Paris, Frankrike: 6 tips för en lyckad weekend i Paris
Getty Images
Tips

6 tips för en lyckad weekend i Paris

Anna Fürst reste till Paris första gången 2002 och besöker staden regelbundet sedan dess för att tillfredsställa både smaklökarna och sitt stora konst- och modebegär. Här är hennes favoriter i staden just nu. 

Lediga rum & priser i Paris

MAT & DRYCK

Restaurang med vardagsrumskänsla

Le Timbre

Prisvärd fransk bistro med plats för (knappt) 22 personer där kocken, delägaren och eldsjälen Charles Danet ensam står i det öppna köket och tillagar all mat som serveras. Den andra delen av restaurangduon är vinkunniga Agnès Peyre, hon sköter serveringen. Dagsfärska råvaror i innovativa kombinationer såsom blåmusslor kokta med körvel har satt krogen på Paris restaurangkarta. Den intima vardagsrumskänslan skapar en god grogrund för spännande samtal med de andra matgästerna.  

3 Rue Sainte-Beuve

restaurantletimbre.com

Minnesvärd matupplevelse

Loiseau Rive Gauche

Michelinkocken Bernard Loiseaus krog i Paris gör skäl för sin stjärna. Här får du rena smaker och eleganta presentationer, där varje handplockad råvara får ta den plats den förtjänar. Välj mellan säsongens sjurätters eller en niorätters avsmakningsmeny med tillhörande vinpaket. En tomatskiva från Ile de France samsas försiktigt med sardiner från Vendée och en len kikärtssoppa blir en spännande kontrast till ett sprött nygräddat parmesanflarn. Ingen lämnar detta enkelt inredda etablissemang med kvarterskrogskänsla besviken.

5 Rue de Bourgogne

bernard-louiseau.com

Populär street food

Mi-va-mi

Området Marais är värt ett besök av många olika anledningar. Nyetablerade modemärken, second hand-butiker, kaféer, bagerier, barer och restauranger trängs längs gatorna. Folkmyllret är i sig spännande att beskåda, men kan försvåra en bordsplacering kring lunchtid. Bäst avnjuts därför Mi-va-mis utomordentliga falafel utomhus, på stående fot, mitt bland all rörelse och kommers.

En generell regel är att ha ett skeptiskt förhållningssätt till matställen med "kvarterets bästa street food"-skyltar, men Mi-va-mi levererar. Pitabröd efter pitabröd fylls med rykande färsk falafel, merguez eller kefta. De är alla välsmakande och kostar strax under hundra kronor.

23 Rue des Rosiers

SHOPPING

Sandro

Franskt modemärke som tar fasta på det nya och det traditionella på en och samma gång. Det finns numera i flera länder, men det var i Paris som allt började. Efter flera års arbete i stadens second hand-butiker slog Evelyne Chetrite och hennes make upp dörrarna till sin första Sandro-butik, i hjärtat av Marais. Kläderna finns även på Paris stora varuhus Printemps och Lafayette, men det är onekligen mer personligt att besöka en mindre butik.

34 Avenue des Ternes

fr.sandro-paris.com

SE & GÖRA

Impressionistisk kulturskatt

Musée Marmottan Monet

Ett brinnande intresse för konst, ett arv och flera konstdonationer har möjliggjort förvandlingen av detta townhouse och privata hem till ett museum med världens i särklass största Monet-samling. Här finns tid att betrakta impressionismens faders mest spektakulära verk på nära håll. Fram till och med den 26 januari 2020 finns dessutom en tillfällig utställning med Mondrians verk.

2 Rue Louise-Boilly

marmottan.fr

Så undviker du köerna

Eiffeltornet

Detta en-gång-i-livet kulturmärke, som alla Parisresenärer vill åka upp i, kan bli en riktig tidstjuv. Eiffeltornet bjuder på en minnesvärd upplevelse – men också långa köer med sina 7/sju miljoner besökare årligen. Det finns två sätt att komma runt detta problem. Det ena är att köpa biljetter på nätet flera veckor innan och få en preciserad hisstid. Det andra alternativet är att välja trapporna vid tornets södra ingång. Här är det oftast ingen kö att tala om. Det är 674 trappsteg upp till Eiffeltornets andra etage och därifrån finns hiss till toppen.

Champ de Mars, 5 Avenue Anatole France

toureiffel.paris

Läs den stora reseguiden till Paris HÄR.

Publicerad: 2020-01-09