Rom, Italien: Fyra handplockade pärlor i Rom
Handplockade tips

Fyra handplockade pärlor i Rom

Välkommen till RES reseguide till Rom. 

RES är Sveriges första moderna resemagasin. Vi föddes 1981 och vår grund nu som då är att vi älskar att resa och ha koll. Det som började som ett elegant magasin är nu en sajt fylld med tusentals tips till hela världen och ett tv-program. Det händer att RES skribenter och reseexperter går på de breda allfartsvägarna, men helst vill vi hitta vår egen stig och den där lilla krogen på en bakgata fylld med stamgäster. Följaktligen bygger våra tips på våra egna erfarenheter och preferenser. Vår reseguide bygger inte på en datagenererad algoritm och miljontals anonyma betyg utan på vad vi älskar och vill göra själva. Här är våra handplockade tips till Rom. Vill du uppleva det alla andra gör kan du sluta läsa nu. Annars välkommen till vår vår värld. 

Rom bjuder på mer än Colosseum och Vatikanen. Den senaste tiden har många nya barer och restauranger öppnat och romarna är fulla av energi och visar att den antika staden inte bara består av gamla klassiker. Här finns också mycket att se för den som är intresserad av mode och arkitektur, långt ifrån de mest uppenbara attraktionerna. Ett exempel är modehuset Fendis nya högkvarter i det kvadratformade Colosseum. Eller den för detta el- och gascentralen Montemartini som har en av stadens största samlingar av romerska statyer. Eller ät på Il Mazzo, en av Italiens mest innovativa restauranger. Så säg ja till de där weekendbiljetterna och följ med till ett annat Rom.

1. Babuino 181 Luxury Suites

Lyxigt men med fötterna på jorden. Så skulle man kanske bäst kunna beskriva centrala Babuino 181. Det finns bara 24 rum och sviter så räkna med att bli väl omhändertagen när du kommer hit. Men det är inget jobbigt påträngande uppassande utan mer rättframt och hjärtligt. Rummen har kingsize-sängar och stora fönster. Inredningen är en mix mellan gammalt och nytt. Här blandas antik marmor med modern konst och fotografi, allt i en beige-brun färgskala som har en lugnande effekt. På taket en terrass där man serverar frukost. Dubbelrum från cirka 2 100 kronor per natt.

Boka in mig direkt 

Jag vill se andra hotell i Rom 

2. Antica Pesa 

Antica Pesa är en stammiskrog med många locals. Här är stämingen hög och välkomnandet varmt. Under sommarmånaderna sitter man med fördel på den lilla innergården. Råvarorna och rätterna varierar efter säsong. En klassiksk favorit är "pasta cacio e pepe", en traditionell romersk pastarätt med pecorinoost och svartpeppar.

Hitta hit

3. Barred

Barred är ett härligt litet hipsterhak som drivs av bröderna Tiziano och Mirko Pacuecci som har en lång erfarenhet i den italienska krogbranshcen. Konceptet är enkelt: naturviner kombinerat med modern italiensk mat gjord på få ingredienser i säsong. Rätterna är små, så kallade mellanrätter, så beställ ett par stycken. Mycket pasta blandas med nyskapande grönsaksrätter. Veganvänligt. 

Hitta hit 

4. Via Cola di Rienzo

Italienskt mode är inte känt för att vara billig och i Rom går det främst att fynda lyxvaror. Tänk dig att köpa en väska av ditt favoritmärke för 2000 kronor istället för det dubbla hemma i Sverige. På shoppinggatan Via Cola di Reinzo i närheten av Vatikanstaten hittar du flera sånna butiker, bland annat Capri-grundade Liu Jo, Falconieri och Twinset by Simona Barberi. 

Hitta hit 

Se ytterligare 81 handplockade tips här. 

Publicerad: 2021-07-09