Färöarna: Färöarna stänger för turister – men välkomnar städhjälp
Nyhet

Färöarna stänger för turister – men välkomnar städhjälp

Färöarnas turism har ökat med tio procent under de senaste åren, men för att kunna säkra en hållbar och ansvarsfull utveckling har de nu bestämt för att stänga vissa destinationer för turisterna – om denne inte vill hjälpa till vill säga.

Text: Sofia Sundström

De små öarna som knappt syns på världskartan drar inga stora volymer turister, men det årliga flödet av turister ligger ändå runt 110 000 – medan Färöarnas invånarantal endast är 51 371. Och 80 000 får, men även om de var duktiga på att kartlägga med kameror på ryggen, är de sämre på att städa. Nu har man bestämt sig för att stänga dörrarna för utomstående under en helg i april för att upprätthålla sitt ansvar mot den fantastiska natur som finns på öarna. Turister som vill hjälpa till med bevaringen av öns karga klippor, dramatiska vattenfallen och högt älskade får, är dock varmt välkomna att närvara. 

– För oss handlar turism inte bara om siffror. Vi välkomnar med glädje besökare varje år men vi har också ett ansvar mot vårt lokalsamhälle och vår vackra natur, som vi värnar om, att kunna säkra en hållbar och ansvarsfull utveckling, säger Guðrið Højgaard, direktör för Visit Faroe Islands.

Nedstängningen för utvalda platser äger rum den 26 och 27 april. För den intresserade kommer arbetsuppgifterna vara etablering av stigar och leder vid välbesökta platser för att undvika slitage, nya utkiksplatser för att bevara fågelreservaten, samt hjälp med skyltningar och ledmarkeringar. Du behöver inte ha några förkunskaper för att kunna hjälpa till.

Färöarna hoppas med detta projekt kunna inspirera andra länder att etablera egna underhållsprojekt och på så vis uppmuntra till en mer hållbar besöksnäring som inte tär på dess omgivningen.

Är du intresserad så ansöker du här.

Publicerad: 2019-02-20