Florens, Italien: 9 tips i förföriska Florens
Miniguide

9 tips i förföriska Florens

Med Il Duomo i centrum sprider sig Florens gator och gränder som ett spindelnät. Att den gamla stadskärnan nästan är helt bilfri gör det lätt att föreställa sig tiden då bara droskor rullade fram över kullerstenen och ger känslan av att befinna sig mitt i en livs levande teaterkuliss. Här får du en italiensk kultur, arkitektur och historia i absolut världsklass men avstånden är mindre och tempot lägre än i Rom eller i Milano. 

Text: Jennifer Hellström 

Restauranger 

LA MÉNAGÈRE 

I lokalen låg tidigare Florens första affär för husgeråd, grundad 1896 men slog till många florentinares besvikelse igen för ett decennium sedan. Sedan ett par år tillbaka har lokalen åter fått liv under samma namn men nu i form av en konceptrestaurang med blomsterhandel, heminredningsbutik, musikscen, bistro och förstås en bar. Baren serverar kaffe från tidig morgon men om kvällarna förvandlas den till ett drinklaboratorium där det experimenteras till en ny nivå. En upplevelse för smaklökarna utlovas även för den som testar barens gourmettapas.  

Via de’Cinori, 8 

lamenagere.it 

TRATTORIA LA CASALINGA 

Porslinet är simpelt, ovanför bröstpanelen i trä pryds väggarna av en brokig samling tavlor och stämningen är långt ifrån högtravande. Diskussioner förs gärna över bordsgränserna och personalen gör inget för att dölja sitt skämtsamma käbbel inför gästerna. 1963 lämnade Nello Bartarelli och Oliviero Carrai arbetet som lantbrukare för att starta trattorian som i dag sköts av de tre barnen. La Casalinga betyder ”hemmafrun” och rätterna på menyn skulle lika gärna kunna ställas på bordet i ett toskanskt hem, och det vore synd att inte frossa i en komplett italiensk måltid bestående av antipasto, primo, secondo och en dolce som avslutning. La Casalinga är populär för såväl lunch som middag så boka i god tid.  

Via dei Michelozzi 9 

trattorialacasalinga.it 

Bar 

LA TERRAZZA CONTINENTALE 

”Se och bli sedd på terrassen” – så lyder Hotel Continentales egen slogan och som den antyder är hotellets terrass en av de mer fashionabla barerna i Florens. Hotellet hör till Lungarno Collection, fyra hotell intill floden Arno som ägs av familjen Ferragamo. Från terrassen har man en magnifik utsikt över Arno och Ponte Vecchio och visst betalar man lite extra för miljön, en cocktail kostar 200 kronor. Terrassen har skapat egna, experimentella varianter på klassiska drinkar, som till exempel Bloody Marianna innehållandes tomatjuice, rödvin och svensk vodka smaksatt med jalapenos.   

Vicolo dell’Oro 6 

lungarnocollection.com/la-terrazza-lounge-bar 

Hotell 

AD ASTRA 

Ad Astra är en oas belägen i Europas största privata trädgård och här får man känslan av att ha stigit in i en fiorentinsk aristokrats våning där originaldetaljer samsas med italiensk design från 1950-, 60- och 70-tal. Ad Astra öppnade 2015 och består av sju unika rum samt en stuga med två rum, och det är endast genom att boka denna som man får tillgång till trädgården annat än via utsikten från terrassen.  

Via del Campuccio 53 

adastraflorence.com  

J.K. PLACE 

Pastellfärger, himmelssängar, mjuka fåtöljer och frukost på piazzan framför kyrkan Santa Maria Novella. Bakom inredningen står den florentinska arkitekten Michele Bönan, som även inrett ett av Ferragamos hotell i staden. J.K. Place har 20 rum och här går du aldrig hungrig eller törstig –  här kan du dygnet runt förse dig från faten med färsk frukt och den lilla kaffe- och tebuffen som alltid står uppdukad med godsaker. 

Piazza Santa Maria Novella 7 

jkplace.com 

Se & Göra 

LAGA ITALIENSKT 

Varför nöja sig med att äta den Italienska maten när man kan lära sig att laga den? I Florens finns gott om matlagningsskolor. Prova på att laga handgjord, fylld pasta och lär dig vilka såser som passar till vilken pastasort. I saluhallen Mercato Centrale ligger Cucina Lorenzo de Medici som dagligen har tvåtimmarsklasser för 65-85 euro per person. 

Piazza del Mercato Centrale 

cucinaldm.com 

OFFICINA PROFUMO DI SANTA MARIA NOVELLA 

Redan 1381 sålde dominikanermunkarna i kyrkan Santa Maria Novella desinficerande rosenvatten som användes vid epidemier. Apoteket intill kyrkan grundades 1612 och är ett av Europas äldsta företag efter att ha varit aktivt i fyra århundraden. Butiken är numera parfymeri och hälsokostbutik som bland annat säljer dofter, smink, kosttillskott, teer och likörer baserade på örter och medicinalväxter. Varorna tillverkas i Florens med munkarnas hantverkstradition i färskt minne fast nu med hjälp av moderna maskiner. Lokalen fungerar också som museum och man får se sig om i de gamla laborationssalarna där verktyg och objekt från apotekets historia ställs ut.  

Via della Scala 16 

Shopping 

FIERA ANTIQUARIA 

När du betat av Florens alla marknader, men ändå inte fått nog av att strosa bland stånden, kan det vara läge att bege sig till Arezzo och dess antikvitetsmarknad. Marknaden, som äger rum den första helgen varje månad, sägs vara Italiens största av sitt slag och sprider sig från Piazza Grande in i de gamla gränderna. Förutom antikviteter i form av exempelvis smycken, möbler och leksaker hittar du även hantverk, konst och vintagevaror.  

fieraantiquaria.org 

SIGNUM 

Älskar du att botanisera i timmar på bokhandelns pappersavdelning? Då kan Signum vara ett av dina paradis på jorden. Att stiga in i deras butiker är som att lämna det nutida Florens och färdas 100 år tillbaka i tiden. Här säljs pennor, kalendrar, planscher, vykort, jordglober, pussel, marionett- och porslinsdockor, vackra mönstrade papper och mycket mer. På Signum är det mesta handgjort – genom att för hand återskapa gamla kartor, tillverka de små dockorna och klä in bokpärmarna med historiska florentinska mönster vill man förvalta det traditionella hantverket. Via de’Benci, 29 och Lungarno Archibusieri, 14 

signumfirenze.it 

Publicerad: 2019-06-03