RESEREPORTAGE

Segla i Kroatien: Semesternjutning med svensk besättning

Jul 01, 2024

Vin, bad och så många svävande blåskalor att orden inte räcker till.

Under en segling med svensk besättning i Kroatiens skärgård handlar tillvaron om tillbakalutad njutning bland tusentals kobbar och öar. 

Text: Linda Iliste.

– Nej nej nej, så här går det inte till! Nu ska du i!

Skeppare Fredrik Olsson kommer resolut gående över akterdäck med båda händerna utsträckta framför sig. Han har sett min obeslutsamhet där jag står vid relingen intill båtens badbrygga.

Vi befinner oss under gassande sol i ett sund mellan småöarna Planikovac och Borovac utanför Hvars västkust, och här finns inget utrymme för tvivelsmål. Vi har just ätit lunch och nu ska det badas, därmed basta.

– Nej, nej, nej! hör jag mig själv upprepa med ett tjut när jag reflexmässigt sprinter ut i det spektakulärt kristallklara Adriatiska havet.

Den svalkande böljan mot varm, brunbränd hud känns som en kalldusch vilken omedelbart förvandlas till något fullkomligt ljuvligt. Jag simmar, dyker upp och ner under ytan en lång stund i den ljumma, mörkt turkosblå vätan.

Foto: Will Dutton.
 

Tusentals öar

Den kroatiska skärgården är näst störst i Medelhavet, och de 1 246 öarna välkomnar med allt från festglada hamnlägen där strandklubbarna ligger på rad till förtjusande ödsliga naturhamnar där de få lokalborna knappt syns till.

Däremellan: ett semesterparadisiskt sortiment av familjevänliga stränder, vingårdar, honungsmakare, lavendelfält, historiska lämningar och finfina farvatten för nöjesseglare.

Det har vid det här laget gått ett par dagar sedan vi mönstrade på i hamnen i Primošten på fastlandet, ungefär 40 minuters bilfärd från Splits flygplats. Då var det närmast stiltje.

Det ändrades snabbt när vi satte kurs mot ön Šolta och vår allra första anhalt, marinan vid viken Maslinica.

Vädret höll sig oklanderligt men det rådde gammelsjö, det vill säga hög sjö som fick oss att guppa rejält trots att de kraftiga vindar som orsakat dem sedan länge mojnat.

Kroatiens skärgård har lite av detta rykte om sig, att vara lynniga vädergudars tillhåll. Det gäller dock framför allt områdena runt nationalparken Kornati där den ökända vinden bora kan slå till, ofta oväntat.

Undertecknad har själv minnen av mössa, täckjacka och sjösjuka från seglatser i dessa vildsint vackra trakter.

Foto: More Sailing.
 

Svensk seglingsarrangör

Den här gången har vi som är ombord – en drygt handfull skara från Sverige, Danmark och Norge – i samråd enats om en rutt utanför mellersta Dalmatien i stället.

Området är känt som Splits norra skärgård vilken kännetecknas av att den har något färre men större öar, enstaka grund och skönt pålitligt sommarklimat. Det går utmärkt att öhoppa med båttaxi och färjor.

Vi navigerar däremot med ett stort mått havslyx: en alldeles egen segelbåt, tillsammans med svenskägda More Sailing.

En seglingsarrangör som såg dagens ljus 2009 efter att vännerna, sedermera paret, numera äkta makarna Malin Stom och Einar Halldin satt ihop en privat seglingsresa för sina vänner – och under organiseringen av densamma insåg hur roligt det var, och hur bra de var på det.

Hårt arbete ligger förstås bakom, men framgångarna har varit stora: i dag driver de vid sidan av More Sailing även eget charterbolag, More Charter, liksom ett eget båtvarv, More Boats.

Att Malin, Einar och deras personal kan Kroatiens arkipelag är en underdrift, övärlden är både deras sommarkontor och lekplats.

Vårt flytande hotell heter More Grey, och hennes femtiofem fot är byggda särskilt för att hålla supersnabb prestanda med god gång i såväl lätt bris som kuling.

Foto: More Sailing.
 

Harmoniska dagar

Även om vi alla befunnit oss på båt mer än en gång förr är det däremot inte alla som har seglarvana, vilket skeppar-Fredrik och kollegan Bella Carlson, vår värdinna, gottgör.

Under skärgårdsäventyret hjälper vi ofta till att hissa och fälla segel, stå vid rorkulten, kasta ankar och lägga an i de många natursköna hamnar som vi anlöper.

Det är roligt att försöka lära sig läsa sjökort, att försöka få en instinktiv känsla för hur lång en nautisk mil faktiskt är eller hur många knop vi guppar fram i. Men, det är inget måste.

Det finns över huvud taget inga riktiga måsten. För den som föredrar att enbart ägna dagarna åt att dyrka solen och hoppa från badbryggan går det alldeles utmärkt.

Dagarna är sig harmoniskt lika.

Men vi glider in och ut från det ena mer hänförande stoppet efter det andra utmed öarna Šolta, Vís och Hvar vars särpräglade atmosfärer gör varje uppehåll spännande på sitt helt unika vis.

Foto: More Sailing.
 

Måltider på kroatiska råvaror

Ombord More Grey finns bekvämligheter i form av fem hytter, tre toaletter, två salonger och ett stort pentry.

Just pentryt sätter vi sällan fot i, förutom för att så ofta vi önskar plocka godsaker ur kylskåpet och fylla på glaset med iskall torr rosé producerad på Šibenik.

Det här är annars Bellas domän, utrymmet hon använder för att dagligen bjuda på två mål mat som hon tillreder med kroatiska råvaror.

En del av dem har inhandlats i förväg på fastlandet, men varje morgon passar hon också på att smita iväg till små bagerier, marknadsstånd och livsmedelsbutiker ute på öarna för att fylla på skafferiet med så lokala och färska varor som möjligt.

Foto: AdobeStock.
 

Populärt men prisvärt resmål

När svenska restrender publicerats de senaste åren har Kroatien gång på gång stått som en av de stora vinnarna.

Färsk statistik från resebyrån Ticket visar att sommarens semesterresor i vanlig ordning domineras av resmål runt Medelhavet. 

Men Split vid Adriatiska havet kvalar in på plats fyra – en kuststad som för många är det perfekta startskottet för en seglats i landets skärgård.

För varje år har också allt fler av oss upptäckt det kroatiska landskapets praktfulla kulörer, med frodig vegetation och terracottafärgade fiskelägen och hamnstäder.

Turistboomen har lett till att den inhemska valutan kuna står i extra god kurs, men priserna förhåller sig tämligen blida för nordbor. Summan för en vällagad middag på dagsfärska fångster inklusive vin på hygglig restaurang landar vid en dryg hundralapp.

Inte ens vid det forna venetianska slottet Martinis Marchi från 1700-talet, moderniserat till lyxhotell med fin restaurang i Maslinicas marina, svider det speciellt i plånboken. Här finns sju flotta sviter, spa och pool, men för oss med varsin hytt att krypa till kojs i räcker restaurangen gott och väl.

Efter att vi ätit oss mätta och glada på grillad bläckfisk och skaldjurspasta höjer vi våra glas i en after sail-skål.

Utsikten över lyxyachter, blekt guldbruna hus, glödande cerise bouganvilla och aleppotallar kommer på köpet.

Foto: GettyImages.
 

Magiska morgnar

Mest magisk skönhet bjuder emellertid morgnarna på. Tidigt, tidigt dukar Bella fram frukost i kajutan.

Bordet dignar av luftig gröt, nybakad glutengastronomi inhandlad hos konditorn i hamnen och ett mischmasch av kroatiska delikatesser:

– Oliverna, vad det är frukter och grönsakerna tar jag för givet att ni känner igen. Men det här är fårosten paški sir och den lufttorkade rökta skinkan heter prsut, berättar Bella medan vi fyller tallrikarna till brädden.

Balanserar dem sedan försiktigt upp på däck där naturens målarduk blivit färglagd i mjölkigt blått, inramat av ett solljus som tycks gjutet i vitt guld.

Det är som skapt för upptäcktsfärder, och vi har tack och lov alltid ett par timmar på oss innan det är dags att kasta loss.

Från marinan Kut till den större ditto i centrala Grad Vís tar det inte många minuter att strosa, men det är en promenad kantad av kaféer, butiker och ett och annat vinotek med flaskor från någon av de många vingårdarna som täcker 20 procent av öns yta.

Foto: Hotel Riva Marina.
 

Livligt i Grad Hvar

Mer liv i är det på Hvar. Inte minst runt Grad Hvar som trots sitt meriterade rykte om att vara övärldens partycentrum har lyckats behålla charm och skönhet med anor från 1600-talet.

Ett stenkast från hamnpromenaden hittar vi till och med en smaragdgrön vik för morgondopp utan att några andra badande själar syns till.

Desto fler har däremot hittat till Riva. Hotellet öppnade redan 1927, men det är först på senare år som det tillskansat sig rykte om att vara öns mest stilfulla boutiquehotell.

Bakom designen står Jestico + Whiles och i liggaren står namn som Steven Spielberg och Keira Knightley.

Foto: More Sailing.
 

Bad och mat, om och om igen

Tillvaron på båten gör oss till en sammansvetsad trupp, men ute till havs är friheten stor att uppgå i sin eget lilla mikrokosmos över en bok eller med en podcast i lurarna.

Ofta försjunker vi rätt och slätt i panoramat som aldrig slutar förtjusa.

Titt som tätt ropar någon ”badpaus!”.

Innan vi vet ordet av har klockan slagit två, vi har förflyttat oss ytterligare nio nautiska mil och Bella ropar ”lunchpaus!”.

– Den här maträtten heter ćevapčićin. Det är milt kryddad köttfärs vilken serveras med grönsallad, finhackad rödlök och tomat. Kronan på verket är färskosten kajmak och så en rejäl klick ajvar, berättar Bella och visar hur hela härligheten ska omslutas av ett fluffigt bröd och ätas med händerna.

I de här geografiska krokarna är ćevapčićin gatuvänlig vardagsmat, en slags kroatisk kebab om man så vill. För oss smakar det sommar, frihet och svårslaget gott.

Havets inneboende rytm lyfter och sänker oss i regelbundna, spegelblanka andetag.

Till efterrätt blir det hemlagad pannacotta med färska bär, och så ännu en lång simtur.

Foto: Foto: Antonio Batinic / Shutterstock.
 

Europas vackraste badvik

På öarna finns många områden som är så gott som oåtkomliga via annan väg än havet, varför egen båt är ett oslagbart färdmedel.

En sådan ensamliggande plats är stranden Stiniva som mer än en gång utnämnts till den vackraste i hela Europa.

Hon skymtar mellan de grovhuggna klipporna på ön Vís södra kust. Det är omöjligt för More Grey – ja, för de flesta segelbåtar – att nå nära på grund av den snäva, något krökta viken.

Tur är nog det, för på naturlig väg hålls på så vis stora sällskap på halster.

Ännu en gång dyks det från reling och badbrygga och vi simmar in till den kritiva klapperstenslagunen.

Berghällarna klädda i gröngrå macchia reser sig hyfsat högt runt omkring, och trots att Stiniva är så vida omsusat känns det verkligen som om vi hittat en hemlig plats.

Kluckande vågor i evig rytm, ett enda litet familjeägt kafé och noll solstolar gör det till sinnebilden av Medelhavsfrid.

Foto: Explore Croatia.
 

En sista "after sail"

När vi anlöper marinan i medeltidsstaden Trogir har det hunnit bli kvällning. Det har också hunnit bli vår resas slut.

Det är en närmast perfekt avrundning i underbar sagoboksmiljö, vars Gamla stad är världsarvslistad av Unesco och förevigad av tv-serien Game of Thrones som en fiktiv handelshamn på kontinenten Essos.

Vi går på upptäcktsfärd bland blott axelbreda kullerstensgränder, hamnar härligt vilse och inser sedan att vi visst bara går i en cirkel.

En sista gemensam middag äger rum på den söta innergården till Restaurant Monika, vartefter vi fortsätter till det centrala torget för ett par drinkar. Vår sista after sail blir ett utdraget och glatt ett farväl.

Känslan av att vara lätt rund under fötterna är å andra sidan inte så mycket alkoholens förtjänst; tillbaka på fastlandet sitter vågornas vaggande kvar i benen ett tag.

Minnena däremot, de stannar troligen för alltid.

Foto: Fallon Travels.
 

3 tips för dig som vill bo på hotell när ni går i hamn
 

1. Martinis Marchi

Moderniserat slott uppfört på 1700-talet av tre bröder som fått tillåtelse av den venetianska republiken att bygga vid den då öde viken. Har i dag sju sviter, restaurang, spa och pool.

Ligger i Maslinica på ön Šolta.

Hitta rum på Martinis Marchi till bästa pris här

2. Hotel Riva Marina

Riva öppnade visserligen 1927, men det är först på senare tid hotellet fått rykte om att vara Hvars mest stilfulla boutiquehotell. Jestico + Whiles står bakom designen som lockat såväl Kevin Spacey som Steven Spielberg.

Ligger i Grad Hvar på ön Hvar.

Hitta rum på Riva Marina till bästa pris här

3. XII Century Heritage Hotel

Hotell med fräscht moderna rum, men precis den sägenartade atmosfär som önskas med tanke på läget i Trogirs historiska Gamla stad i en byggnad med anor från 1100-talet.

Ligger i Trogir på fastlandet.

Hitta rum på XII Century Heritage till bästa pris här

Foto: Jack Castles.

Mer från RES

Oriole. Foto: Eleonora Boscarelli, @ely.bsc_photography.

Handplockade tips

Vinterweekend i London: 8 stämningsfulla krogar

Den här veckan tänds de världsberömda julljusen och -dekorationerna i centrala London. Här är RES bästa tips på stämningsfulla krogar och barer att besöka under nästa resa till Europas mesta julhuvudstad.

Skansens julmarknad. Foto: Press.

Topplista

Julmarknaderna vi drömmer om vintern 2024

Årstidsmässigt hantverk och mat, glögg och vackra ljus. Det har blivit dags för årets julmarknader – och ska vi lita på sökvolymerna är det Skansens julmarknad som vi framför allt drömmer om.

Playitas Resort. Foto: Press / Apollo.

Viggos resedagbok: Träningsläger på Playitas

RES chefredaktör Viggo Cavling är på höstlov – i form av träningsläger på Apollos mest kända träningshotell, Playitas på Fuerteventura. Här lämnar han dagliga rapporter om vad som händer på resan.