Helsingfors, Finland: Nordens Japan blomstrar! 5 ställen som är big in Finland
Tips

Nordens Japan blomstrar! 5 ställen som är big in Finland

Finland och Japan har ett starkt kärleksband – och just nu är de japanska influenserna i Finland fler och starkare än någonsin. Kungsträdgården i all ära, men i Helsingfors kan ni fira in våren i äkta japansk anda. Nordens Tokyo står snart i full blom. Bokstavligt talat. Här är fem ställen att besöka för dig som vill uppleva Japan på nära håll.

Lediga rum & priser i Helsingfors

Relationen mellan Finland och Japan, som ligger 7 500 kilometer från varandra, kan tyckas märklig. Men med en japansk körsbärsträdspark, japanska tehus och en blomstrande mangakultur på andrasidan Östersjön finns det inte mycket att ifrågasätta. Finland ÄR Nordens Japan och Helsingfors är Europas Tokyo. Om inte annat är de japanskspråkiga skyltarna på Helsingfors flygplats bevis nog. Här kan du uppleva Japan på nära håll utan en lång resa.

1. Äntra en värld av japanska teer hos TeeMaa
Afternoon tea? Nja, i Finland kommer smakerna betydligt längre bort än från England – här serveras japanska gröna teer. Kanske är du bekant med det japanska risteet Geinmacha på ditt lokala sushihak? Gillar du det, kan vi nästan lova att du kommer hitta nya japanska favoriter hos TeeMaa. Missa inte att titta in på provsmakningen bakom den vita gardinen, där du får provsmaka de unika tesorterna och lära dig om konsten och hantverket bakom dem. Och du, glöm inte att du kan köpa med dig dina favoritteer hem.

Annegatan 9
00120 Helsingfors
Läs mer på: www.teemaa.fi

2. Fira in våren på världens nordligaste Hanami-festival
Bland mycket annat är Japan känt över hela världen för sina körsbärsträd, och i mars och april toppas vårsugna svenskars googlesökningar av ”Cherry blossom”. Dubbla Kungsträdgårdens 63 körsbärsträd och addera ytterligare några – då snackar vi. I västra Helsingfors ligger Finlands egna körsbärsträdsparadis, parken Kirsikkapuisto (Kasbergets körsbärspark). Här firas den japanska Hanami Festival sedan 2008, bland 152(!) Prunus sargentii-träd. Hanami Festival är en av Japans största och viktigaste högtider och firas i Helsingfors den 15 maj 2022. Som om de tusentals blommorna inte talar för sig själva, får besökarna även ta del av uppvisningar av traditionella teceremonier, konst, japanska blomsterarrangemang och modern japansk kampsport. Ja ni hör, Nordens Tokyo blomstrar!

Jättens stig 1
00880 Helsingfors
Läs mer på: www.roihuvuori.fi/hanami/

3. Lämna ditt öde till kockarna på Roku Omakase by Sanchome
There’s a new japanese restaurant in town! Tom Björck, grundaren av Farang och flera andra välkända restauranger, öppnar nu nytt i Finlands Grand Hôtel. Från och med den 10 maj 2022 kan du besöka den japanska restaurangen Sanchome i Hotel Kämp i hjärtat av Helsingfors. I restaurangen ligger även lilla sub-restaurangen Roku Omakase by Sanchome som kommer att servera omakase som enda alternativ. Här lämnar du ditt öde till kockarna genom att låta dem bestämma meny och ordning (som omakase betyder). Omakasedisken rymmer sex gäster – betydligt färre än små rätter i serveringen.

Norra Esplanaden 29
00100 Helsingfors
Läs mer på: www.hotelkamp.com

4. Tidlös och enkel design Common
Mitt i det kreativa klustret Design District Helsinki, i hjärtat av Helsingfors ligger passande nog designbutiken Common. Här kombineras finsk och japansk kultur i handgjorda och tidlösa produkter för vardagen i Japandi-stil – från kläder och accessoarer till och köksutrustning och heminredning. Sedan 2007 presenterar Common ett urval av varor tillsammans med en mängd både japanska och finska formgivare. Funktionell minimalism syns tydligt på Common, och är även karaktäristiskt för just Japandi – stilen där japansk och nordisk livsstil möts.

Båtsmansgatan 1
00120 Helsingfors
Läs mer på: www.common-helsinki.com

5. Smaka på japansk sötma på Momochi
Bara fyra minuters promenad från Japan Sakura Foundation (ja, det finns två japanska körsbärsträdgårdar i Helsingfors) ligger det nyöppnade Momochi – ett japanskt bageri. Här ligger fokus på the sweetness of Japan, allt från mochi-glassar, mochi-munkar och som om det inte vore nog kan du skölja ner dem med Genmaicha eller någon av de andra japanska dryckerna som serveras här. Njut av de handgjorda desserterna på Momochi där de ljusrosa väggarna pryds av färgglada munkar eller ta med några mochi-glassar och maxa den japanska upplevelsen (och Instagram-bilden) i körsbärsparken.

Mannerheimvägen 20
00100 Helsingfors
Läs mer på: www.momochi.fi

Vill du ha fler tips i Helsingfors? Här är vår reseguide med 76 handplockade tips i staden.

Publicerad: 2022-05-05