Färöarna: Färöarna öppnar för turister efter lyckad upprustning
Nyhet

Färöarna öppnar för turister efter lyckad upprustning

Under helgen hjälpte 100 volontärer från 25 olika länder att rusta upp Färöarnas fantastiska natur – sida vid sida med lokalbefolkningen.

Text: Sofia Sundström

I februari i år gick Färöarna ut med nyheten om att de stängde destinationen för turister under en helg, men välkomnade den villige att hjälpa till med att bevara naturen för en hållbar och ansvarsfull framtida utveckling. Även om det endast kunde ta emot 100 frivilliga så fick de över 2 500 ansökningar på fyra dagar.

Under helgen 26-28 april samlades 100 volontärer som tillsammans med lokalbefolkningen hjälpte till att rusta upp utvalda platser. Arbetsuppgifterna var bland annat etablering av stigar och leder vid välbesökta platser för att undvika slitage, nya utkiksplatser för att bevara fågelreservaten, samt hjälp med skyltningar och ledmarkeringar. Det hela avslutades med en festmåltid.

– Det har varit fantastiskt att se så många personer här som tillsammans med våra lokala invånare har kavlat upp ärmarna och arbetat hårt mot ett gemensamt mål. På bara två dagar har vi tillsammans lyckats göra en betydande insats för några av våra mest besökta platser och vi är nu väl förberedda för den kommande turistsäsongen. Vi vill rikta ett stort tack till alla som har deltagit i arbetet och all de tusentals som ansökte om att vara en del av projektet, säger Guðrið Højgaard, chef för Visit Faroe Islands.

Med detta projekt hoppas Färöarna kunna inspirera andra länder att etablera egna underhållsprojekt och på så vis uppmuntra till en mer hållbar besöksnäring som inte tär på dess omgivning. De planerar även att upprepa detta i april 2020 i och med att helgen var så pass lyckad.

Publicerad: 2019-04-30