Kreta, Grekland: 7 favoriter på Kreta
Grekland

7 favoriter på Kreta

Turistmagneten Kreta i Grekland har fortfarande mil av tomma stränder. Det gäller bara att hitta dem. Alexandra Pascalidou listar sina sju favoriter.

Hotell på Kreta

Kreta förekommer flitigt i den grekiska mytologin och gudarna valde sannerligen sina smultronställen med omsorg. När gudarnas gud Zeus var nyfödd gömdes han i en grotta på Kreta för att hans glupska pappa Kronos inte skulle äta upp honom. Alla som kan Kreta vet att det är ett bra ställe att gömma sig på. Än i dag är Kreta en plats för både gudar och vanliga dödliga som vill vara för sig själva en stund. Trots att ön är ett av Europas främsta turistmål finns det ännu många platser där turisterna är få och ensamheten nära.

Kreta hyser dessutom några av Europas bästa stränder. Ingen annan europeisk ö har tilldelats så många blåa flaggor av EU för sina rena vatten. Om man söker jungfruliga, ödsliga paradisstränder utan tunga turister i string och ölmage bör man styra sandalen mot södra Kreta, Europas sista utpost. Här är det ännu tyst, autentiskt, fortfarande billigt, vänligt och vackert. Många av stränderna saknar solstolar, parasoller och kommers så var beredd med vatten och starka solskydd, för närmare Afrika kommer du inte i Europa. Nordvästra Kreta är också ännu oexploaterat. Här finns några av de vackraste platserna i Grekland, eller världen, om du frågar mig.

Triopetra - Det vilda lugnet
Triopetra har fått sitt namn efter de tre väldiga stenblock som reser sig ur havet och delar två stränder. Emellanåt kan det blåsa rätt hårt här nere och då utgör stenblocken bra vindskydd. Triopetra är ett större område med flera vidsträckta stränder med kristallklart vatten. Ett bra tips är att ta sikte på Pavlos Taverna som dramatiskt hänger nerför en sluttning mot havet. Pavlos själv är står ofta i köket och bakar eller grillar läckra kretensiska specialiteter. Avsluta middagen med en galaktoboureko, Pavlos underbara mjölkbakelse. Denna familjära taverna hyr också ut enkla rum med fantastisk havsutsikt för runt 30 euro natten (www.triopetra.com.gr ).

Crete_0459.jpg

Stränderna till vänster om Pavlos är ofta helt öde och här kan man befria kroppen från bikini och badbrallor utan att någon höjer på ögonbrynen. Till höger ligger de mer besökta stränderna med tavernor, en beachbar och solstolar. Som alternativ till Pavlos kan man gå ner på Taverna Triopetra som ligger vid de tre stenarna, alldeles vid vattnet. Här serveras färsk fisk, skaldjur, kretensiska ostpiroger med honung och andra delikatesser till humana priser.

Crete_0272.jpg

På berget ovanför Pavlos ligger Triopetra Yoga Retreat – ett yogacenter som under sommarhalvåret får viga utövare från hela världen att vallfärda hit för att träna med världskända yogis. Inklusive vegetarisk mat, spartanskt boende och exklusiv yogaträning fyra, fem timmar om dagen kostar en vecka 800 euro (www.ashtanga.gr ).

Från Rethymnon tar du bilen fyrtiofem minuter söderut. På vägen kan du stanna till i den pittoreska bergsbyn Spili, ta en frappé (iskaffe) och köra vidare mot Akoumia, en ännu mindre by. Därifrån får du hålla utkik efter en handgjord skylt där det står Triopetra. Vägen är slingrig och smal men stränderna som väntar där nere är väl värda strapatserna.

Agios Pavlos - Livet i en hängmatta
En liten fiskeby på södra Kreta som lever om sommaren och somnar på vintern. Det första som möter är en härlig bar och taverna där man lätt kan tillbringa en dag med att dricka färskpressade fruktjuicer och ligga i hängmattor under ett svalkande tak av strå. Här hänger många yogafrälsta som bor och tränar på centret Yoga Plus (www.yogaplus.co.uk ) som ligger på berget ovanför stranden. Penny som driver yogacentret har också en liten shop, Pennys Minimarket, bredvid tavernan. Här säljer hon allt ifrån solkrämer till orientaliska smycken, indiska tunikor och strandkläder.

Nedanför en lång trappa ner från tavernan ligger en härlig vik med en strand där man kan hyra solstolar och parasoll för 3 euro. På andra sidan om stranden kan man klättra upp för berget på slitna trätrappor, fortsätta över krönet, och sedan åka rutschkana ner för de trettio meter höga sanddynerna som leder till vackra vikar och sandstränder som ofta är helt öde.

Elafonissi - Vackrast i Europa
Sjuttio kilometer från Chania ligger denna guldkorniga sandstrand som sträcker ut en arm mot en mikroskopisk ö dit man kan vada i vattnet. Viken och ön bildar en lagun som anses vara en av de vackraste i Europa. Här i det turkosblåa vattnet har otaliga reklamfilmer spelats in, men dessvärre har platsen blivit så populär att den bör undvikas under högsäsongen i juli och augusti om man inte älskar frenetiskt fotograferande folkmassor. Är man ändå här under sommaren kan man få njuta av skönheten efter klockan fyra då de sista turistbussarna lämnar stranden. Stanna in i den ljumma kvällen och avnjut en storslagen solnedgång. Bussar går från Chania men man kan också stanna till i Paleochora och ta en kort båttur därifrån till lagunen.


Crete_0667.jpg
Prevelli - Fotogenisk ravin
Vid Kourtaliotiravinen ligger enligt mig en av världens vackraste platser och Kretas mest fotograferade område. Megalopotamos heter floden som rinner ut i det iskalla, kristallklara, turkosgröna havet. Längs med floden finns vackra vattenfall, grottor, tropiska palmer, små bassänger och en handfull övervintrade hippies och yogis som bosatt sig här för en sommar eller för gott.

Här råder en magiskt tropisk grönska mitt i det karga Kreta. Växtlighet med oleanderbuskar, palmer, mossa, örter, lavendel, rosmarin sprider sin doft och skönhet. Passa på att besöka klostret i Prevelli när du ändå är här. En sådan här plats är förstås populär under högsäsong så platsen blir mer din ju längre från turistveckorna du kommer.

Paleochora - By för bad
Bara resan hit är värd besöket. Från Chania går bussar som i två timmar slingrar sig fram genom bergen till en hisnande upplevelse. Bussarna stannar i Paleochora som är en liten genuin by med ett par tusen invånare på sydvästra sidan av Kreta.

Här finns ett antal hotell och pensionat för övernattning och det är ett bra alternativ om man vill bo och bada på samma ställe. Byn är en favorit bland kretensare själva på utflykt från någon av de större orterna och det är därför betydligt mer folk på helgerna än i veckorna. Paleochora har två vackra stränder med olika karaktär. Den ena har fin sand, den andra härliga solklippor.

Balos - Den blå lagunen
Balos strand är överlägsen alla stränder och bäst i mitt test. Längst ut på en lång landtunga som sträcker sig ut i havet på nordvästra Kreta ligger denna långgrunda lagun med ljummet vatten och finkornig vit sandstrand, perfekt för snorkling.

Under rätt omständigheter är detta en närmast magisk plats olik det mesta i Europa. På grund av lagunens läge når inte de kraftiga sommarvindarna in till stranden. Tyvärr tar ändå havet med sig en del olja som driver in och stör den annars paradislika vyn.

Balos är tillräckligt svårt att ta sig till för att det ska bli en exklusiv upplevelse. Från byn Kalyviani går en slingrande, stundtals riktigt dålig grusväg med hisnande utsikt.Om vägen är extra dålig kan man behöva fyrhjulsdrift för att ta sig hit. Sista biten måste man gå, en promenad på en kvart. Bästa sättet att ta sig hit är kanske ändå med båt från Kastelli. Båten avgår halv tio på morgonen och går tillbaka vid fyra. Ta med allt du behöver hit för nere vid stranden finns bara ett litet kafé.

Falasserna - Greklands klaraste vatten
I den mindre turisttäta nordvästra delen finner du Falasserna där du kan vara för dig själv och njuta av denna oändliga strand.Falasserna blev vald till Greklands bästa strand 2002 och har även fått pris för att ha det renaste vattnet i hela Grekland.Det kan dock blåsa en hel del här så undvik blåsiga dagar om du gör utflykter hit. Bussar går från Chania och tar cirka en och en halv timme.

Publicerad: 2007-11-29