Norge: The Whale – Norges nya mäktiga utsiktsplats
Pressbild
Bildspel

The Whale – Norges nya mäktiga utsiktsplats

Varje år passerar valar den nordligaste delen av den norska ön Andøya. För att fler ska få ta del av detta naturskådespel byggs just nu en spektakulär utsiktsplats som låter turister stå högt över havet och se ut mot valarna. 

Text: Elin Fellman

 Den nya designinstallationen The Whale ska vara formad som en stjärtfena med ett gigantiskt kurvigt tak som ger intryck av att växa rakt upp ur havet, enligt designmagasinet Dezeen. Premiären för utkiktsplatsen väntas bli 2022 och bakom projektet står den danska arkitektbyrån Dorte Mandrup.

– Här vid havets kant kommer vi att sätta prägel på ett fantastiskt och forntida landskap. Denna möjlighet kommer med ett stort ansvar, vilket är extremt motiverande och inspirerande, säger Dorte Mandrup, grundare och creative director för arkitektbyrån, i ett pressmeddelande.

Andøya, norr om Lofoten, besöks av 50 000 personer varje år. Hit åker man främst för att uppleva den dramatiska naturen med ett vilt hav, höga berg, och migrerande valar som passerar. Den nya platån ska också gå att besökas nattetid då man antingen kan se midnattsol eller norrsken. 

Den danska byrån Dorte Mandrup blev tilldelad uppdraget efter att ha vunnit en arkitekttävling.

– Projektet från Dorte Mandrup var en tydlig vinnare och uppfyller tävlingskriterierna på bästa sätt. Det är poetiskt och lågmält men samtidigt en väldigt spännande och ovanlig byggnad. Vi ser fram emot att samarbeta med Dorte Mandrup för att förverkliga ”The Whale in Andenes”. Med detta fantastiska förslag har vi vad som krävs för att skapa en attraktion i världsklass, säger Børre Berglund, VD för Whale AS och och chef för juryn som utsåg vinnaren i tävlingen.

Byggnaden kommer också att vara plats för olika konstutställningar, kontor, ett kafé och en butik.

Publicerad: 2019-11-21