Kairo, Egypten: Nu kan du gå in i Egyptens böjda pyramid
Getty Images
Nyhet

Nu kan du gå in i Egyptens böjda pyramid

Egyptens böjda pyramid i Dahshur öppnar för turister för första gången på 4600 år. Som besökare kommer du nu att få uppleva en historisk resa genom pyramidens tunnel och kamrar, skriver Insider. 

Text: Elin Fellman

Lediga rum & priser i Kairo

Pyramiden i Dahshur ligger drygt 40 kilometer från Egyptens huvudstad Kairo och skiljer sig från pyramiderna i Giza genom att vara mer böjd i formen. När den byggdes för 4 600 år sedan, under Egyptens fjärde dynasti, var tanken att den skulle bli rak som de andra pyramiderna. Men monumentet byggdes på en mjuk lera som inte gav en stabil grund och skaparna tvingades göra justeringar under arbetets gång. Man kompenserade bland annat stadigheten genom att ändra vinkeln från den normala 43 grader till 54 grader. Vilket skapade en böjd form på pyramiden.

Insider skriver att Egypten väljer att öppna pyramiden för besökare i ett försök att locka tillbaka turisterna till landet, som efter arabiska våren 2011 har minskat. 

Har du klaustrofobi är det kanske inte en bra idé att gå in i den 101 meter höga pyramiden. För att komma till pyramidens två kammare, som ligger belägna djupt nere i pyramiden, måste besökare först ta sig ner genom en 79 meter lång tunnel. 

Publicerad: 2019-07-18