VECKANS RESENÄR

Debutförfattaren lämnade Australien för Frankrike

Nov 26, 2019

Australiska Victoria Brownlee är matskribent och redaktör och är nu aktuell med debutboken Paris. Kärlek. Ost. 2016 tog hon sitt pick och pack och flyttade till Frankrike men funderar konstant på vart hon ska flytta härnäst. Här är Brownlees bästa weekendstad, favorithotell och plats i världen hon aldrig besöker igen. 

Text: Elin Fellman 

Namn: Victoria Brownlee.
Aktuell med: Boken Paris. Kärlek. Ost. som nyligen utkommit i både Sverige och Danmark.
Familj: Maken Jamie och tvååriga dottern Clementine.
Ålder: 34.
Bor: För närvarande i Lyon, Frankrike, men jag tänker alltid på vart jag vill flytta härnäst.

Senaste resa: Till Sverige för bokreleasen av Paris. Kärlek. Ost.

Favorithotell: The Park Hyatt, Tokyo. Ultimat lyx i en av världens mest spännande städer! Favoritdestination: Japan – för den fantastiska maten, skidåkningen och onsens (Japans varma källor).

Lediga rum & priser på Park Hyatt

Bästa weekendstaden: Min hemstad, Melbourne. Jag skulle spendera varenda helg där om det inte var så långt från Europa.

Vilken pryl tar du alltid med dig på resan: En bok eller läsplatta.

Vad har du för drömresemål: Jag skulle verkligen vilja göra en road trip i USA. och sedan fortsätta upp till Kanada.

Tåg eller flyg: Tåg – mer specifikt, ett gammalt tåg med restaurangvagn och sovkupéer. 

Vad är det bästa med att resa: Att upptäcka något helt oväntat, för mig är det ofta matrelaterat. 

Hit åker jag aldrig igen: Detta är en knepig fråga för jag tror att platser, och resenärer, förändras över tiden (och ordet ”aldrig” känns så definitivt). Jag tänkte först säga Can Tho i Vietnam, för jag hade en dålig erfarenhet när jag skulle dit (fastnade på en försenad buss bredvid en man som bar på en påse med ormar), men sen kom jag ihåg de fantastiska flytande marknaderna när jag väl kom fram, vilket gjorde den obekväma resan värd besväret.

Bästa matupplevelsen: Långt ut på den yunnanesiska landsbygden i Kina åt jag en gång en Nixi kycklinggryta som var så ljuvligt smakrik att den första tuggan gjorde mig stum och fick mig att vilja gråta av glädje.

Detta vet vi inte om dig: Jag har spenderat den största delen av min lediga tid detta år med att renovera ett hus i Provence.

Nästa resa går till: Köpenhamn för bokmässan 2019. Och förhoppningsvis Marrakesh över julen.

Mer från RES

Foto: Fabió Alves.

Handplockade tips

7 favoriter bland Europas ölhak

Från en Londonpub med 295 år på nacken och Berlins äldsta ”biergarten” till ett kroatiskt hantverksbryggeri. Det här är sju hak runtom i Europa som RES-redaktionen gärna dricker öl på.

Foto: Redaktion93 / Shutterstock.

Topplista

Topp 20: Bäst ölstäder i Europa

Vad definierar en bra ölstad? Bland annat utbud, kvalitet, pris och hur mycket det snackas om det på sociala medier. Det här är 20 europeiska städer som är särskilt kul för öldrickare.

Tre nycklar har Four Seasons George V i Paris fått. Foto: Pressbild.

Nyhet

Michelinguiden delar ut sina första nycklar till hotell

I 124 år har Guide Michelin rekommenderat restauranger åt matintresserade resenärer. Nu har de gett sig in i hotellens värld – som får nycklar i stället för stjärnor. Först ut är guidens hemland Frankrike.

Rado Restoran. Foto: Rado Restoran Facebook.

Handplockade tips

Vårweekend: 5 krogar du inte får missa i Tallinn

I fjol listade Michelinguiden i Estland 34 krogar. Inklusive landets första tvåstjärna, i Tallinn. Innan årets regn faller i maj passar vi på att lista fem matupplevelser i den estniska huvudstaden som inte bör missas – från finkrogar och ramenhak till marknadshallar med gatumat.

Bertmans. Foto: Bertmans Facebook.

Handplockade tips

Vårweekend: 5 favoriter i Rotterdam

De senaste tio åren har nederländska Rotterdam gått från bortglömd industristad till lockande weekenddestination med gott om kul upplevelser. RES listar fem favoriter just nu, häng med!