Lesbos, Grekland: Lesbos – en annorlunda grek

Lesbos – en annorlunda grek

Lesbos har varken stora hotellkomplex, shoppingcenter eller inkastare. Istället har hon miljoner olivträd, vildhästar, åsnor, sällsynta fåglar och ett av den grekiska övärldens bästa kök.

Text: Elisabet García Dahlbäck
Foto: Binge Eliasson

Hotell på Lesbos

Vi äter och dricker, och dricker och äter. Vi äter friterade zucchiniblommor, spenatfyllda piroger, grillade sardiner, bläckfisk, oliver, solmogna tomater, fetaost och tzatziki. Ölen är kall, besk och som gjord för att svalka strupen. En frisk havsbris tar tag i våra servetter som sakta dansar ner på gatstenarna där hamnens hemlösa katter väntar på att bli matade. I Molivos pittoreska hamn varvas tavernor med fiskebodar och frigolitlådor fyllda med dagsfärsk fångst. I en av fiskebodarna sitter Gregorio och väntar på sin tur. Han ska köpa tonfisken som till kvällen ska serveras på hans och hustrun restaurang i grannbyn Petra.


Släck törsten på en av strandpromenadens barer intill Petra. 

Lesbos är inte som andra grekiska öar, men så ligger hon också närmare det asiatiska fastlandet än det europeiska. En närhet som påverkat livet på många sätt. En titt i den historiska backspegeln visar på perioder då ön styrts av perser, atenare, romare bysantiner, venetianare, genuesare och turkar. Turkarna hade ön i besittning från 1462 fram till 1923 då Grekland officiellt tog makten över ön. Det nya landet bröt alla handelsförbindelser med Turkiet vilket gjorde att öns ekonomi kom att koncentreras till jordbruk. Det är därför hon är en av de grönaste grekiska öarna. Dessutom har Lesbos i tusentals år varit ett starkt kulturfäste där dramatiker, poeter, kompositörer verkat och undervisat. Odysseus Elytis, som 1979 fick Nobelpriset i litteratur, må vara den mest framstående kulturpersonligheten i modern tid – men det är poeten Sapfos kärleksdikter som gjort ön mest känd då hon anses vara den lesbiska litteraturens moder.
Ön har inte saknat dramatik, hon har upplevt såväl massakrer som jordbävningar och under de senaste åren stora flyktingströmmar som ser Lesbos som porten till frihet. I dag har livet på ön i stort sett återgått till det normala, främst på grund av den överenskommelse som slöts mellan EU och Turkiet som ligger tvärs över havet. Närheten är påtaglig och när politiken inte sätter hinder besöks ön av många turkiska turister. Massturismen har dock inte hittat till Lesbos, öns ekonomi handlar främst om den stora produktionen av den grekiska nationaldrycken ouzo och olivoljan som anses vara en av Greklands bästa.

Till storleken är Lesbos, som är en av de Egeiska öarna, ungefär så stor som halva Gotland. Efter Kreta och Euboia är hon Greklands tredje största ö. Hennes västra sida är mer vulkanisk och torr är öns östra sida som är prunkande grön med löv- och barrskogar och miljontals olivträd.

Vill man upptäcka Lesbos behövs det både tid och ett bra transportmedel, vägarna är inte de bästa. Till formen påminner ön om en nackkudde där hålet för huvudet utgörs av den stora bukten Kalloni där hundratals fågelarter stannar till när årstiderna gör att de byter geografisk världsdel. Längst in i bukten ligger fiskebyn och den fridfulla badorten Skala Kalloni med tavernor som serverar grillade, färska sardiner som sköljs ned med ouzo. Byn är under mars till maj centrum för förväntansfulla fågelskådare som invaderar omgivningens saltlaguner i hopp om att få se några av de hundratals arter som normalt inte ses i Europa. Men buktens rosa flamingor tar sig ingenstans, de bor i saltlagunerna året runt.


Öns kök lämnar inget övrigt att önska, här lagas maten med omsorg och kärlek till råvarorna. 

Åker man vidare mot öns sydostkust kommer man till Plomari, en bedagad bad- och semesterort med flagnade fasader och en grekiskturkisk charm där gubbar dricker ouzo och spelar bräde på kaféer och tavernor. Det som framför allt satt Plomari på kartan är att hon är födelseplats för ouzon, den grekiska nationaldrycken som dricks ren eller utspädd med vatten och is. Till den här delen av ön kommer många utlandsgreker, men också danskar och norrmän som på senare år investerat i sommarhus. Även turkiska dagsturister som besöker traktens ouzofabriker är en vanlig syn.

Om man i Plomari inte ser speciellt många turister ser man desto fler i Molivos. Redan i slutet av 1960-talet upptäckte konstnärer, poeter, musiker och hippiekolonier den färgstarka byn som omfattas av regler för hur dess arkitektur och utseende ska bevaras. Till skillnad mot de klassiska blåvita grekiska byarna består Molivos till stor del av trähus i en byggnadsstil som man kan se i äldre turkiska städer. Hus målade i nyanser av aubergin, rött och brunt med snickerier i blått, grönt och turkost. Den medeltida stadskärnan, med turkiska fontäner, klätterrosor och blommande pelargoner, verkar ha funnit ro i sig själv även om många av de pittoreska trähusen numer har förvandlats till restauranger, barer, kaféer och butiker.

Det är många som fallit för Molivos charm. Det råder inget tvivel om att hon är ett perfekt resmål med sin rogivande och harmoniska miljö. Dessutom är köket överraskande bra, om inte ett av Greklands bästa. Den grillade bläckfisken som dukas fram på vårt bord är ett bevis precis som den övriga maten vi njutit under tiden skuggorna förflyttat sig över vårt middagsbord.
I takt med att borden runt om oss fylls med lunchgäster tilltar stimmet och sorlet. Solen har flyttat sig åt väster och är på väg ner i havet. Den ljumma Medelhavsvärmen är smeksam och som gjord för en människa att leva i och jag känner att jag, som så många andra, har fallit pladask för den här gröna grekiska ön.


De stora turistströmmarna går Lesbos förbi till förmån för besökare som värdesätter ett genuint grekiskt liv. 

Miniguide

Snabbfakta

Invånare: 90 000.
Språk: Grekiska, engelska talas på turistorterna.
Valuta: Euro.
Tidsskillnad: + 1 timme.
Ta dig dit: 3 timmar och 20 minuter med direktflyg från Arlanda. Reguljärflyg med mellanlandning i Aten. Båtar från Aten eller närliggande öar som Samos och Rhodos eller turkiska Ayvalik.
Ta dig runt: Hyr bil, vespa eller moped och fyll på upplevelsekontot med utfärder runt ön. Det är billigt att ta bussen mellan orterna, men tidtabellerna är inte alltid så tillförlitliga. Taxi finns på turistorterna, med inte så många varför det ibland kan vara långa väntetider. Ett litet turisttåg trafikerar kusten längs med Molivos och Petra.
Bästa tiden: April till september.

Bo

Sea Horse
Charmigt hotell med utsikt över Molivos hamn på gångavstånd från krogar, butiker och marknader. Har man bil kan läget innebära ett problem då det är svårt att hitta parkering under högsäsong. Dubbelrum från cirka 600 kronor per natt.
Molivos
seahorse-hotel.com

Olive Press Hotel
Bo centralt, men ändå avskilt i en charmig miljö på Molivos gamla olivpress som byggdes om till hotell på 1980-talet. Hotellet, som ligger direkt på stranden, har en populär och välbesökt restaurang, egen stenstrand och pool. Dubbelrum från cirka 720 kronor per natt.
Molivos Beach, Molivos
hotellesvos.com

Hotellet Eriphilly
Cirka en kilometer från stranden ligger det här familjära lägenhetshotellet med en välskött trädgård, snygg pool och poolbar, och med en fantastisk utsikt över Molivos dit man går på cirka 15 minuter. Prydligt med bra service. Lägenhet med två rum med pentry och två balkonger cirka 500 kronor per natt.
Molivos
Lediga rum & priser

Mat & Dryck

Triena
Den stora risken med att äta på Andreas och Teresas restaurang är att det lätt blir ett begär. Maten liksom bemötandet och servicen håller hög nivå, de ostfyllda zucchiniblommorna är gudomliga, det är även den grillade fisken liksom förrätter och desserter. Dessutom ett bra läge mitt på stranden med utsikt över kusten och byn.
Molivos
triena.molivos.net

Brasserie Bazaar
Bouillabaisse, burrito eller grekiska wraps – kökets holländska kock garanterar vällagade rätter på färska råvaror. Man serverar också kaffe, lunch, snacks och har ett bra cocktailutbud liksom grekiskt vinsortiment.
Harbourstreet 2, Molivos
facebook.com/BrasserieBazaar

Beba’s Corner
Ägaren Nikos tar väl hand om alla sina gäster i en vänlig och gästfri atmosfär. Här kan man ta ett glas ouzo, en kaffe, några tallrikar meze och se ut över vimlet på torget i Petra.
Petra
facebook.com/ Bebas-Corner

Mistral
Njut av omsorgsfullt tillredda fiskrätter och grillade bläckfiskar så goda att de ger mathallucinationer långt efter att du har kommit hem från krogen med bra läge mitt i Molivos hamn.
Molivos
mistral.molivos.net

Lemon bar
Bästa mojiton i solnedgången med ett perfekt läge vid havet och strandpromenaden i Petra. Goda paraplydrinkar, snacks och desserter i mysig chill-out-miljö lockar många stammisar.
Petra
facebook.com/Lemon-bar-petra-lesvos

Bar Cafeteria Katina
Som ett slags stort vardagsrum med utsikt över gatumyller och folkliv. Som så många andra av byns tavernor har man specialiserat sig på att tillfredsställa de flesta smaker, från barnens glass till de vuxnas paraplydrinkar. Bra mötesplats mitt på torget i Petra.
Petra

Shopping 

Matsouvenirer, en resa till Lesbos blir knappast komplett om du inte köper med dig olivolja och ouzo med dig hem. Över hela ön finns det kvinnokollektiv som syltar, saftar och gör olika slags inläggningar.

Ouzo
Besök ouzofabriken Barbayanni i utkanten av Plomari och lär dig allt om ouzo på det tillhörande lilla museet. Bland annat får man lära sig att klåda från myggbett dämpas om lite ouzo stryks på. Fabriken har en liten butik där du kan provsmaka ouzo som dricks i höga glas med en flaska vatten och isbitar. När alkoholen blandas med vattnet blir den grumlig.
Barbayanni, Plomari
barbayanni-ouzo.com

Olivolja
Vackra förpackningar med öns utmärkta olivolja fyller de flesta souvenirbutiker. Den är mild, lite fruktig och en aning pepprig och anses vara en av Greklands bästa. Olivolja från ön finns också att köpa i Sverige av märket Togora.
togoraolivolja.se

Lyrikern Sapfo
Den kvinnliga poeten och lärarinnan Sapfo, som gjorde ön känd redan på 600-talet, förekommer som motiv på allt från t-shirts till keramik och vykort.

Se & Göra

Skala Sikaminias
Det råder inget tvivel om att den här lilla byn är en av öns mest pittoreska. Hennes vykortsvackra miljö drar till sig allsköns konstnärer och kreatörer, en som lockades hit var den Lesbosfödda författaren Stratis Myrivilis som 1959 skrev romanen The Mermaid Madonna vars handling utspelar sig i byn. Byn har ett vitt litet kapell, några trevliga kaféer och tavernor, ett vilsamt litet torg och små butiker med honung, ostar och andra lokaltillverkade produkter.

Eftalou        
Det tar cirka en timme att vandra från Molivos till Eftalou, en liten bad- och turistort med några riktigt bra tavernor, klapperstenstränder och varma källor vars mineralhaltiga vatten sägs bota de flesta krämpor. Vill du inte betala inträdesavgiften till badhuset, som har sett sina bättre dagar, kan du njuta av det varma källvattnet som också sipprar upp längs med den lilla stenstranden där badhuset ligger.

Petra
Den charmiga lilla badorten på öns norra kust övervakas av kyrkan som ligger högst upp på en vulkansvart klippa mitt i byn. En populär aktivitet är att gå de 114 trappstegen upp till kyrkan och se ut över den flacka omgivningen. Trots sin litenhet är byn och stränderna fulla av liv från morgon till sen kväll, men så finns det också massor av mysiga tavernor, barer och krogar.

Anaxos
En av öns bättre stränder är också en liten fridfull turistort med barer, solstolar och tavernor. Får man lappsjuka går det lätt att ta bussen till Petra, det är cirka tre kilometer. En taxiresa till Molivos kostar cirka 100 svenska kronor. 

Mytilini
Huvudstaden Mytilini, den tredje största i den grekiska övärlden, ligger strax norr om flygplatsen på öns sydostkust. Hamnstaden är stökig och bullrig med italienska och turkiska inslag. Några av stadens kännetecken är den stora genuesiska borgen och kupolen på neoklassicistiska Agios Therapon-kyrkan. I utkanten ligger praktfulla villakvarter och småbåtshamnar. Ett sevärt konstmuseum, en privat konstsamling som omfattar verk av världsnamn som Picasso, Corbusier, Matisse, Chagall och Miró bland andra, ligger några mellan Mytilini och flygplatsen.
museumteriade.gr

Skala Eressou
Den bohemiska byn på öns västkust är lyriken Sapfos födelseby. Sapfo, som på 600-talet undervisade flickor, kom från en aristokratisk familj och det var hennes passionerade kärleksdikter till eleverna som har gett namn åt lesbisk kärlek. Hon räknas som den lesbiska litteraturens moder. 

Vandring
Söker man naturupplevelser finns det mycket att uppleva på ön, från kustvandringar till skogs- och landskapsvandringar. Alltfler vandringsleder prepareras och märks ut, framför allt runt turistorterna Petra, Molivos och Eftalou. Tänk bara på att det finns giftormar, bland andra Ottoman Viper som anses vara Europas giftigaste orm.
lesvoswalks.net

Den förstenade skogen
Strax utanför byn Sigri, på öns västra del, finns en av världens största förstenade skogar. Den skapades för 15 till 20 miljoner år sedan då berget Ordymnos fick ett utbrott och begravde skogen i vulkanisk aska. I dag är området, det geologiska fyndet sägs vara det enda i sitt slag i Europa, en nationalpark. Inne i byn Sigri finns ett museum som förklarar den geologiska och historiska bakgrunden till den förstenade skogen.

 

Publicerad: 2017-07-18