Isla Holbox, Mexiko: Isla Holbox – Den mexikanska barfotaön

Isla Holbox – Den mexikanska barfotaön

Isla Holbox är ett paradis för den som vill njuta av total avkoppling och slippa trängsel. Med 30 grader i luften, turkost vatten och ett rikt djurliv är det svårt att inte koppla av här och leva i nuet. Följ med RES till ön där skorna lämnas hemma.

Text och foto: Natalie Lindholm

Hotell på Isla Holbox

Vi har missat bussen som skulle ta oss till den lilla staden Chiquila i sydöstra Mexiko. I stället sitter vi i en taxi som formligen flyger fram på den trasiga vägen genom djungeln. Vinden forsar våldsamt genom de öppna rutorna och regnet piskar mot biltaket. Vår taxichaufför tuggar frenetiskt på sitt tuggummi och trycker gasen i botten. I backspegeln ser vi hur en cyklist snabbt försvinner ur vår åsyn – och luften, ja, den är iskall.

Dryga timmen senare är vi framme. En handmålad skylt vittnar om att vi kommit rätt, och tillsammans med en handfull andra frusna turister tränger vi ihop oss på en blå båt som ska ta oss till slutdestinationen. Havet stormar. Vågorna slår våldsamt över däck och kallt vatten sipprar in i skarvarna vid fönstret. Blöt tröja klibbar mot ryggen medan båten slåss mot havet. Svart ute och fuktigt inne. Gåshud på armarna och lång lugg som fladdrar i ögonen. Jag smäller huvudet mot fönsterlisten och så blir allt stilla. Vi har kommit fram till Isla Holbox.

Brygga Holbox

Kvällen är sen och lägligt nog ligger vårt hotell centralt, bara tio minuters promenadväg från hamnen. Jag och mitt resesällskap, Tommy, tackar nej till golfbilarna som erbjuder skjuts till och från båten och släpar istället våra väskor genom sanden. Bilar är bannlysta på ön. Här tar man sig antingen fram till fots eller med hjälp av mopeder eller golfbilar. Gatorna består av finkornig, mjuk sand och de små hjulen på våra väskor får jobba hårt för att ta sig fram. Luften är fuktig efter regnet och runt omkring oss ligger den lilla staden tyst och mörk. Tack vare en hjälpsam kvinna som bor permanent på ön hittar vi snart hotellet – inklämt mellan en liten mataffär och en butik som säljer allt från kläder och smycken till vackra, handknutna anteckningsböcker och tändsticksaskar.

En stund senare har vi lämnat av väskorna, bytt om till tjocka torra tröjor och slagit oss ner på en av öns många restauranger. Lite här och var hör vi svenska och vid bordet bredvid skålar ett sällskap blonda kvinnor i överdådiga drinkar. Trots att det nästan är fullsatt i lokalen blir vi snabbt serverade varsin stor portion pasta, inte speciellt mexikanskt, men vi kompenserar det med ett par lokala öl och känner oss hemma. Vår energiska servitör visar sig komma från Colombia men jobbar på Holbox sedan några år tillbaka. Han frågar genast varifrån vi kommer och när vi svarar Sverige slänger han glatt ur sig några snabba fraser på svenska. Under vår tid på ön ska vi också komma att höra honom prata tyska, finska och franska – allt till sina gästers stora förtjusning.

Några år tillbaka i tiden besöktes Isla Holbox i första hand av turister från Mexikos fastland, men på senare tid har turismen blomstrat och i dag är Holbox ett populärt resmål, kanske framför allt för skandinaver som vill fly vinterkylan. Trots det är turismen aldrig påträngande, hit kommer man inte för att göra av med halva reskassan på shopping eller för att festa dygnet runt. Hit åker man för att varva ner och koppla bort vardagen. För att promenera på kilometerlånga stränder i ensamhet eller för att sola och bada i långgrunt vatten.

Holbox är verkligen en semesterdröm med sina vita stränder, turkost vatten och pelikaner som solar på fiskebåtar längs bryggan. Vill du ha krattade stränder helt utan sjögräs är det här inte destinationen för dig, men om du uppskattar det rofyllda i att promenera en mil längs strandkanten i ensamhet eller spana efter fåglar och leguaner kommer du inte att bli besviken. Här värnar man öns djurliv och stränderna lämnas därför ofta orörda. 

Efter den första nattens oväder vaknar vi till en absolut fläckfri himmel. Holbox visar sig från sin allra bästa sida. Det är 30 grader i luften och alla vägar leder till stranden som kantas av vildvuxna palmer. Vi slår oss ner på en av restaurangerna kring torget som serverar frukost och beställer en frukttallrik, pannkakor och varsin smoothie. Portionerna är generösa och frukten färsk. I takt med att vi tuggar i oss maten vaknar staden till liv. Några meter bort har ett grönsaksstånd slagits upp och grannar småpratar medan varor och pengar byter händer.

En liten, mörk hund kommer förbi och sticker nyfiket fram nosen för att se om vi har något att bjuda på. Snart upptäcker vi att hela ön vimlar av hundar och efter att ha stött på flera tunna och vanskötta djur på fastlandet blir vi glatt överraskade över att få se glada svansar och blanka pälsar vart vi än tittar. En liten pojke kommer ut från en affär en bit bort och vår sällskapshund ger sig genast iväg mot honom. Tillsammans småspringer de längre in bland husen. Precis som alla andra hundar vi stöter på hör den här hemma hos någon.

Efter frukosten packar vi en kasse med handdukar och vattenflaska och beger oss ner till stranden som inte ligger mer än 30 meter från torget. Här är det nära till allt och det är en speciell känsla att lämna skorna på hotellrummet och strosa barfota. Trots att det är tidigt på året och torde vara högsäsong för turister från Norden får vi ha stranden nästan helt för oss själva. En flock pelikaner har samlats kring en fiskebåt som kommer in med dagens fångst och männen som vittjat näten kastar välvilligt sina rester till fåglarna. Längre bort på stranden ser vi några barer och hotellen som gränsar till vattnet har ställt ut divaner och solstolar till sina gäster. Trots att vi inte pratar spanska har vi lätt för att känna oss hemma här. Ingenstans stöter vi på försäljare eller inkastare, vill vi slå oss ner på en restaurang är vi välkomna, men ingen trugar.

Med blott 1 500 invånare blir det aldrig trångt och de bofasta på ön tycks leva med, snarare än på turisterna. Här får man känslan av att livet har sin gilla gång året runt vare sig turisterna är här eller ej. Ön Holbox är knappa fem mil lång och en och en halv kilometer bred och en stor del av den består av obebodd träskmark. De flesta av invånarna bor i närheten av det lilla torget, i dekorativt pastellfärgade envåningshus, och arbetar man inte med turism är det fiske som gäller för större delen av dem och det märks verkligen. Så gott som alla restauranger serverar fina skaldjur och nyfångad fisk. Att semestra här som vegetarian är heller inget problem. Riktigt god guacamole och Mexikos nationalrätt Pico de Gallo serveras överallt.

När vi tröttnat på strandhäng bestämmer vi oss för att ta en promenad genom djungeln. Det är svårt att gå vilse på den långsmala ön och som turist känner du dig helt trygg med att gå vart som helst, när som helst på dygnet. Vi stöter på skyltar som erbjuder ridturer längs stranden och ser en liten flock hästar vila i skuggan under en palm. Överallt solar stora leguaner och här och var hittar vi kungskrabbor som lägger sina ägg i vattenbrynet. Högsäsongen för djurlivet på ön har ännu inte satt fart men på våren kan man se sköldpaddor som kommer för att lägga ägg i sanden och har du tur kan du se en eller annan flamingo. Djurlivet här är ständigt närvarande och nästan en anledning i sig att resa hit. En av Holbox mest kända attraktioner är de stora valhajarna som håller till utanför ön mellan maj och september och flera företag erbjuder båtturer, både från ön och från fastlandet, där turister kan se och även simma med de enorma djuren. Holbox långsmala form gör att den liknar formen av just en valhaj och på husväggar lite varstans i staden finns målningar av ön som gjorts om att likna den så populära havsvarelsen.

Vi går säkert en mil in i djungeln innan vi vänder och börjar gå i vattenbrynet. Vattnet är långgrunt och på ett ställe får vi vada över ett vattendrag för att komma vidare. Under en flera timmar lång promenad stöter vi inte på mer än en handfull människor och vi inbillar oss stundtals att vi är de enda levande på ön. Dagarna rullar på i maklig takt, en simtur och några timmar på stranden med en bra bok följt av en promenad i djungeln. Fantastisk solnedgång vid bryggan och sena drinkar i en hängmatta vid havets kant. Här är det lätt att glömma bort tid och rum. Det mesta på ön är verkligen bildskönt och kameran går varm. Vi behöver aldrig trängas och att ta sig hit är enkelt, om man håller reda på att bussen från Cancún bara går fram till mitten på dagen och inte gör som vi och missar den. I det fallet finns det taxi som kör hela vägen för en relativt saftig summa. Efter en tre timmar lång bussfärd och en kort båttur är man här. På ön är det relativt lätt att klara sig på engelska även om det inte skadar att lära sig några enkla fraser på spanska innan man åker hit.

Efter nio dagar på ön har det blivit dags att åka vidare och barfotafötter tvingas ner i skor som plötsligt känns ovana att gå i. Holbox har, med sitt lugn, varit precis det andningshål vi letade efter. Vackert, rofyllt och inspirerande.

FAKTA ISLA HOLBOX

Mat och dryck

Viva Zapata...
...är, med rätta, en av öns mest populära restauranger och ligger bara några meter från torget. De är mest kända för sina färska skaldjur och kolgrill som går varm hela kvällen, men serverar också en bred kvällsmeny med bland annat pasta. Genuint trevlig och glad personal som pratar bra engelska.
Ave Damero, mellan Calle Tiburon Ballena och Calle Esmedrigal.

La Isla del Colibri
Bra frukostställe. Kliv in i det rosa huset precis vid torget och välkomnas av ett turkosblått inre med färgglada dekorationer vart du än tittar, eller sitt utanför och sippa på en juice medan du ser Holbox vakna till liv. Frukost med stora smoothies på färsk frukt, pannkakor, ägg, frukttallrikar och mycket mer. Ligger i sydvästra hörnet av det lilla torget mitt i stan, går inte att missa!

La Palapa
Hotell och restaurang på stranden. Här sitter du med tårna i sanden och en fantastisk utsikt över vattnet. Köket ordnar temakvällar som annonseras på en svart tavla nere på stranden samma dag. Vi serverades bland annat många fina smårätter här under tapas-kvällen. Trevlig personal som gärna gör det där lilla extra.
Avenida Morelos 231
hotellapalapa.com

BOENDE

Att hitta boende på Holbox är inte speciellt svårt. Hotellen är relativt många och de flesta håller bra standard. En del hotell ligger inne i staden och promenaden ner till vattnet är inte mer än några meter, men för den som verkligen vill koppla av kan det vara värt att välja ett hotell på stranden och få tillgång till solstolar och parasoll på köpet.

Holbox Apartments
För dig som vill bo i egen lägenhet på en lugn del av stranden. En kort promenad in till torget men vad gör väl det när promenaden går i vattenbrynet. Från cirka 900 kronor natten.
Avenida Pedro Joaquin Coldwell 126
Lediga rum & priser

Hotel Villas Flamingos
Ett hotell som visserligen ligger en bit ifrån centrum men väger upp för det med egen strand, pool, restaurang och bar. Passar för den som mest vill ligga på stranden och koppla av. Dubbelrum från cirka 1 000 kronor natten.
Calle Paseo Kuka s/n, Playa Norte Holbox
Lediga rum & priser

Holbox Dream Beach
Ett lyxigt hotell som ligger precis på stranden med fräscha rum och två pooler för den som vill slippa gå tjugo meter ner till vattnet. Privat strand med sköna divaner och solstolar.
Zona de Playa
xperiencehotelsresorts.com

Hotel Casa Lupita
Ett prisvänligt hotell som ligger precis vid torget. Nära till allt och rena tysta rum. Rummen på marknivå saknar dock fönster så boka ett rum högre upp i hotellet! Hotellet har ingen egen restaurang men det är inte många meter till närmsta matställe.
Ligger precis vid torget (några få meter från La Isla del Colibri).

Lediga rum & priser

Se och göra

Refugio Holbox
Sedan sex år tillbaka driver Morelia Montes ett litet räddningscenter för alla slags djur i sitt eget hem på ön. Besök henne och träffa hundar, katter, pelikaner och tama tvättbjörnar och passa på att lägga en slant i donationslådan. Refugio Holbox har ingen adress, men är välkänt på ön. Fråga vem som helst så får du som turist en enkel vägbeskrivning till centret.
facebook.com/RefugioHolbox

Simma med valhajar
Från maj till september simmar grupper med stora valhajar utanför ön. Flera olika företag anordnar båtturer där turister får fotografera, och simma bland, valhajarna. Turerna går dels hela vägen från Playa del Carmen men också direkt från Holbox. En bra guide ser till att störa djuren så lite som möjligt och ni simmar två och två. En annorlunda upplevelse att få se de stora djuren på nära håll i sin naturliga miljö.
holboxwhalesharktours.com

Bada i en naturlig pool
För den som vill röra på sig erbjuds dagsutflykter både till andra öar och till fastlandet. Ta en tur till Yalahau Cenote, njut av vacker djungel och hoppa från klippavsatser rakt ner i en turkos pool.
en-holbox.com/yalahau

Långpromenad längs stranden
Det kan låta simpelt men ger en fantastisk naturupplevelse. Ta med picknick och stanna till för ett dopp här och där. Djungeln är väl värd att utforska men finast promenad får du om du följer strandkanten och gör små avstickare inåt land. Spana efter kungskrabbor, leguaner och flamingos. Den som inte vill promenera kan hyra golfbil för en liten peng och ta sig runt ön i behagliga 10 km/h.

Publicerad: 2016-03-04