Grekland: Här är vår guide till Skiathos, den perfekta ön om du vill slappa
Reseguide

Här är vår guide till Skiathos, den perfekta ön om du vill slappa

RES chefredaktör Viggo Cavling har åkt charter till en av Greklands mindre kända öar: Skiathos. Läs hans rapport här.

HOTELL PÅ SKIATHOS 

Skiathos ligger på Greklands östra sida en bit söder om Thessaloniki. Den 47 kvadratkilometer stora ön ingår i ögruppen Sporaderna i Egeiska havet. Läget har gett ön dess mest karaktäristiska drag, den gröna färgen. TIll skillnad från många öar i Grekland är träd, buskar och gräsmattor inte sönderbrända utan hyfsat gröna. 

Ön är som sagt inte speciellt stor och bara den östra och södra sidan har asfalterad väg. Den senare är ungefär 15 kilometer lång och inte speciellt bred. Det bästa sättet att ta sig fram är med moped, men det finns också en busslinje som går en gång i timmen. Du kan förstås också hyra bil och cykel, men speciellt det senare är jobbigt eftersom det är gott om branta backar och livsfarliga raksträckor. På de senare gasar många förare upp i 100 kilometer i timmen, trots att man ska hålla sig runt 50. 

Vi bodde strax söder om huvudorten Skiathos och höll mest till på “vår” strand: Megali Ammos. Det är den första stranden söder om huvudstaden och här badar även många i lokalbefolkningen. Sanden är ganska grov, men längst in i bukten blir den finare. Här hittar vi även ett gäng små restauranger som alla serverar traditionell grekisk mat. Den smakar exakt som man förväntar sig och kostar inte mer. Servicen är vänlig och efter tre besök på samma taverna är du stamgäst. Förutom mat hittar vi också drinkarna Abba och Mamma Mia på menyn.

Vattnet i havet är fantastiskt och utanför på redden ligger stora och små segel- och motorbåtar. Den största och mest kända stranden på Skiathos är Koukounaries beach. Den ligger på södra sidan och är en riktig playa. Här finns gott om restauranger och kaféer och möjlighet att åka ut i havet på olika gummibåtar. Detta är barnfamiljernas mekka på ön och vi hör röster från hela Europa. Italienska och bulgariska är lika vanligt som engelska och ja förstås skandinaviska.

Skiathos är mest känd som en av Mamma Mia-öarna. Det var här Björn och Benny spelade in sina två succéfilmer. Den ön som är flitigast förekommande i filmerna är grannön Skopelos. Här ligger det kapell som är fonden för en nyckelscen i den första filmen. Vandringen upp till klippan är fantastisk och utsikten från toppen magnifik. Kapellets insida är lika tråkigt som alla andra små murriga kyrkor. Vi kan väl enas om att Jesus var en misslyckad tönt som försvann hem till pappa när det började hetta till.

Till Skopelos kommer du med en båt som du hittar i Skiathos hamn. Det finns flera bolag att välja mellan. Vår biljett kostar 25 euro per person. Resan till Skopelos tar en knapp timme. Efter kapellet är det ett längre stopp med lunch i Skopelos hamn. Här är det två snäpp upp när det gäller mat- och shoppingkvalitet jämfört med Skiathos. Vår ö är i ärlighetens namn mer bulkturism än high end. 

På vägen hem besökte vi Skiathos mest kända strand: Lalaria beach. Den ligger på norra sidan av ön. Du kan bara komma hit med båt och stranden består av runda, vita stenar som du INTE får ta med dig hem. På flygplatsen i säkerhetskontrollen finns en låda där du ska lämna de stenar du eventuellt tagit från Lalaria. På den östra sidan av Lalaria finns en naturlig stenport och när du tittar igenom den kan se ditt livs kärlek enligt legenden. Vattnet är kristallklart och vågorna milda, trots att det ofta blåser från norr på Skiathos. Vi stannar en dryg timme på denna strand och det finns ingen anledning att häcka längre här.

Flygplatsen ligger strax norr om staden Skiathos och den är en gåva från miljardären Onassis. Han tog nämligen stora mängder sand från Koukounaries och placerade på sin egen ö Skorpios. Som tack fick Skiathos en liten flygplats med en av Europas kortaste landningsbanor. Detta var på sjuttiotalet och sedan dess har turismen på ön utvecklas snabbt. Idag finns 185 000 bäddar på ön och när det är fullsatt i högsäsong, alltså i slutet av juli och hela augusti, är det trångt överallt. Men under vårt besök i mitten på juni är det gott om plats på alla stränder och minst sagt folktomt i huvudorten. 

 

Vår favoritdel av ön är den västra sidan. Här hittar du de små stränderna Elia Beach och Hidden Beach. Du kommer hit med bil eller moped via en smal grusväg som slingrar sig upp och ner utmed berget. Det är obeskrivligt vackert och de små strandkaféerna serverar kall öl och underbar grekisk sallad. Okej, den kanske inte är bättre än någon annan grekisk sallad på ön, men miljön gör dig lycklig. Detta är en magisk plats. 

Flera av de stora skandinaviska charter-aktörerna tar dig till Skiathos, men det funkar också att flyga hit med Ryanair och själv hitta ett boende. Det sägs att Rod Stewart, Tina Turner, Richard Branson, Goldie Hawn och Kurt Russell har sommarhus på ön, men vi såg ingen av dem under vår vecka. Sju dagar är en ganska lagom tid på ön. Du kan förstås vandra upp till bergets topp och göra fler utflykter, men det bästa är självfallet att bara hänga på närmaste strand, läsa en spännande deckare och dricka öl. Detta är en äkta ferie-ö. Känner du dig rastlös på semestern och vill ha ett späckat schema ska du välja en större ö typ Rhodos eller Kreta. Men vill du bara koppla av kan vi inte tänka oss något bättre än Skiathos. 

HOTELL PÅ SKIATHOS 

Text: Viggo Cavling

Publicerad: 2021-07-28