Venedig, Italien: Venedig sätter stopp för snabbmat
Nu har man fått nog av pizza slice i Venedig. Foto: Istock.
Nyhet

Venedig sätter stopp för snabbmat

Hotell i Venedig

Inga nya snabbmatsstånd får öppna i Venedig och en ny lag begränsar försäljningen av pizza slice. Syftet – bevara stadens kultur och miljö.

Det kryllar av snabbmatsställen i Venedig och antalet bara växer i stadens mest välbesökta områden. Alla dessa serveringar anses leda till obehag för staden och dess medborgare och därför vill man nu hindra fler från att öppnas.  

– Vi vill dra i bromsarna för sådant som inte är förenligt med bevarandet och utvecklingen av Venedigs kulturella arv, säger stadens turismchef Paola Mar till the Guardian.

En förhoppning är också att de nya reglerna ska leda till mindre nedskräpning av staden och det ska även finnas planer på att inför särskilda picknickområden för att minska ätandet vid de stora turistmålen. Undantaget från de nya reglerna är försäljningen av traditionellt gjord italiensk glass.

– Problemet är att i en turiststad som Venedig finns det en risk att identiteten går förlorad. Vi måste försöka främja lokala produkter som är bättre både för stadens anda och för miljön, säger Paola Mar.

Venedig är inte den första italienska staden som försöker begränsa snabbmaten till fördel för det traditionellt italienska köket. Även i Verona har man satt stopp för öppnandet av nya kebabserveringar och i Florens historiska centrum måste restauranger och matserveringar använda sig av minst 70 procent lokala produkter.

Publicerad: 2017-05-10