Florens, Italien: Miniguide: Florens
Tips

Miniguide: Florens

Åsa Johansson är bosatt i Florens och arbetar som frilansjournalist med fokus på mat, vin och resor. Hon förmedlar även sin kärlek till de italienska vinerna, råvarorna och människorna i den nystartade podcasten Italienpodden.se. Här är hennes bästa tips i den italienska staden just nu. 

Se & Göra

En av Florens vackraste trädgårdar

Villa Bardini

Oltrarno, det vill säga på andra sidan Arnofloden, på kullen strax intill den överbefolkade utsiktsplatsen Piazzale Michelangelo ligger Villa Bardini. Här kan du ta en lugn promenad bland rosor, blåregn och hortensior, bortom trängsel och hånglande ungdomar. Här ligger också den snyggt inredda restaurangen La Leggenda dei Frati som har en stjärna i Guide Michelin och lockar med både god mat och en av de vackraste vyerna över Florens.

Costa San Giorgio 2
villabardini.it
laleggendadeifrati.it

Hotell

Elegant på Piazza della Signoria

In Piazza

Ett rum med utsikt över en av Florens vackraste och mest centrala torg, Piazza della Signoria, får man på det lilla boutiquehotellet In Piazza. Det ligger i ett medeltida palats med lång historia. Sängarna är mjuka och inredningen elegant tosansk. Kanske sover man extra gott eftersom en kopia av Michelangelos Davidstaty står nattvakt nere på torget.

Via dei Magazzini 2/4
boutiquehotelinpiazza.com

Mat & Dryck

Hål i väggen med åsnemackor

Da Semel

Vill man bara äta något enkelt och snabbt i Florens så finns det mycket gott att välja mellan runt den lilla matmarknaden Sant Ambrogio. Till exempel en beroendeframkallande panino hos Da Semel. Det är en minimal bottega, inte större än ett hål i väggen, och man äter stående. Här finns också rosenbröd med oväntade fyllningar som till exempel tortellini eller åsna(!). Ett glas rött till är ett måste.

Da Semel, Piazza Lorenzo Ghiberti 44R (nära Piazza Sant Ambrogio)

Rullande kiosk med udda snabbmat

Il Trippaio

Om man är modig stannar man till vid den kultförklarade rullande kiosken Il Trippaio Sergio e Pier Paolo som är parkerad mitt i gatan på italienskt vis. Här säljs typisk florentinsk snabbmat som lampredotto och trippa, vilket är komage kokt i tomatsås med selleri, lök och chilipeppar – så inget för känsliga magar eller vegetarianer.

Sergio e Pier Paolo
Via De’Macci i hörnet mot Piazza Sant Ambrogio

Ny bar med italienska naturviner

Vineria Sonora

Är du intresserad av mindre kända vinproducenter som de flesta aldrig har hört talas om är det hit du ska gå. De unga ägarna bakom den här nya naturvinsbaren har öppnat den av ren passion och alla som jobbar här är både kunniga och hjälpsamma. Baren ligger på den biltäta gatan Via degli Alfani strax bakom Il Duomo, Florens domkyrka, men väl inne i baren hörs inte bilarnas och scootrarnas brummande – bara skön vintagemusik från nötta vinylplattor.

Via degli Alfani 39R
facebook.com/vineriasonora

Bokhandel och vinbar i ett

Todo Modo

Den här lilla och enkelt inredda vinbaren och bokhandeln ligger centralt, inte långt från tågstationen Santa Maria Novella. Här kan man prova intressanta viner från den långa vinlistan, jobba vid något av de små träborden eller äta dagens rätt lagad av årstidens råvaror. Då och då anordnas även teaterföreställningar och föreläsningar. Bäst är att gå hit och beställa en aperitif innan du går vidare och äter middag.

Via dei Fossi 15
todomodo.org

Il Cibro

Fabio Picchi ser ut som en jultomte med sitt långa, vita skägg. Han delar inte ut presenter, däremot förgyller han florentinarnas vardag genom att laga riktigt god toskansk mat. Han är en av Florens mest välkända kockar och har startat flera matställen i stadsdelen Sant Ambrogio genom åren. Här driver han teatern Teatro del Sale, där man äter buffé innan föreställningen, och nya Il Ciblo där Japan och Tosana möts i en kreativ meny. Men favoriten är Caffé Cibr. Här serveras nybakta croissanter och fantastisk cappuccin till frukost, prisvärda luncher och klassisk tosansk mat kvällstid. Inredningen är elegant men avslappnad. Borden är små och stolarna sammetsklädda före detta teaterstolar. Servicen är kanske den bästa i hela Florens, så räkna med att bli väl omhändertagen.

Via Andrea del Verrocchio,
cibreo.com

Shopping

En doft av historia

Officina Profumo Farmaceutica di Santa Maria Novella

På 1200-talet tänkte man inte på att hålla företagsnamnen korta och koncisa. För de dominikanska munkarna som kom till Florens och började göra mediciner på örter och plantor var dock Officina Farmaceutica di Santa Maria Novella aldrig någon affärsidé. De ville bara hjälpa sina bröder i munkklostret att må bättre. Apotekets och Florens historia går hand i hand. Här gjordes till exempel en parfym – Profumo di Regina – till när hon gifte sig 1533 och den går att köpa än i dag.

Hit ska man gå för att titta på de vackert dekorerade salarna, de antika handmålade terrakottakärlen och museet med maskiner som har använts i århundraden. Men var beredd på att det kan vara svårt att hålla i plånboken när du känner doften av stadens historia.

Via della Scala 16
smnnovella.com

Publicerad: 2019-10-15