En guldålder för sociala resor växer fram
Nyhet

En guldålder för sociala resor växer fram

2022 är den sociala resenärens år. En ny undersökning från Hotels visar att hela 63 procent av svenskarna anser att just hotell är en av de bästa platserna att träffa nya vänner på. En tredjedel (33 procent) medger att möjligheten att träffa nya människor är en nyckelfaktor när de planerar framtida resor och 30 procent skulle åka på semester endast för att skaffa nya vänner.

På grund av pandemin har sociala kretsar krympt överallt, över hälften (52 procent) uppger att de träffar färre vänner personligen nu än före pandemin. Därför kommer det inte som en överraskning att 37 procent nu prioriterar att åka till ett socialt resmål än ett avlägset. Vänskap prioriteras framför romantik.

Hela 44 procent säger att anledningen till att de tycker om att träffa nya människor på semestern är för att skaffa nya vänner från olika platser - medan endast 11 procent erkänner att de vill träffa nya människor i hopp om en semesterfling (men vi kommer inte att nämna de andra 9 procenten som gör det för att få en paus från sin resekompis). Med det sagt, erkänner två femtedelar (41 procent) av svenska resenärer att de haft minst en semesterfling innan.

Det finns en växande trend för soloresor, och Hotels.coms undersökning visar att 39 procent inte vill behöva anpassa sig utan tycker att det bästa sättet att träffa nya människor på är att resa solo. Enligt sökdata från Hotels.com är det mest populära resmålet för svenska soloresenärer Köpenhamn som därmed toppar listan framför London, Berlin och Paris som var populära destinationer för soloresenärer 2019**. Även om vissa människor gillar att resa ensamma, väljer nästan hälften (45 procent) att resa med en vän och strävar efter att träffa nya människor tillsammans.

Däremot medger vilda 7 procent att de skulle välja en resekompis som de inte tycker särskilt mycket om så att de lätt kan dumpas för nya vänner på semestern. K, bye! Allt handlar om våningssängar och gemensamt boende under 2022. Enligt Hotels.com är vandrarhem ett populärt boendealternativ och har klättrat en plats i sökrankingen från 5:e plats 2019 till 4:e plats 2021 - och hamnar därmed framför resorts, all inclusive och villor**.

– Pandemin har varit tuff på personliga relationer och på resplaner, och man kan se att resenärernas prioriteringar börjar förändras. För framtida resor vill resenärer mer än någonsin skapa personliga kontakter och välja ett mer socialt hotell som bas. Innan pandemin var gratis Wi-Fi en av de fem mest sökta bekvämligheterna, jämfört med 2021 när Wi-Fi precis hamnade bland topp tio**. Pool, spa och till och med gym hamnade före på listan, vilket visar att trenden pekar mot mer mänsklig interaktion snarare än virtuell. Även om resandet kommer fortsätta vara något begränsat, är det tydligt att det kommer bli mer socialt i framtiden, säger Emma Tagg, chef för EMEA PR på Hotels.com Brand.

Med längtan efter nya vänner kommer en helt ny våg av ”meet cutes”. Nästan en tredjedel av svenska resenärer uppger att de nu är mer benägna att le mot främlingar vid poolen och baren för att starta en konversation, och 33 procent erkänner till och med att de vill bli vän med hotellpersonalen. Sen finns det även galna 7 procent som tycker att den mest sociala och bästa platsen att träffa nya människor på i ett hotell är i hissen…

Publicerad: 2022-04-25