2030 ska den första helt utsläppsfria kryssningsresan vara verklighet. Norska Hurtigruten tar ett nytt kliv mot framtidens sjöfart med hjälp av batterikraft, solpaneler och segel.
Längs den norska kusten har Hurtigruten under 130 år knutit samman samhällen, levererat post, fisk och folk med en slags vardagsromantik som är svår att överträffa. Men nu blickar rederiet längre än någon annan i branschen och planerar för att 2030 lansera sitt första helt utsläppsfria kryssningsfartyg. Projektets namn, Sea Zero, signalerar både nystart och nollvision.
Bakom står en samling av Norges skarpaste hjärnor, samlade i Ålesund och Trondheim. Här har skeppsdesignern Vard och forskningscentret SINTEF Ocean hjälpt Hurtigruten att omvandla visioner till konkreta linjer, kurvor och lösningar.

Det handlar om ett fartyg där inget lämnats åt slumpen: 60 megawattimmars batterikapacitet. Kontraroterande propellrar. Ett skrov som smörjs med luft. Och två segel, så kallade OceanWings, som med integrerade solpaneler fångar vinden när vädret tillåter, och som smidigt kan fällas in när stormarna tar över.
LÄS David Grudds resereportage: Hurtigare rutt bland fjordar och fjäll
Designen, som nyligen testades i SINTEF:s bassänger i Trondheim, visar att seglen ensamma kan bidra till upp till 15 procent av energibesparingen. Tillsammans med smart ventilation, ny isolering och hydrodynamiskt optimerat skrov ska framtidens kryssningsfartyg förbruka 40 till 50 procent mindre energi än dagens.
– Kustexpressen har trafikerat den norska kusten i 130 år. För att vi ska kunna segla i ytterligare 130 år måste vi förändra sättet vi gör det på, menar Hurtigrutens vd Hedda Felin.

Fartyget kommer att inredas med smarta gästhytter i vilka varje passagerare får tillgång till en app som gör det möjligt att justera den egna energiförbrukningen i realtid. Att nollutsläppsdrift är mer än bara en önskedröm bekräftas också av forskarna på SINTEF Ocean.
– Vi lär oss mycket från testerna, och nu ser vi att många av de ambitiösa målen faktiskt är genomförbara, kommenterar Hurtigrutens COO Gerry Larsson-Fedde.
Med en blandning av tro på teknik och genomtänkta samarbeten sätter Hurtigruten ribban högt. Man vill vara ett banbrytande bevis på att även en industri med dåligt klimatrykte kan styras om. Förändring är möjlig – så länge någon vågar ta rodret.
RES tipsar:
Favoriter i Oslo: 50 handplockade tips
Succession: 5 vackra platser i Norge från filminspelningarna du kan besöka