lissabon
Portugal

Nya tider i Lissabon – som vågar ta plats

Vi tittade bort ett ögonblick och under den tiden hann staden genomgår en metamorfos. När vi vände tillbaka blicken upptäckte vi att staden, som försynt har vandrat i skuggan av andra framstående huvudstäder, har blivit en storstad med skön attityd, som sticker ut hakan och vågar ta plats.

Text: Kajsa Beausang

 

Kanske är det dess avsides geografiska läge, eller så har vi helt enkelt stirrat oss blinda på den spanska grannens pulsfyllda städer, men av någon anledning har det talats ganska tyst om Lissabon de senaste åren. Tills nu. Den portugisiska huvudstaden lär –och borde – bli en av vårens hetaste weekenddestinationer. Staden har en skön, lite sydamerikansk, avslappnad atmosfär som gifter sig fint med de urpampiga byggnaderna som har slitits vackert av tidens tand. Här blandas hippa boutiquehotell och kulinariska höjdarrestauranger med charmigt, sjaviga barer och loppmarknader med humana priser och galna fynd. Den kuperade staden med dess karaktäristiska spårvagnar är ett myller av vackert och fult, högt och lågt, socker och salt i en befriande blandning. 

LX Factory
Vad ska man kalla det här egentligen – en kreativ smältdegel, kanske? Det här industriområdet byggdes 1846 för textilindustrin och bestod av spinnerier och tygfabriker. Under många år låg byggnaderna tomma och området bortglömt – tills LX Factory flyttade in. En grupp kreatörer såg potentialen i de gamla lokalerna, slog sina kloka huvuden ihop och i dag inhyser de gamla, vackra fabrikerna små designbutiker, gallerier, kreativa verkstäder, kaféer, barer, restauranger, marknader, konsertlokaler, och har blivit en självklar skådeplats för event inom mode, konst, arkitektur och musik. LXF ligger i stadsdelen Alcântara.

Rua Rodrigues (de) Faria 103
lxfactory.com

Bica do Sapato
Den här restaurangen, som delvis ägs av Hollywoodskådisen John Malkovich, är inte någon hemlig nykomling, men likväl en trendig plats att se och bli sedd. Inrättningen ligger vid floden, bredvid Lissabons äldsta tågstation, den pampiga Santa Apolónia-stationen. På övervåningen knaprar du högtidligt på din sashimi i den lilla, minimalistiska baren, och på nedervåningen ligger den omsorgsfullt inredda restaurangen som serverar japansk-portugisiska smaker. Även om det är lockande att fylla magsäcken omgående, så lämna plats för crème brûléen på citrongräs – du kommer inte att ångra dig. Så länge temperaturen tillåter – vilket den gör under den större delen av året – så sitter du även med fördel på uteserveringen längs med kajkanten och spanar på dina snygga bordsgrannar och övriga gäster, på väg till någon av de andra restaurangerna som trängs längs med floden.

Avenida Infante Dom Henrique Armazém B, Cais da Pedra
bicadosapato.com

Restaurante Pharmacia
På papperet kanske det inte låter så lockande att dinera på en restaurang där inredningen kommer från riktiga sjukhus och apotek, men här har man faktiskt lyckats att göra medicinkitsch till ett aptitretande tema. Namnet och temat är inte taget ur luften – restaurangen delar byggnad med Museu da Farmácia i Santa Catarina. Och vilken byggnad sedan! Ett mindre palats med en stor trädgård med utsikt över staden och floden. Antingen bokar du en helkväll med middag, eller så kommer du bara hit på kvällen och slår dig ner med en drink i trädgården och lutar dig tillbaka, lugnt förvissad om att kvällen kommer att sköta sig själv. Båda alternativen är pålitliga framgångsrecept för en lyckad kväll.

Rua Marechal Saldanha 2

Chapitô à Mesa
Om man korsar en cirkusskola och en restaurang är det här vad du får.  Bokstavligt talat. Den här restaurangen, som till största delen består av en utomhusterrass med läcker utsikt, ligger intill cirkusgymnasiet med samma namn – Chapitô. För att komma till restaurangen går du in genom butiken mot gatan och via några trappor, fyllda av installationer och konstverk på cirkustema, kommer du till den lilla restaurangen. Servicen är av varierande kvalitet, men om du kan ha överseende med det så har du en rolig restaurangupplevelse framför dig. Det är ofta kö till borden om du kommer hit spontant, att boka i förväg är att rekommendera.

Costa do Castelo 1
chapito.org

Pensao Amour
Ett perfekt tillhåll för dig som har en fäbless för röd sammet, klirrande kristallkronor, burleska budoarer och som charmas av en inredning som flirtar med La Belle Époque och franska bordeller. Pensao Amour ligger precis vid brofästet där Rua Alecrim korsar över bargatan R. Nova do Carvalho. Man kan äntra baren från både gatorna, men ingen av dörrarna är särskilt väl markerade med skyltar – du hittar stället eftersom du vet vad du letar efter, eller tack vare det röda skenet genom de välvda fönstren och de sorlande gästerna som alltid är många till antalet. Baren har en pytteliten uteservering längs med Rua Alecrim, men är i övrigt belägen i en läckert inredd sekelskifteslägenhet.

Rua Alecrim 19
pensaoamor.pt

Memmo Alfama
Ett relativt nytt och modernt boutiquehotell i Alfama-området som gör varje designnördig resenär nöjd och glad. Inredningsstilen känns snarare skandinavisk än sydeuropeisk, men med en djärvare twist. Huvudentrén ligger dold i en skymd gränd där närmaste grannfrun hänger sin tvätt tvärs över parkeringsrutan. Antingen bor du här, eller så besöker du Memmo för en drink eller lunch på dess största tillgång – terrassen. Vegetera i loungemöblerna eller sitt rakryggat vid någon av de mindre kaféborden och njut av en relativt dyr cava, tillsammans med en häpnadsväckande perfekt utsikt över staden.
Lediga rum & priser

LX Boutiqe Hotel
Bo med bra läge i Bairro Alto, den äldre delen av Lissabon, som har fått ett riktigt uppsving inom restaurang- och barliv på sistone. Ett boutiquehotell som ligger i ett läckert, ljusblått sekelskifteshus och har ganska små men snygga rum. Personalen är extremt serviceinriktad och hjälper till med allt från restaurangbokningar till att rita lämpliga promenadrutter på stadskartan. I huset finns även restaurangen Confraria LX, som nyligen har rankats som en av stadens bästa restauranger. Här serveras sushi, sallader och innovativa sallader – riktigt bra sådana. Vi rekommenderar varmt deras moderna sushiblandning. Namnet då? Jo, LX är kort och gott en vanlig förkortning för Lissabon.
Lediga rum & priser

Hotel do Chiado
Det här hotellet ligger på de två översta våningarna av Armazéns do Chiado-huset, som huserar den vackra, lilla gallerian med samma namn. Det här är det enda hotellet i city som har hotellrum med egna terrasser med utsikt över takåsar, slottet och Tagusfloden. Se till att boka just en av dessa! Men Hotel do Chiado är inte bara ett finfint tips för den som söker tak över huvudet, utan ett utmärkt förslag på en undangömd takbar för den som är sugen på en drink med utsikt. Hit hittar garanterat ingen av misstag och du slipper att trängas med kreti och pleti.

Lediga rum & priser

14 andra tips till Portugals fantastiska huvudstad hittar du här. 

Se andra hotell i Lissabon

Publicerad: 2015-05-25