Amsterdam, Nederländerna: 5 handplockade tips inför din weekend i Amsterdam
Foto: The Ugly Duck
Handplockade tips

5 handplockade tips inför din weekend i Amsterdam

Amsterdam är en av Europas coolaste städer. Men förträng bilden som amerikanska collegefilmer förmedlar. Amsterdam är så mycket mer än bara Red light district och marijuanadoftande coffeeshops. En cykelstad där du till och med cyklar till (och hem från) klubben. Urban och hipp med trendriktiga designbutiker och designhotell, gourmérestauranger och museer du kan strosa runt på i timmar utan att bli uttråkad. Här har vi samlat fem tips i Amsterdam som vi tycker att du ska besöka under din nästa resa hit. 

Äta & dricka 

Glou Glou 

Den populära vinbaren Glou Glou i De Pijp-området specialiserar sig, som så många andra vinbarer nuförtiden, på naturliga viner. Här väntar en avslappnad atmosfär, en ung och hipp personal, smakrika smårätter och spexiga viner. Det går inte att boka bord utan man skriver upp sig när man kommer hit och får vänta på den rymliga terrassen om det är fullt. Missa inte den lilla vinshoppen där du kan köpa med dig en flaska hem. 

Hitta hit

Bubbles & Wines 

Bubbles & Wines är en lite mer klassisk vinbar som serverar över 55 viner på glas. Det finns också utökade vinlistor både från nya och gamla vinvärlden, där man kan kombinera tre halvglas av en viss druva eller region tillsammans med smårätter, som en liten miniprovning. Tilltuggen är även dem klassiska, i form av chark, ost, kaviar, bröd och oliver, men även vegetariska alternativ om man är lagd åt det hållet. 

Hitta hit

The Ugly Duck

The Ugly Duck slog upp dörrarna under sommaren 2021 och har introducerat en helt ny sorts pizza för Amsterdamborna, en blandning mellan en pizza och en paj inspirerad från Chicago. Krögaren Julian Haines, som föddes i Philadelphia men som växte upp i Chicago, vill dela sin matfilosofi i staden och serverar även klassiska amerikanska tillbehör som pommes, chicken wings och gnocchi fritti. Men det är pizzapajen som är speciell. Bli inte förvånad över hur liten den är, den väger upp det i mäktighet. 

Hitta hit

Se & Göra

Anne Franks hus 

Ett besök i Anne Franks hus lämnar få oberörda. De flesta av oss har läst Anne Franks dagbok i skolan vilket nästan gör det lite kusligt att vandra omkring i det hus som Anne Frank och hennes familj gömde sig för nazisterna under andra världskriget. Här finns historiska krigsdokument, foton, originaltexter skrivna av Anne Frank själv och några av de få ägodelar familjen hade.  I multimedia utrymmet, kan man också åka på en “virtuell resa” genom Anne Franks Hus, och se ytterligare information om de människor som gömde sig undan andra världskriget. Det finns också tillfälliga utställningar att ta del av om du vill besöka museet på nytt. Tänk på att museet är välbesökt, framförallt under sommaren, så se till att boka biljetter flera månader i förväg. 

Hitta hit

Heineken Experience 

Efter ett besök på Anne Frank-museet kan det vara en god idé att följa upp med ett mer lättsmält museum. Gillar du öl, precis som holländarna, är ett besök på Heineken Experience ett måste! Här får du en gedigen rundtur av Heineken-bryggeriet där allt startade en gång i tiden. Hur man brygger öl glömmer man helt ärligt ganska snabbt, men det är en ball atmosfär och dessutom får du provsmaka ett flertal olika ölsorter under besöket.

Hitta hit

Läs ytterligare 87 handplockade tips till Amsterdam här.

Publicerad: 2021-09-03