Grekland

Rhodos för finsmakare

Charterklassikern Rhodos har seglat upp som en gourmetdestination. Ön som tidigare suktade med svenska köttbullar och bryggkaffe har nu släppt stressen att vara turisterna till lags. I stället har ett antal riktigt vassa restauranger växt fram. Alexandra Pascalidou guidar till sina favoriter.

Foto: Johan Lindskog

Alexis - Gudomliga havsfynd
Att besöka Rodos och inte äta fisk på Alexis är som att åka till Paris och bara äta hamburgare. Ett halvt sekel har denna taverna lyckats hålla sig på toppen och räknas som öns men också en av Greklands bästa fiskrestauranger. Redan 1957 ställde Alexis upp fyra bord och tolv stolar mitt i Rhodos gamla stad och började servera sina purfärska havsfynd. Utan vare sig kylskåp, bordsdukar, ugnar eller porslinstallrikar lyckades den fattige fiskaren attrahera celebriteter som Winston Churchill, Gregory Peck, Maria Callas, Anthony Quinn och förstås paret Aristoteles och Jackie Onassis.

Rhodes_1490.jpg
 

Än i dag drar Alexis ett celebert klientel men det är sönerna Jannis och Kostas, båda hängivna gourmetkockar, som tagit över och vårdar sin pappas livsverk. För att behålla kontakten med havet åker Jannis själv ut om söndagsmorgnarna och lyfter de mest sagolika råvaror ur havet som sedan landar på ditt bord. Missa inte favoriter som fetafylld kalamari, pasta med färska sjöstjärnor, räkrisotto med ouzo, finocchio och saffran, spaghetti i bläck. Vinlistan är också välvald och låt gärna Jannis rekommendera ett passande vin. Boka bord i god tid, inta middagen vid 22.00 och njut inpå småtimmarna.
Adress: Socratous Street 18
Tel. +30-224-102 93 47
Öppet: april–oktober

O Hristos - Enkla läckerheter
Om jag vill äta gott efter en heldag på stranden i badtofflor styr jag direkt kosan mot Hristos taverna. Perfekt för både lunch eller middag. Glöm kandelabrar och linnedukar, här är det enkla träbord med pappersdukar som gäller. Helt opretentiöst, väldigt enkelt och mycket gott. Miljön är inte anledningen till att jag längtar till den här gamla tavernan i ett försummat industrikvarter i Rhodos stad, det är maten. Autentiskt, äkta grekiskt, bondkök som inte kompromissar med råvarornas kvalitet. Menyn varierar beroende på årstid och utbud men det är rustika saker på menyn som sönderfallande mör aromatisk kalv i tomatsås, okra med kyckling eller läcker pastitsio. Skölj ner med en iskall grekisk öl eller husets viner. Köket är öppet och det vattnas i munnen när man ser hur de skär upp solmogna tomater och hackar ner löken i bondsalladen. Bakom en glasdisk står dagens rätter och bubblar i grytor och ryker i pannorna. Bara att gå och peka. Prova allt som ser gott ut, det har du råd med för här kostar maten en spottstyver av priserna på andra ställen.
Adress: Klaoudiou Peper 165
Tel. +30-224-103 16 80

 

Mavrikos - Grekisk gourmet
I vackra staden Lindos på öns sydostsida ligger landmärket Maurikos. Hit vallfärdar inte bara grekiska kändisar utan också kockar och andra gourmeter som vill prova hur det grekiska köket smakar på absolut toppnivå. Mavrikos är den första restaurangen på Rodos som förärades en guldmössa – Greklands egen Michelinstjärna – och kocken och ägaren Dimitris utsågs av tidningen Status till Greklands bästa kock 2008. Varenda gång jag har haft förmånen att äta hos Mavrikos har jag provat något nytt och innovativt. Senast det kolsvarta bläckriset, smernafisken, plommonköttet med apelsinsås eller den grillade manouriosten med pinjenötter, basilika och honung eller den grekiska sashimin. Till dessert finns hemmagjord fruktglass och ljuvlig limoncello. Sanna smaksensationer bjuds och våga prova de mest kreativa rätterna. Här serveras enbart grekiska viner och det är krogens medvetna val för att inviga gästerna i den underskattade grekiska vinproduktionen. Inredningen är opretentiös men vacker, under ett tak av rankor och segel trängs vita träbord och hög stämning.
Adress: Lindos torg
Tel. +30-224-403 12 32

Rhodes_1335.jpg

Marco Polo - Exklusivt och innovativt
Det är inte förrän tallrikarna kommer in som man förstår att man kommit rätt. Miljön avslöjar intet om de avancerade läckerheter som anländer med porslinet. Restaurangen är inhyst i Hilton och man tar hissen upp till en matsal som lätt sorteras in under kategorin könlöst internationell. Det är inte den charmigaste interiören på ön men panoramautsikten över havet är desto bättre. Bäst är i alla fall maten. Här är det gastronomi på hög nivå. Marco Polo anses vara en av de bättre restaurangerna i hela Grekland. Menyn är varierad, spännande och hämtar sin inspiration från öst och väst till någon sorts internationell fusion. Presentationen på tallrikarna är närmast grafiskt konstnärlig och speglar hela fine dining-konceptet. Det är mycket tänkande och stor kreativitet bakom maten, inte på molekylärnivå, men snäppet därunder vilket gör detta till Rhodos mest avancerade matupplevelse. Den gräver förstås också ett hyfsat hål i kassan.
Adress: Ialyssos Avenue
Tel. +30-224-107 50 00

La Rotisserie - Franskt för finsmakare
Kocken Konstantinos har gjort matkonst till sitt liv. Han står i köket på flotta hotellet Rhodos Palace med sitt säregna utseende och smittande leende, nerböjd över kreativt kokande grytor. Denne prisbelönte grekisk-australiensiske kock har arbetat i Japan, Australien och Hongkong tills han rekryterades till Rhodos och öns kanske flottaste hotell. Här har EU-toppmöten ägt rum och premiärministrar hållit i silverbesticken. Konstantinos servera klassiskt franskt när det är som bäst, hög nivå men utan krångligheter. Rhodos Palace tar mat och dryck på allvar och arrangerar vinprovningar och kocktävlingar med kökskändisar från hela världen. Inled måltiden med en drink på terrassen för lite kändisspotting.
Adress: Rhodos Palace, Trianton Avenue, Ixia
Tel. +30-224-102 52 22

Ta Kioupia - Stojigt på grekiskt vis
Mitt i gamla Rhodos stad, bakom en anonym dörr öppnar sig en prunkande innergård. Här är det alltid fullsatt av stora sällskap som hänger sig åt utflykter i det grekiska köket. Aubergineröror, fava och en uppsjö mezerätter i moderniserade varianter. Ta Kioupia är så populär att restaurangen även har öppnat en filial i Aten, som blev en snabb succé. Här finns fasta menyer med förrätter, huvudrätter och efterrätter i brutalt generösa portioner så kom med tom magsäck och fylld plånbok. Stökigt och roligt och stora sällskap får bättre service och egen matshow. Bordsbeställning är ett måste om ni inte vill stå utanför och dregla.
Adress: Argonaut Street, Tris-Ixia, Ialyssos
Tel. +30-224-109 18 24


Rhodes_0983.jpg

 

 

 

Gelaterie.gr - Cool glassbar
Glassbaren framför andra i Rhodos stad. Ett litet hål i väggen som blivit en samlingspunkt för kända och okända som tar en kaffe eller glass under heta dagar och sena nätter. Gelaterie drar folk med sitt moderna hälso- och miljömedvetna fokus. Glassen är gjord på ön med lokala råvaror och för de midjemedvetna finns det fettsnåla yoghurtalternativ, vitaminstinna spirulinadrinkar och smothies som ”Heart smart”, ”Power pack” och ”Anti-ageing elixir”.
Adress: torget i Gamla Rhodos stad
Tel. +30-224-100 00 00

 

 

Publicerad: 2008-06-11