Italien

I Venedigs gränder med Donna Leon

Hotell i Venedig

Donna Leons deckare om den melankoliske kommissarien Guido Brunetti har blivit världsberömda och översatts till tjugotre språk. Själv är hon en riktig venetianare som vet var de bästa kvarterskrogarna, kaféerna och blomsteraffärerna ligger. Här är hennes Venedig.

Ingen modern författare har gjort så mycket för Venedig som Donna Leon. Men trots det får Venedigborna själva aldrig läsa hennes böcker om poliskommissarie Brunetti – i alla fall inte på italienska. Böckerna är inte översatta, och kommer heller aldrig att bli det.
– Då skulle jag aldrig få vara i fred, säger Donna Leon glatt. Jagskulle ständigt bli påhoppad av människor som sa ”hur understår du digatt förolämpa min stad?”. Och det gör jag ju – jag förolämpar staden.
Donna Leon är en snart sextiosjuårig amerikanska, som bott i Venedig imer än tjugo år och som vunnit världsrykte genom sina böcker om GuidoBrunetti. Men trots kritiken i böckerna, skulle hon aldrig komma påtanken att bosätta sig någon annanstans.
– Venedig är en underbart vacker och mänsklig stad, säger hon.

Vi sitter på ett kafé på Piazza Campo SS Giovanni e Paolo, i närhetenav hennes hem. Hon bor i de myllrande kvarteren på motsatta sidan frånturistghettot Piazza San Marco, och att leta sig fram hit har inneburitett intensivt studerande av kartan. Över en bro, till vänster längskanalen, sedan gränden till höger och så till höger igen … det äralltid lika spännande att se om man kan hitta fram till en mötesplats iVenedig.
Donna – hon vill absolut inte bli tilltalad med efternamn – fortsätter att utveckla sina åsikter om staden.
– Bara det att man här måste gå till fots om man ska någonstans. Detinnebär möten. Sådant händer aldrig om man bor i en stad med bilkultur.Här säger man hej till varandra och till sist blir man kanske vänner.

Donna Leon är lärarinna från början. Hur hamnade hon som deckarförfattare i Venedig?
– Jag var lärare i engelska i en rad länder, i England, Schweiz, Iran,Kina, Saudiarabien. Det sistnämnda var det värsta jag varit med om.Några vänner fick mig att flytta till Venedig och jag började undervisapå det amerikanska universitetet här för tjugofem år sedan. Jag gillademina studenter, men under åren gled studenterna, varav de flesta varmilitärer, mer och mer åt höger medan jag drog åt vänster. Så 1996bestämde vi oss för att gå skilda vägar. Då hade jag redan börjat tjänaså mycket pengar på mina böcker att det inte gjorde någonting rentekonomiskt.
Med Guido Brunetti har Donna Leon skapat en av den modernakriminallitteraturens mest minnesvärda personligheter. Han är gift meden kvinna som kommer från finaste delen av den venetianska överklassenoch hennes föräldrar tycker självfallet att hon har gift ner sig. ParetBrunetti har två barn, vars uppväxt vi får följa genom böckerna.Kommissarien själv är en man med stark känsla för rättvisa och som tillsina överordnades fasa inte drar sig för att undersöka och åtala högaämbetsmän. Men Brunetti är också en pragmatiker, som vet att i dettakorruptionens samhälle beskyddar makthavarna varandra. Därför är detomöjligt att komma åt skurkarna i toppen.
– I Italien klarar sig de rika och mäktiga alltid. De hamnar aldrig ifängelse. Och det här vet alla om, och konstaterar cyniskt att det ärså det är, det finns ingenting att göra åt det. Silvio Berlusconi, detfinns ingen skillnad mellan honom och vänstern. De är lika godakålsupare.
Det äts ofta och mycket hos familjen Brunetti, och kommissarien lämnargärna kontoret för att äta de magnifika trerättersluncher som hustruntillagar. Donna säger:
– Italienare visar hur mycket de älskar dig genom att ge dig mat. Minabästa vänner heter Roberta och Franco, och om jag är hemma och inte ärhembjuden till någon annan, så måste jag i efter hand förklara varförjag inte kom hem och åt hos dem. Ibland, när jag kommer från mittsommarhus, som ligger några timmars tågresa bort, får jag smyga hem ochlåta fönsterluckorna vara stängda så att ingen ska se att jag är hemma.

Vi beger oss hem till Donna. Hon bor i en hyrd lägenhet (hon har ägtett hus i Venedig förut, men historien om hennes misslyckade ochdyrbara husaffärer är alldeles för lång och krånglig att gå in på här),som ligger högst uppe i ett hus, består av två etage och har korslagdabjälkar i taket.
– Läste du min bok om den gamla kvinnan som terroriserar omgivningenmed att ha på tv:n högt på nätterna? undrar Donna, och när jag sägerja, pekar hon ut genom fönstret.
– Hon bodde där. Nu har hon avlidit. Hurra.
Den venetianska geografin i Donna Leons böcker är alltid korrekt, men hur det ser ut inne i polishuset har hon hittat på.
– Jag har aldrig varit där. Fast jag har hört att det numera kommerturister dit och ber att få titta in efter det att de har läst minaböcker.
Hon har flera gånger blivit ombedd att skriva en guidebok och en kokbokmed venetiansk mat. Hittills har hon stenhårt vägrat – men så gav honmed sig och har nu skrivit förordet till såväl en kokbok som en bok med”walking tours” baserade på hennes böcker.
– Till kokboken har jag också skrivit essäer, till exempel om hur minmamma alltid skulle göra kalkon till jul och hur hon stekte sönder denså att den blev oätlig.
Som den kunniga Venedigbo hon är, har hon beska åsikter om derestauranger och hotell som de officiella guideböckerna presenterar.
– De är fulla av svepande generaliseringar. Och vad det handlar om ärvilka som betalar bäst. De tio ”topprestaurangerna” i stan är de tiosom betalar bäst. Och hotellägarna måste betala minst 10 000 euro förkomma med i guideböckerna.
Det arrangeras redan nu litterära promenader efter hennes böcker (se detaljer härintill). Hon säger:
– Det har blivit ett oerhört positivt gensvar. Man läser ur böckernaoch de som följer med får se en helt annan sida av staden än denvanliga.
Donna går fram till sin cd-spelare, tar fram en skiva och stoppar in den. Ljuv klassisk musik fyller lägenheten.

– Det är detta som är min verkliga passion. Barockmusik. Jag arbetarmed en barockorkester och varje år spelar vi in en ny skiva. Det är detsom tar upp det mesta av min tid. Jag tjänar inte någonting på det,utan det är bara så att jag skulle kunna göra vad som helst för musik.
Det är inte minst genom musiken som hon mött det översta skikt avVenedigs överklass som ibland förekommer i hennes böcker (dit hör blandannat Brunettis svärföräldrar).
– Jag har blivit inbjuden till tillställningar där de har varit. De ärså … jag tycker inte om människor som vill framstå som förmer än andra.Min egen värld består av människor som arbetar. Men det är underbartatt höra talas om dem, att höra hur de skvallrar om vem som är densenaste av dem som genomgått plastikkirurgi. Och det är fascinerandeatt människor kan bli imponerade av att någons farfarfarsfarsfarsfarvar doge i Venedig på trettonhundratalet. Det handlar om människor sominte ens skulle ha tittat på mig innan jag blev berömd. Numera är jagintressant, eftersom jag är berömd. Men jag är inte intresserad av attträffa dem.
Det där med plastikkirurgi är ett av de teman som finns med i nästa bok, About face, som kommer ut på engelska i april.
– Den är väldigt mörk. Mina tre senaste böcker är de mörkaste jagskrivit. Jag vet egentligen inte varför, eftersom jag älskar att fåmänniskor att skratta. Vi lever i en riktigt otäck och farlig tid. Detenda jag tycker om att komma ihåg är det som är roligt.

 

FAKTA – i Brunettis spår – DONNA LEONS VENEDIG

Om du vill göra världens mest romantiska stad i Guido Brunettis fotspår är det bara att greppa en detaljerad karta och sätta igång. Här är tips om hur du kan bo som Brunetti, gå i Donna Leons fotspå samt tio ytterligare tips på hotell, restauranger och barer som alla har en central plats i Donna Leons litteratur.

Donna Leon walking tours
Dr Toni Sepeda, litteraturprofessor,erbjuder individuella promenader eller gruppromenader i Brunettisfotspår, från torsdagar till söndagar (inte under juni–augusti).Promenaderna görs upp genom individuell bokning, antingen via e-post(tosepeda@libero.it) eller genom ett brev (Toni Sepeda, Cannaregio 916,1-30131 Venezia, Italien). Sepeda är den enda som Donna Leon själv har sanktionerat som guide till Guido Brunettis Venedig.

Bo som Brunetti
Den som vill bo som Brunetti under en begränsad period kan också hyraen lägenhet i Cannaregiodistriktet. Mera information om detta fås påe-post: gab.zim@virgilio.it.

Gritti Palace Hotel
Klassiskt lyxhotell från 1500-talet med oerhört pampiga rum i traditionell venetiansk maximalistisk stil. Samtliga 91 rum har individuell inredning och hotellet är beläget alldeles intill Grand Canal med fantastisk vy från terassen.
Campo Santa Maria del Giglio, San Marco
+ 39-041-79 46 11
Lediga rum & priser
 

Dubbelrum från 3 500 kronor

Hotel La Fenice Et Des Artistes
Litet hotell som är känt för sin kreativa och intellektuella publik. 69 rum finns, alla med olika inredning likaså en mysig trädgård som är perfekt att frukost i. Gångavstånd till de centrala delarna av Venedig.
Campiello della Fenice 1936, San Marco
+39-041-523 23 33
Lediga rum & priser
 

Dubbelrum från 1 600 kronor

Hotel Cipriani
Överdådig resort med trädgård, pool, golf, tennisbanor och traditonell lyx enligt konstens alla regler. Byggdes 1958 och ligger på ön Giudecca, tio minuter från Markusplatsen med båt.
Men smakar det så kostar det – fruktansvärt mycket.
Giudecca 10
+39-041-520 77 44
Lediga rum & priser
 

Dubbelrum från 9 000 kronor


Do Mori
Brunettis favoritbar är också Venedigs äldsta (öppnade 1462). Här dricker man vin och äter snacks antingen före eller efter en middag. Men var beredd på att stå upp för det finns inga bord.
Calle Do Mori, San Polo 429
+39-041-522 54 01


Osteria alle Testiere
Liten restaurang med endast 24 platser. Kan vara svårt att få bord, men om du lyckas blir det en kväll med skaldjur, pasta och något av de 90 viner som alla kan beställas på halvflaska.
Calle del Mondo Novo, 5801 Castello
+39-041-522 72 20
osterialletestiere.it


Osteria da Fiore
Riktig finkrog med Michelinstjärna och hög prislapp. En av Venedigs bästa restauranger enligt Brunetti.
Calle del Scaleter, San Polo 2202
+39-041-721 308
dafiore.net


Due Colonne
Turister och Venedigbor möts på uteserveringen till denna populära pizzeria som ofta även frekventeras av Brunetti som bor i området.
Campo Sant\''Agostin 2343, San Polo
+39-041-524 06 85


Rosa Salva
Stanna till hos familjen Rosa Salva för glass kakor eller fantastiskt kaffe. Ermenegildo driver tillsammans med sina söner Antonio och Enrico detta framgångsrika cateringföretag som är omåttligt populärt i Venedig.
Ponte Ferai 951, San Marco
+39-041-521 05 44
rosasalva.it


Gelateria Paolin
Precis som namnet antyder är den här baren bäst lämpad för glass. Eller möjligtvis frukost ute i solskenet. Brunetti stannar till här för kaffe.
Campo Santo Stefano, San Marco 2962
+39-041-522 55 76


Osteria Il Milion
Mysig krog vid ett litet torg intill Rialtobron. Il Milion är döpt efter en bok av Marco Polo och lokalen är över 300 år gammal. Bra mat till oerhört modesta priser.
Corte 1 Al Milion, 5841 San Giovani Gristosomo
+39-041-522 93 02
ilmilion.com

 

Publicerad: 2009-06-05