Amsterdam, Nederländerna: Ulrika Lundgrens Amsterdam
Bäst i världen

Ulrika Lundgrens Amsterdam

Svenskfödda modedesignern Ulrika Lundgren har många järn i elden. Förutom att driva egna märket Rika har hon ett konst- och livsstilsmagasin med samma namn. Hennes senaste projekt är ett litet boutiquehotell, Maison Rika, som förkroppsligar allting som Rika handlar om. De senaste 18 åren har Ulrika bott i Amsterdam. Det var hennes mans jobb som tog henne dit från första början. Tanken var då att stanna i ungefär ett år, men så blev det inte. Paret förälskade sig i staden och valde att bo kvar. Här är Ulrikas lista på Amsterdams bästa …
 Text: Carin Österdahl                                                                                                                           

Hotell i Amsterdam

…Hotell
Här måste jag säga mitt eget! Maison Rika är ett litet boutiquehotell som ligger ovanpå en av mina Rikabutiker på den åtråvärda adressen Oude Spiegelstraat 12 i Amsterdam. Rummen är influerade av min egen personliga stil, mycket basiskt med svarta trägolv och crémefärgade väggar samt mina signaturstjärnor som återkommer i exempelvis sängfiltarna.
rikastudios.com

…Restaurang 1
Buffet van Odette. Hos Odette är allting hemlagat. Det är ett jättebra lunchstopp när man är på väg till Rijksmuseum eller gallerigatan Spiegelstraat. Jag rekommenderar att prova tryffelomeletten eller grönsaksplatån, avnjut det gärna tillsammans med ett glas prosecco och utsikt över kanalen.
Prinsengracht 598
buffet-amsterdam.nl

… Restaurang 2
Lion Noir. Den här fine dining-restaurangen belägen i Amsterdams gaykvarter känns väldigt inne just nu. Med sin franska fusionsmeny och sina aptitretande cocktails är den en av mina favoriter. Interiören är dessutom så cool. Det känns som att du äter middag på ett naturhistoriskt museum.
Reguliersdwarsstraat 28
lionnoir.nl

…Bar
Worst Wijncafé. Den här lilla vinbaren ligger centralt men ändå lite off, inte på turiststråket så att säga. Och som namnet antyder har de specialiserat sig på allt vad korv gäller, men inte på det traditionella viset. De har exempelvis hummerkorv, linskorv och leverkorv. Ett måste för korvälskaren!
Barentszstraat 171
deworst.nl

…Kafé
Screaming beans. Ett charmigt kafé precis runt hörnet från Maison Rika. Eftersom vi inte har frukost på hotellet brukar vi rekommendera våra gäster att gå hit. De har jättegott kaffe och smaskiga croissanter som du kan mumsa på medan du spanar in Amsterdams kreativa byråfolk på språng till jobbet.
Hartenstraat 12
screamingbeans.nl

…Museum
Foam. Amsterdams största fotografiska museum med både kända och mindre kända konstnärer. Det ligger centralt beläget i city, i närheten av alla kanalerna, så det är ett perfekt ställe att titta förbi när du utforskar staden. Aldrig tråkigt och alltid inspirerande!
Keizersgracht 609
foam.org

…Favoritbutik 1
Pompon, min lokala blomsterhandlare. Ägaren har specialiserat sig på vilda blommor och blombuketter som ser naturliga ut. Hon har verkligen lyckats skapa sig ett unikt signum. I porten bredvid kan du dessutom köpa hennes underbara vaser och krukor som är utformade med samma naturliga känsla.
Prinsengracht 8-10
pompon.nl

… Favoritbutik 2
Athenaeum. Athenaeum är mer än bara ett antikvariat, det har funnit här sedan 1966 och har nästintill blivit en samlingsplats för många Amsterdambor. Det är det självklara stället att inhandla böcker eller hämta inspiration, dessutom älskar jag att gå dit och bara insupa atmosfären.
Spui 14-16
athenaeum.nl

             

Publicerad: 2015-10-26