Utöver detta erbjuds distansarbetare i Sverige hög internethastighet och relativt många co-working-kontor.

De 10 bästa länderna för att kombinera produktiva arbetsförhållanden och möjligheter till reseäventyr är enligt momondo:

1. Portugal

2. Spanien

3. Rumänien

4. Mauritius

5. Japan

6. Malta

7. Costa Rica

8. Panama

9. Tjeckien

10. Tyskland

Portugal rankades som det övergripande bästa landet för distansarbete i världen med höga poäng i alla kategorier, inklusive bra väder, många platser att roa sig på, låga brottsnivåer och relativt låga levnadskostnader. Portugal erbjuder även ett Digital Nomad-visum och det faktum att en stor del av lokalbefolkning talar engelska gör landet extra attraktivt för expats, personer bosatta och verksamma i ett annat land än sitt hemland.

Spanien landade på en andra plats, mycket tack vare sina många restauranger och kaféer per capita i kombination med hög internethastighet, flertalet co-working-kontor och fjärrvisum för frilansare. Landet erbjuder även ett livligt nattliv och är väldigt HBTQ+-vänligt. Rumänien tar hem tredjeplatsen, främst på grund av mycket attraktiva priser då det kommer till långtidsuthyrning av lägenheter och lokal mat.

Ny funktion hjälper ressugna hitta de bästa destinationerna för en "workation" utifrån tidszon Förutom rese- och arbetsindexet har momondo tagit fram en ny tidzonskarta för att hjälpa användare att snabbt och enkelt se tidsskillnaderna för en resa – vilket är bra för den som vill undvika konferenssamtal klockan två på morgonen medan de arbetar utomlands. Den tidszonsfokuserade rankningen tar hänsyn till nyckelfaktorer och kategorier från rese- och arbetsindexet, men visar dem enligt det ursprungliga arbetslandet – så att de länder med tidszoner närmast din egen arbetstidszon kommer att visas högre upp på listan över destinationer. Kartan erbjuder också information om de senaste reserestriktionerna och lokala vaccinationsnivåer per land.

För att se rese- och arbetsindexet och en fullständig uppdelning av rankningar, besök https://www.momondo.se/travel-work/rank.

Publicerad: 2022-01-12