Mest sol och strand för pengarna – hit ska du åka
Getty Images
Tips

Mest sol och strand för pengarna – hit ska du åka

Vilken semesterbadort i Europa ger dig allra mest sol, längst strand och varmast badtemperatur för pengarna? Förutom den grekiska medelhavspärlan Halkidiki som toppar listan återfinns även Costa Brava och Costa Blanca i Spanien på en andra och tredje plats, visar ett årligt sol- och strandindex som eBeach.se tagit fram. 

Text: Elin Fellman 

Många svenskar har fortfarande inte bokat semesterresan i sommar utan väntar in vädergudarnas prognoser på hemmaplan. Men vill du säkra sol på din semester kan du bland annat gå efter en färsk kartläggning där man har mätt soltimmar, badtemperaturer och längd på stranden. Grekiska Halkidiki toppar listan med  64,9 kilometer strand, i genomsnitt 79,3 soltimmar per vecka och en medeltemperatur på 23 grader i vattnet.

Lediga rum & priser i Halkidiki

Den spanska semesterfavoriten Costa Brava återfinns på en andraplats. Här är det lite färre soltimmar, 58,3, men Costa Brava har ändå en behaglig vattentemperatur på 23 grader och är ett perfekt resemål för den med en lite mindre budget. 

Lediga rum & priser i Costa Brava

Nära Brava ligger även Costa Blanca som tar hem tredjeplatsen. Här är det ett väldigt högt genomsnitt för soltimmar, 72,3 stycken för att vara exakt. 

Lediga rum & priser i Costa Blanca

Andra svenskfavoriter som Teneriffa och Malta hamnar i botten av indexet. Detta främst på grund av de korta stränderna. Är man en soldyrkare och bara ute efter sol är de grekiska öarna Kos och Rhodos mest solsäkra. 

– Vårt index visar tydligt hur mycket sol, strand och bad varje destination erbjuder i förhållande till varandra. Den som värdesätter samtliga parametrar som även inkluderar priset bör resa till indexets vinnare Halkidiki i Grekland. Indexet ger svenskarna en möjlighet att sondera semesterterrängen på ett överskådligt sätt för att kunna boka en semester med rätt förutsättningar, säger Rebecca Pettersson, marknadsansvarig på eBeach.se.

Topplista: Mest sol, strand och bad för pengarna 2019

1. Halkidiki, Grekland

2. Costa Brava, Spanien

3. Costa Blanca, Spanien

4. Costa del Sol, Spanien

5. Mallorca, Spanien

6. Rhodos, Grekland

7. Kreta, Grekland

8. Kos, Grekland

9. Cypern

10. Gran Canaria, Spanien

Publicerad: 2019-06-19