Grekland: Orörd ö i Grekland betalar dig för att flytta dit
Getty Images
Tips

Orörd ö i Grekland betalar dig för att flytta dit

Drömmer du om att flytta permanent till Medelhavet? Den grekiska ön Antikythera nordväst om Kreta letar nu efter nya invånare som man är beredd att erbjuda ett hus och en månadspeng till den som flyttar dit, skriver Lonley Planet. 

Text: Elin Fellman 

Lediga rum & priser på de grekiska öarna

Ön är i princip orörd om man jämför med turistön Kreta, som ligger två timmar från Antikythera. 40 människor bor här och den ortodoxa kyrkan försöker få fler att bosätta sig på ön genom att erbjuda ett hus med mark att odla på eller starta företag på. Utöver det ska personen få 500 euro i månaden, motsvarande 5000 kronor, under de första åren på ön. Totalt kan du alltså få 187 000 kronor för att flytta dit. 

Ön är 20 kilometer stor och har endast en enda by, vid namn Potamos, och resten är i princip orörd natur och turkost vatten. En dröm för den som söker lugn och ro helt enkelt. Lonley planet skriver också att det går att sysselsätta sig med fågelskådning och dykning. Blir du uttråkad går det alltid att ta båten till Kreta eller Lanconia på fastlandet som tar fyra timmar med båt. 

Grekiska medborgare har förtur, men alla är välkomna att ansöka. 

Läs också: 

Reseguide till Kreta

Grekland rika övärld: Vilken ska man välja?

Publicerad: 2019-07-03