Brasiliens bästa stränder
Brasilien

Brasiliens bästa stränder

Åttahundra mil kust. Tvåtusen stränder. RES korrespondent och expert på Brasilien Bobo Karlsson har valt ut de några av de bästa, mest kultförklarade, och härligaste stränderna och byarna längs havet.

Text: Bobo Karlsson
Foto: Andreas Lönngren-Widell

Inget land känns bättre för en beach safari än Brasilien. Stort som Europa och med 800 mil kust och strand. Och med endast ett fåtal små fläckar som är vad vi skulle kunna kalla hårt exploaterade av turism. Hela tiden allemansrätt som i Sverige, inga avspärrade, dyra, privata områden eller tomter. Stora sträckor är fortfarande öde.

Man kan susa fram med sin beach buggy på stranden, använda den som autostrada. Göra stopp i små fiskebyar, där man ofta kan bli bjuden på mat. Turism, vad är det?

Som utlänning behandlas man ibland än i dag i vissa småbyar som en exotisk gäst på besök.

Bara några mil från någon ort fylld med brasiliansk turism stöter man på ensamma surfare som har hittat sin lilla hydda, hängt upp sina hängmattor. Sand, sand och åter sand. Så plötsligt en liten klase med jeepar, några franska och brasilianska kitesurfare som har hittat sitt eget perfekta paradis, den rätta vinden. Man tvingas ge sig till tåls, ibland vänta i timmar på att tidvattnet ska dra sig tillbaka, så man klarar att ta sig över ett vattendrag med sin Land Rover, Jeep eller beach buggy.

Då och då dyker någon liten vackert åldrad och vindpinad by upp, alltid en kyrka som mittpunkt, husen som halvt begravda i sand. Så ser man några smart nosande besökare – det kan vara holländare, argentinare, tyskar, israeler, amerikaner, fransmän, svenskar … Det snackas i mobiler, det kalkyleras. Här tror sig investerare fortfarande ha chansen att hitta sitt ”nästa paradis”, tron på ett nytt litet Bali, Ibiza, Saint-Tropez är stark. Kusten har sina små pärlor till fiskebyar, som har gjort den resan – fick sina hippies, sedan sina surfare, senare rika som leker fattiga, sedan investerarna. Och det är den drömmen som har bitit sig fast. Tron på att man fortfarande längs dessa 800 mil kan bli först i världen, med sin egen insikt, sin egen upptäckt, casha hem på havet.

Många av oss kommer förstås inte längre än till Ipanema, den oslagbara urbana stranden i Rio de Janeiro. Bästa kombinationen av storstad och bad, och ett av världens starkaste ”varumärken”. Ute i Rios tropiska skärgård på den bilfria ön Ilha Grande är den ödsliga stranden Lopez Mendez en av de mest hyllade i röstande globala medier. Själv brukar jag tipsa nära vänner om lilla paradislika Picinguaba utanför Parati – be en fiskebåt köra till en öde ö och strand, för att sedan plocka upp er lagom till drinken och middagen. Åt andra hållet, några timmar nordost om Rio, ligger deras eget lilla heta ”Saint-Tropez”, Búzios, där Brigitte Bardot står staty.

São Paulo, 20-miljonersbjässen och Brasiliens New York, har sin egen Riviera vid havet med 98 små och stora beacher. Ilhabela är deras Sandhamn, Marstrand, och Praia do Bonete den undangömda och mest funky beachdrömmen. Urbana inbitna ”surfistas” flockas runt stranden i Ubatuba. Det unga vackra folket dansar vid havet till gryningen, med fotbollsspelare, rockstjärnor, fotomodeller och tv-kändisar på klubbar och månskenspartyn i Maresias.

Cirka 100 mil norr om Rio ligger den brasilianska överklassens verkliga smultronställe, Trancoso. Det är här de rika leker fattiga, små privatjetplan ligger på kö i luften för att landa. Ytterligare cirka 40 mil norrut i Bahia finns Brasiliens mest omsusade surfingnäste, Itacaré. Och 55 mil rakt ut i havet från Recife hittar du den ekologiska, exotiska drömmen, Fernando de Noronha, med kvoterad turism för att skydda djurlivet. Kännare av ön slåss om huruvida Sancho, Conceição, Leão, Atalaia eller surfarnas Cacimba do Padre är den vackraste stranden.

Cirka 100 mil söderut från Rio, på stränderna utanför storstaden Florianópolis, finns de nya omsusade trendiga innebeacherna. Här, i stora beduintält, beachlounger och på klubbar som Pacha, möts partyeliterna från Buenos Aires och São Paulo i ett slags ”nytt Punta del Este”, ett ”södra halvklotets Ibiza”, alla världens kändaste dj:er är på plats, som våra coola Swedish House Mafia.

Men vi beger oss i stället långt, långt upp till nordöstra Brasilien, Nordeste – till staterna Maranhão, Piauí, Ceará, Rio Grande do Norte, Pernambucu och Alagoas. Här tycks det mer som en evig 25–30-gradig sommar längs cirka 200 mil strand. Vi dyker in i extrema, ökenlika nationalparker, djungelliknande floddeltan och landar på de mest paradislika och mytomspunna beacherna, samt tipsar om utflykter och hotell från norr till söder.

Välkommen till världens största och mest generösa sandlåda!

 

Magiska mytomspunna Jericoacoara

Lyriskt omsusat i franska resetidningar, i amerikansk press en av de där tio magiska platserna på jorden. Det är svårt att inte bli förälskad i denna lilla plätt och by med sin alldeles egna utstrålning och själ.

Besökarna upplever också sig själva som speciella, som orkat hit. Rätta sättet att anfalla är med Land Rover längs havet vid lågvatten. Start i gryningen från Cumbuco, framme i ”Jeri” vid solnedgången. Fuskarna från Fortaleza åker trista asfalterade vägen en bit in i landet, men tvingas till fyrhjulsdrivna specialfordon de sista eländiga milen.

Det här är barfota även på fina krogen, det här är badstrand även in i gränderna, det här är rida i månskenet, det här är sandboard rakt ut i havet från dynerna. Här tror vi alla att vi tillhör ”det vackra folket”. Och det här är paradiset för den största av alla konstarter – att göra ingenting.

Flygplats och närmaste storstad: Fortaleza, 30 mil

BOENDE

Vila Kalango

My Blue Hotel

Chili Beach Boutique Hotel

Rancho do Kite, 20 minuter utanför Jeri

ranchodokite.com.

Pousada Masai Mara Bungalows

pousadamasaimara.com

 

Sexigt sympatiska Pipa

Natal övergavs nästan helt av alla europeiska researrangörer. Men lilla charmiga badorten Pipa en timme utanför staden blev kvar som en klar segrare och favorit i allas sinnen. Och där Ponta Negra i Natal blev ett överexploaterat turistgetto är Pipa som för evigt en het, sexig och älskad brasiliansk destination.

Där skapas en mänskligare mix på stränder, krogar, barer, klubbar. Strandjeepar, surfare, hippies och ett robust stamklientel av strandvagabonder håller tappert stången mot baksidan av massturism. Över 100 härbärgen, hotell och värdshus spänner från surfarromantik, backpackers och modern turistklass till extrem exotisk paradislyx.

Och stränderna i omgivningarna är bland de bästa längs kusten. En gång Pipa alltid Pipa.

Flygplats och storstad: Natal, 8 mil

BOENDE

Sombra e Água Fresca

Pipa Ocean View Resort

 

Hippa hedonistiska Ca noa Quebrada

Kanske det brasilianska hippieparadis som snabbast marscherat från romantik till röjarskiva. Leder brasilianska ligan som ungt globalt håll-i-gång-näste. På få ställen är musiken så högt uppskruvad och så många världsspråk naturliga tungomål som här i ”den trasiga kanoten”. Huvudgatan heter Broadway och är en radda av pizzerior, sushibarer, reggaebarer, diskotek och internetkaféer.

Hit åker man ofta för en weekend eller ett par, tre nätter från miljonstaden Fortaleza. Fem, tio minuter från ljudvallen vid klubbarna ligger tuffa hotell, som är mångas bas för beach buggyutflykter i de grandiosa omgivningarna. Sandiga små gränder är fyllda av charmiga pousadas, enkla värdshus. Sandplatåerna stupar rakt ner mot havet och stranden med sina trappor.

Vi hamnar på Freedom Bar med var sin Bob Marley-hamburgare. Fem minuter åt ena hållet är det nästan som rusningstrafik med strandjeeparna på stranden. Och bara några minuter till – och allt är helt öde.

Flygplats och närmaste storstad: Fortaleza, 15 mil

BOENDE

Village Long Beach

Pousada do Toby

Hotel Canoa Quebrada

 

Sanslöst sagolika Lençôis Maranhenses

Sju mil längs havet och fem mil in i landet böljar de hundratals sanddynerna fram, och kramar mjukt de lika många lagunerna och små sjöarna mellan sig. Detta är en av Brasiliens mest omtalade nationalparker och älskade destinationer.

Som vackrast är det i maj, när regnperioden precis är över. En del sjöar är klarblåa, andra helt transparenta, några är djupt bruna eller svarta.

Den lilla staden Barreirinhas är centrum för alla utflykter. Den ser bitvis ut som en armébas på grund av alla militärliknande fordon och många chaufförer och guider i kamouflageliknande kläder. Som svensk väljer man oftast att ta sig hit från en av landets vackraste historiska städer, São Luís. Här njuter man av världens godaste läskedryck, den rosa drömmen, Jesus. Och hamnar kanske i Brasiliens mest oförstörda folkloristiska fest – Bumba-Meu- Boi – där det heliga och det hedniska, det erkänt religiösa och det vidskepliga tillsammans piskar upp en extas. Eller så kommer man från den lilla staden Parnaíba. Där i floden med samma namn, som är som ett slags litet Amazonas, kanske man hunnit klappa någon krokodil.

Flygplats och närmaste större stad norrut: São Luís, 25 mil

Närmaste mindre stad söderut: Parnaíba, 20 mil

Närmaste kända badort: Jericoacoara, 40 mil

BOENDE

Barreirinhas: 

Porto Preguiças Resort

Caburé:

Hotel Pousada do Buriti

São Luís:

Portas da Amazónia portasdaamazonia.com

Parnaíba:

Casa Inglesa

 

Charmigt familjära Cumbuco

Trots närheten till miljonstaden Fortaleza har denna lilla fiskeby lyckats behålla något av sin genuina charm. Det är hyfsat lugna gatan i veckorna, men helger blir förstås precis som motsvarande ställen i världen lätt påfrestande. Klasar av ettrigt gula strandjeepar väntar på kunder som vill åka till de dramatiska dynerna och Bananlagunen. Kitesurfarna sträcker ut sina vackra vingar på stranden. Deras bas här påstås vara ett av världens starkaste fästen.

Vi kommer till den årliga tävlingen på havet, då byns fiskargrabbar laddar upp med sina jangadas, de vackra båtarna. Ryttare med sina hästar försöker locka oss med en spännande ritt bort från klustret av människor på stranden.

Inne vid det sandiga torget strömmar de religiösa sångerna ut ur den lilla kyrkdörren och tävlar med de glada tillropen från barfotafotbollen. Skulle man mot förmodan gripas av hemlängtan kan man söka sig till Anders Dahlbom på krogen Castanha, och mumsa på Brasiliens godaste pannbiff med lök, en succé bland brassar.

Flygplats och närmaste storstad: Fortaleza, 3–4 mil

Hotell i Cumbuco

Hotel Vila Galé

0031 Pousada et Restaurante

Blue Wind Kiteschool & Pousada

Orixás Art Hotel (utanför Cumbucu vid stranden Flecheiras),

 

Puttrigt populära Porto de Galinhas

”Kycklinghamnen” blev en het destination på 1990-talet för brasilianare. Själva samhället är precis som Smögen eller Visby – en överhettad småstad fylld av hotell och små värdshus, krogar och nattliv, t-shirtar och glass. Små båtar tar turisterna ut till korallreven där det vid lågvatten bildas små naturliga pooler, perfekta för promenader, simning, snorkling.

Norr om staden vid vackra Muro Alto ligger de lyxigare hotellen, och söder om staden vid Maracaípe är de robustare haken och alla surfare. Vi andra åker beach buggy fram och åter och får vara med om allt.

Söderut från Porte de Galinhas tar den underbara kokoskusten vid ner mot Tamandaré, Maragogi och Japaratinga, ett lämpligt äventyr för den som vill ut på vift, hitta egna stränder.

Flygplats och närmaste storstad: Recife, 6 mil

Boende Porto de Galinhas

Nannai Beach Resort

Tabapitanga Pousada

Pousada Tabajuba

Xalés de Maracaipe

Fakta Brasilien

FLYG

TAP flyger Stockholm–Lissabon och vidare till nästan alla storstäder längs den brasilianska kusten. Air France, British Airways/ Iberia samt SAS partners Lufthansa, brasilianska TAM och portugisiska TAP flyger alla Stockholm–Rio och Stockholm– São Paulo – sedan vidare med inrikesflyg. TAM är den stora inrikesaktören. GOL, Azul Linha Aéras (brasilianska Blue Jet) och Ocean Air är lågprisbolagen inom Brasilien.

PENGAR OCH VALUTA

Valutan heter real (reais i plural), och är en av världens starkaste valutor. Vilket har gjort Brasilien cirka 50 procent dyrare på senare år. Växla gärna en grundsumma redan i Sverige, annars görs det enkelt på flygplatser i Brasilien. Bankomater som tar samtliga svenska kort och ger bästa kurs finns i alla storstäder. Släpa inte på stora kontantsummor. Tänk på att ha kontanter och småsedlar till de mindre badorterna, deras strandbarer, internetkaféer, men oftast tar även ödsligt belägna värdshus både Mastercard och Visa (fast kolla för säkerhets skull). De flesta växlar glatt dollar, men vägrar, eller är misstänksamma mot, euro.

SPRÅK

I Brasilien talar man portugisiska, förstår lite lätt spanska. Välutbildad medelklass kan engelska. Men det kan vara ovanligt även på bättre hotell i udda orter. Man klarar sig dock med humor, vänlighet, teckenspråk och ett glatt pekande.

KLIMAT OCH SOL

De flesta orter har kraftiga tropiska regn i någon timme, sedan är det kanonväder igen. Men i vår nya klimatförändrade och uppochnedvända värld kan alla ställen vissa år råka ut för våldsamma skyfall enstaka veckor. Du är nära ekvatorn, så var försiktig med solen. Den som kommer blek direkt från den svenska vintern bör aldrig starta med mer än 20–30 minuter första dagen. Kolla temperaturer och regnperioder med resebyrån eller på nätet.

MÄNNISKOR

Brasilien är en av de mänskligast mixade etnicitetsgrytorna på vårt klot. Kanske är landet just därför så glatt välkomnade och generöst mot alla oss främlingar. Småbarn får direkt lekkamrater, tonåringar dras med i fotboll och surfing. Oberoende av ålder – var beredd på stark flirtkvot!

GUIDEBÖCKER

Oumbärlig för den som vill åka på strandsafari och tränga in i detaljer längs kusten är Guia Quatro Rodas – Praias. De tuffaste kartorna och en beskrivning av Brasiliens långt över 2 000 stränder. Visserligen på portugisiska, men tack vare smart visuell och pedagogisk indelning begriplig för alla, med symboler för dykning, segling, snorkling, surfing, vindsurfing, kitesurfing etcetera. Bra guider på engelska som ofta hittas på brasilianska flygplatser är Philips Guides The northeast Brazil och Unicard/Unibancos Brazil guide. Även de flesta stora globala guideböckerna har kommit med nya Brasilienupplagor.

Publicerad: 2012-04-11